(FOTO) Un cuplu din Moldova a renunțat la cadouri, iar din banii donați vor sădi copaci

 (FOTO) Un cuplu din Moldova a renunțat la cadouri, iar din banii donați vor sădi copaci

Tinerii Larisa Midoni şi Jamie Ingram şi-au sărbătorit nunta pe 28 august. În loc de mobilă sau electrocasnice, un cuplul din Moldova a primit în dar la nuntă o pădure. Mai exact, banii donați de oaspeții veniți la sărbătoare vor fi folosiți pentru plantarea unui hectar de pădure, scrie SHOK.md.

Cuplul a refuzat să respecte tradiția de a „impune” oaspeții să le ofere un ajutor financiar. Astfel, banii colectați vor fi folosiți doar pentru un scop nobil. Pădurea mirilor urmează să fie planată în această toamnă, în apropiere de satul Vărzărești, Nisporeni. Va fi o pădure mixtă din Stejar, Nuc, Arțar, Plop, Salcie, Fag, Paltin, Tei, Sofora Japonică etc.

Noutatea a fost postată pe pagina de Facebook a surorii miresei, cea care a distribuit aceste fotografii și care a venit cu ideea.

„De la stencă la pădure”, a scris Jana Midoni.

Internauții au venit cu mai multe comentarii de susținere.

„Ce idee minunata! Felicitari.”

„Wow. Respect şi admiraţie pentru aşa tineri. Casă de piatră şi aer curat cu melodii de păsări.”

„Casa de piatra și mulți copaci verzi în jur! Te cuprindem.”

„Mirii sunt persoane sensibile la problemele de mediu, sunt pasionați de natură și le place să petreacă timpul în Moldova. Luând în considerare că Moldova are cel mai mic nivel de împădurire din Europa și că pădurile sunt o modalitate bună pentru reducerea emisiilor de carbon, dar și pentru restabilirea calității apelor subterane și a aerului pe care-l respirăm, am venit cu ideea de a permite oaspeților să ofere cadouri în formă de donație anonimă, în măsura posibilităților financiare, pentru un cadou comun mirilor: contribuție la împădurirea Moldovei.

În același timp, am fost inspirată și de exemplele globale privind împădurirea, dar și  întrebarea retorică pe care mi-o adresez din când în când „cum am putea mări nivelul de împădurire al Moldovei?”. Printre exemplele globale vreau să menționez exemplul din Filipine, unde a fost adoptată o lege care obligă fiecare absolvent al Universităților să planteze 10 copaci înainte să-și primeasca dimplomele de absolvire, dar și exemplul Israelului, care are o sarbatoare naționala – ziua conștiinței ecologice, sărbătorită prin plantarea copacilor. Cei, care se simt parte a comunității din Israel dar locuiesc în alte țări, colectează și transmit bani în Israel pentru plantarea copacilor. Astfel, Israel a devenit o țară impresionant de verde, în pofida faptului că a fost dezvoltată în deșert”, afirmă Alexandru pentru SHOK.md.

„Copacii plantați contribuie la reabilitarea izvoarelor râului și, respectiv, în lanț – a întregului ecosistem! Rudele deja rezervează locuri la viitorul picnic în pădure, care este planificat peste 10 ani”, afirmă Alexandru, explicând că în ultimele decenii debitul acestora a scăzut drastic.

Plantarea copacilor va avea loc în bazinul râului Lapușnita, cu suportul platformei Arboretum. Alexandru Sainsus, fondatorul organizației, a fost receptiv la ideea noastră și ne-a oferit toată informația și suportul necesar pentru a realiza acest cadou tinerilor miri.

„Proiectul de sădire a copacilor pe care îl finanțăm din banii donați la nuntă a fost ales strategic. În satul Vărzărești, raionul Nisporeni au fost identificate peste 200ha de teren degradat din jurul izvoarelor Lăpușniței. Zona este amplasată la altitudine foarte ridicată. Aici sunt alunecări de teren, ravene și foste livezi și pășuni supuse eroziunilor. La moment se lucrează pe o porțiune de 9Ha. Plantarea copacilor va contribui la restabilirea ecosistemului din jurul izvoarelor. Tipurile de copaci ce urmează să fie plantați au fost determinate în special pentru tipul de sol și relieful din regiune, iar unele specii sunt foarte benefice pentru albini (de exemplu Teiul, Sofora Japonică…). Deoarece terenul dat se află în proximitatea Codrilor, această nouă pădure va deveni cu timpul, o extindere a Codrilor”, spune Alexandru.

„Proiectul de plantare este rezultatul unei colaborări productive dintre Arboretum și Primaria din satul Vărzărești, raionul Nisporeni. Pământul este proprietataea primăriei, pentru care consiliul Primăriei a adoptat decizia de a nu înstrăina pământurile și a nu le folosi în alte scopuri. Primăria a pus la dispoziția fermierilor alte pășuni. Astfel s-au mărit șansele ca pădurea tânără plantată să ajungă la maturitate și să persiste în timp. Alte resurse financiare pentru plantarea a 3ha din 9ha au fost obținute de la PNUD. Acest proiect se încadrează și în strategia președințală de reâmpădurire a Moldovei. Din banii donați la nuntă va fi plantat aproximativ 1ha de pădure”, spune sora miresei.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și