Un grup de urși polari, izolat de sute de ani, supraviețuiește într-un mediu atipic și oferă speranță în fața încălzirii globale

 Un grup de urși polari, izolat de sute de ani, supraviețuiește într-un mediu atipic și oferă speranță în fața încălzirii globale

During the last five month of 2017 polar bears have been reported in the Greenlandic village Ittoqqortoormiit 21 times to look for food. In 2007 only nine conflicts between bears and people were registered in the whole of Greenland. This shows that the climate change and melting of the polar ice has made it difficult for the bears to find food in their normal habitat making them seek closer and closer to human settlements in desperation. WWF who are behind the registration of polar bear activity state that they expect the number of bears getting close to humans in the Arctic will only rise if the ice keeps melting. The bears can possibly be dangerous to humans as a hungry bear will attack. The WWF polar bear patrol who are working to secure that bears getting close to people are scared away will have more and more work as sightings become more frequent.,Image: 363127710, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Urșii polari sunt printre animalele cele mai afectate de schimbările climatice, iar experții susțin că specia ar putea dispărea în următorii zeci de ani, pe măsură ce banchiza din regiunea arctică se topește. Cu toate acestea, cercetătorii care participau la un studiu finanțat de NASA au descoperit o populație izolată de urși polari în sudul Groenlandei, care supraviețuiesc deși platformele de gheață lipsesc din zonă în cea mai mare parte din an, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Cercetătorii spun că acest grup de urși polari, pare să fie izolat de sute de ani de alte populații de urși polari, a rezistat datorită gheții provenite de la ghețarii care se descopun în mare.

Potrivit oamenilor de știință, deși se așteaptă la un declin puternic în rândul populației de urși polari din zona arctică, acest grup izolat oferă speranță, mai ales că actualele condiții din sud-estul Groenlandei sunt similare cu cele prognozate pentru zona arctică la sfârșitul secolului.

„Cred că ne pot învața ceva despre locul rar în care un mic număr de urși polari ar putea trăi când zona arctică rămâne fără gheață”, spune Kristin Laidre, autor principal al studiului publicat în jurnalul Science.

polar bear swims

Polar Bear ((Ursus maritimus), Greenland

Laidre și colegii ei scriu în Science despre deplasarea, genetica și demografia sub-populației de urși care trăiește pe coasta estică a Groenlandei, menționând că există două grupuri distincte, unul care trăiește mai la nord și altul care trăiește în sudul insulei.

Echipa spune că grupul de la sud îndeplinește criteriile pentru o nouă sub-populație de urși polari, menționând că animalele sunt cele mai izolate exemplare din regiunea arctică din punct de vedere genetic. Deplasările lor sunt limitate de relieful zonei.

„Sunt izolați din punct de vedere geografic, genetic și demografic, asta însemnând că nu interacționează cu alți urși”, spune Laidre. „Din când în când, apare câte un imigrant care adaugă diversitate genetică grupului, însă pentru că sunt atât de izolați din punct de vedere geografic nu există un aport genetic semnificativ”.

La prima vedere, condițiile din sud-estul Groenlandei pot părea nepotrivite pentru urși polari, pentru că gheața din apa marii este prezentă doar câteva luni pe an. Dar, pe măsură ce ghețarii din fiorduri se deplasează spre mare, gheața care se rupe poate da naștere unor platforme de gheață, oferind urșilor ceea ce Laidre numește „relief plutitor” de pe care urșii pot vâna întreg anul.

„Ce știm despre urșii polari este că nu pot supraviețui dacă au gheață în apă doar 100 de zile pe an”, spune ea. „Motivul pentru care pot trăi în acest mediu izolat este pentru că au platforme de gheață suplimentare”.

Nu este prima dată când au fost găsiți urși polari în alte zone glaciare, însă noul grup – care are câteva sute de membri – este neobișnuit pentru că are trăsăturile necesare pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, Kristin Laidre spune că asemenea habitate sunt rare și probabil vor suferi schimbări din cauza încălzirii globale, iar micul bazin genetic al urșilor din sudul Groenlandei ar putea deveni problematic dacă urșii imigranți încetează să apară.

Maria Palade

https://shok.md/