Vaccinul anti-Covid și ciclul menstrual: Efect secundar ciudat?

 Vaccinul anti-Covid și ciclul menstrual: Efect secundar ciudat?

Vaccinarea anti-Covid-19 e în toi în majoritatea țărilor lumii. Printre efectele adverse cel mai des raportate se numără febra mare, cefalee sau durere în braț. Toate acestea ar trebui să treacă într-o zi sau două. Dar nu este scris nimic în pliante că femeile, de exemplu, pot avea o schimbare a ciclului menstrual drept efect secundat al vaccinului menționat, transmite bbc.com.

În același timp, femei din întreaga lume au început să se întrebe dacă perioadele premature, puternice sau excesiv de dureroase ar putea fi rezultatul vaccinărilor.

Kate Clancy de la Universitatea din statul american Illinois a scris pe Twitter că a avut perioade neobișnuit de puternice după ce a primit vaccinul Moderna și a primit imediat zeci de răspunsuri. Femeile au confirmat că au avut experiențe similare. Drept urmare, Clancy, împreună cu colega de știință Catherine Lee, au lansat un chestionar în care a cerut participanților să împărtășească observațiile lor.

Deocamdată nu se cunoaște dacă vaccinul cu adevărat cauzează aceste modificări, deoarece problema nu a fost studiată în mod specific. Este posibil ca, după vaccinare, femeile să-și urmărească pur și simplu corpul mai atent decât de obicei.       

Specialist în imunologie a reproducerii la Imperial College din Londra, Victoria Meil, spune ca unele femei care au trecut deja prin menopauză și cele care iau medicamente hormonale pentru a-și opri perioadele menstruale au raportat sângerări. Prin urmare, specialista ​​suspectează că există risc de reacție fizică.

Vaccinul Moderna a fost testat într-un studiu clinic din SUA care a implicat aproximativ 30.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, iar cealaltă jumătate au primit un placebo. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 52 de ani. 75% aparțineau grupei de vârstă de la 18 la 65 de ani, restul aveau peste 65 de ani.

În numărul total de reacții adverse raportate, oamenii s-au plâns cel mai adesea de dureri la locul injectării (92%), oboseală (70%), cefalee (65%), dureri musculare (62%), dureri articulare (46%), frisoane (45%), greață / vărsături (23%), umflături / dureri ale ganglionilor limfatici (20%), febră (16%), edem și roșeață la locul injectării (15%, respectiv 10%).

Gritco Adriana

https://shok.md/

Citește și