Un măr pe zi ține toate bolile departe. Vezi ce beneficii are acest fruct

 Un măr pe zi ține toate bolile departe. Vezi ce beneficii are acest fruct

Pe de o parte iubim merele fiindcă sunt gustoase, răcoritoare, sățioase și accesibile ca preț. Pe de altă parte, suntem atât de obișnuiți cu prezența lor în piață sau magazine, încât înclinăm mai mult către alte fructe, care par mai noi, mai exotice, mai sănătoase. Nu este însă așa. Merele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma, scrie SHOK.md cu referire la doc.ro.

Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. Să nu uităm de flavonoizi, fibre și faptul că merele sunt foarte sărace în calorii.

Beneficii pentru sistemul digestiv

Fibrele și substanțele nutritive din mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. În același timp, pot avea efect asupra constipației, diareei, inflamațiilor intestinale și dizenteriei.

Acizii din mere au beneficii și asupra proceselor chimice din stomac, în special în privința alimentelor greu digerabile și a celor care intră rapid într-un procesde putrefacție. Merele eliberează intestinele de resturi alimentare și detoxifică întregul sistem digestiv.

Merele sunt sănătoase și pentru rinichi și vezica biliară, împiedicând formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular

Persoanele cu risc de boli cardiovasculare se pot bucura de beneficiile merelor, care echilibrează tensiunea arterială și ține sub control nivelul colesterolului. Merele pot preveni o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, cum sunt hipertensiunea, infarctul, arteroscleroză și trombezele sau cheagurile de sânge.

Anumite studii au demonstrat că quercitina, unul dintre flavonoizii prezenți în mere, are efecte pozitive în protecția inimii și arterelor.

Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular se extind și asupra celui nervos. fiindcă merele îmbunătățesc circulația sângelui și implicit asigură oxigenarea optimă a creierului.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Nu este un secret pentru nimeni că un aliment bpgat în antioxidanți, vitamine și minerale este o mină de aur pentru sistemul imunitar. Merele ne pot asigura o mare parte din necesarul de nutrienți, în fiecare zi. De aceea, una dintre cele mai celebre zicale în întreaga lume este că un măr pe zi poate ține medicul departe.

Poți mânca mere crude sau poți adîuga câteva feliuțe în ceai în caz de răceală, gripă, bronșită sau infecții urinare. Bogate în apă, merele asigură și hidratarea necesară organismului.

Alte beneficii ale merelor

Dacă ești în căutarea unui aliment minune care să te ajute pentru întărirea oaselor și îmbunătățirea densității osoase, merele sunt ceea ce cauți. Mai mult, studii recente au descoperit un flavonoid prezent în mere, care poate preveni cu succes osteoporoza.

Merele sunt și antiseptice și antibacteriene. De aceea pot fi aliați importanți pentru tine când te lupți cu infecții interne sau externe. Merele omoară până la 80% dintre bacteriile din cavitatea bucală, așa că te poți baza pe ele în cazul cariilor, inflamațiilor sau a respirației cu un miros neplăcut.

 

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și