Un covor țesut în 1875 a fost donat Muzeului Național de Etnografie

 Un covor țesut în 1875 a fost donat Muzeului Național de Etnografie

Un covor țesut de un bărbat în anul 1875 a fost prezentat în cadrul Târgului Național al Covorului, ediția a VII-a, eveniment care are loc în curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Covorul a fost adus la târg de ministrul culturii, Sergiu Prodan, scrie SHOK.md cu referire la ipn.

Autorul acestui covor este Sârghi Ciolan, care sparge stereotipurile că urzitul covoarelor este o îndeletnicire pentru femei, a menționat Sergiu Prodan. Numele autorului și anul confecționării sunt țesute în covor.

Ministrul a procurat covorul cu o anumită ocazie, l-a restaurat și acum îl donează Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

„Covorul, care a trecut prin două războaie mondiale, prin atâtea mâini, prin atâtea sorți, să ne povestească câte a văzut el pe durata acestor 150 de ani. Pentru că covorul, scoarța noastră moldovenească este, de fapt, vioara noastră. Este acea bogăție în care s-a regăsit poporul”, a subliniat ministrul.

Petru Vicol, directorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a spus că va încerca să afle mai multe detalii despre Sârghi Ciolan, autorul covorului.

Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței (covorului) în România și Republica Moldova au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO în anul 2016.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și