VIDEO// Chirurgul, acuzat că a desfigurat o tânără prin două operații estetice, se apără și dă vina pe pacientă: Nu a mai revenit la clinică

 VIDEO// Chirurgul, acuzat că a desfigurat o tânără prin două operații estetice, se apără și dă vina pe pacientă: Nu a mai revenit la clinică
102Shares

Sergiu Grati, medicul chirurg plastician, acuzat de Elena Lungu că a desfigurat-o, după o rinoplastie nereușită și a fost la un pas de moarte, după implanturile la sân, care s-au infectat, se apără și declară că pacienta „nu s-a mai prezentat la clinică pentru a beneficia de tratamentul corespunzător”. Doctorul de mai multe ori, în cadrul unui interviu pentru Dorin Galben, a declarat că „nu ține minte exact cazul”, dar crede că Elena face parte din cele 3% dintre pacienți care „au o vindecare mai dificilă” după intervenții.

„Pacienta prezenta o anumită asimetrie congenitală – dezvoltare naturală nestandartă, de aceea cazul a fost un pic mai dificil. Pacienta a fost și emoțional un pic afectată de unele situații pe care le-a avut în viață, probabil, dar noi nu am abordat acest subiect.

În practica noastră medicală, există un moment când pacienta vine într-un moment instabil emoțional și încearcă, prin chirurgie plastică să-și amelioreze situația în viața. Dacă se identifică acest lucru, chirurgii refuză implicarea și se recomandă să se revină într-un an, doi.

În cazul pacientei, investigațiile au arătat o aritmie cardiacă, ne-am consultat cu un consiliu, pacienta a fost informată despre posibile riscuri și complicații.

Operația a fost una standard și indicarea cu recuperarea postoperatorie.

Țesuturile erau destul de moi și acestea s-au adaptat destul de specific”, povestește Grati, deși a menționat de mai multe ori în cadrul interviului că nu-și mai amintește exact întreaga situație.

Medicul spune că, după prima operație la sâni, tânăra a fost la consultații pentru a vedea cum se vindecă sutura și totul a decurs bine. La 7 luni însă situația s-a schimbat, s-a plâns Elena.

„Având în vedere că implanturile au fost medii+, iar pacienta este suplă, s-a produs un efect de coborâre a unui sân cu 6 mm, ceea ce ne-a pus pe noi în situația să reevaluăm situația. Coborârea s-a produs pe sânul care de la natură era mai coborât.

S-a luat decizia să facem etapa a doua – de corecție. Am ascultat dorința pacientei și a fost o decizie luată în comun”, menționează doctorul.

În cadrul intervenției a doua s-a decis să se facă și rinoplastia.

„Nu vorbim de o rinoplastie standard, nu era doar despre aspectul fizic (n.n. Potrivit pacientei, trebuia să aibă loc și o corecție de sept). Vindecarea Elenei a decurs în format standard. Suturile au fost mai rezistente anume din cauza că țesuturile erau moi, iar implantul ales era unul greu. La etapa primară totul a fost în regulă.

Cât despre rinoplastie – pacientul are obligațiunea de a se prezenta la control repetat. Aici am avut un moment – pacienta nu a mai venit la control postoperator, chiar și personal m-am implicat și nu cunosc din ce cauza nu a mai ieșit la contact.

Nu-mi amintesc detalii, dar în primele săptămâni toți pacienții întreabă când trece inflamația și noi ghidăm pacientul.

– Când i-ați făcut injecția în nas și ce i-ați injectat acolo?

De obicei, injecțiile care se fac pentru a grăbi procesul de vindecare, se fac repetat – la 5 săptămâni, la 14 săptămâni, la 4 luni, 6 – în funcție de gradul de edem. Din păcate, pacienta nu a mai colaborat.

– De ce ați decis să îi faceți această injecție?

Această injecție se face la 80% dintre pacienți și am decis să o facem pentru că pacienta era un pic neliniștită – vindecarea este în 6 luni, aici am decis un pic să grăbim procesul.

Nu cunosc ce s-a întâmplat după, pentru că pacienta nu s-a mai prezentat la clinică.

Din câte îmi aduc aminte, la pansamentele care au avut loc în perioada primară, atenția a fost legată mai mult de vindecare la nivelul sânului, iar vindecarea rinoplastiei era în perioadă latentă”, spune Grati.

După operație, nasul Elenei pur și simplu s-a prăbușit la mijloc, iar ea crede că este din cauza că medicul i-a scos o bucată prea mare de os din interior.

„Că oamenii îi spuneau ceva despre nas – presupun că ei vedeau un năsuc edemat după operație.

Înainte de operație noi discutăm despre forma nasului, un caracter orientativ în ce direcție să ne mișcăm. Forma se schimbă în primele săptămâni la primele luni.

Din câte îmi aduc aminte, la Elena scădea edemul la nivel de față în mod diferit – trebuie să monitorizăm, dar pacienta nu s-a prezentat”, se apără chirurgul.

Mai mult, doctorul spune că Elena trebuia să vină pentru o nouă intervenție de „corecție”, prevăzută în contract, ce nu presupune cheltuieli suplimentare.

„Fiecare operație presupune o corecție, o retușare – un fenomen standard la nivel internațional. Dacă ceva nu îți place, calm, vii la consultație și beneficiezi de corecție.

– De ce nu i-ați mai răspuns la mesaj unde spunea că are nasul prăbușit?

Era un mesaj în privat. Uneori, noi fizic nu reușim să răspundem.

– Dar ulterior, dacă știați că pacienta are nemulțumiri, de ce nu ați revenit?

Pacienta a fost solicitată de recepție să revină la clinică, așa cum e corect să se întâmple.

– Cum a fost cele două operații, de succes?

Totul depinde de rezultat, trebuie să vedem cum a fost și cum este acum.

Dacă pacienta e în perioada finală de vindecare mereu este loc de discuție, dacă dorește o îmbunătățire, organul e păstrat, avem garanția din partea clinicii pentru o retușare”, explică Grati.

Cât despre sânul inflamat, infectat și implantul deteriorat, chirurgul plastician tot are o explicație.

„Pacienta ne-a sunat după mai multe luni, nu-mi amintesc exact perioada, dar ea era deja încadrată în ritmul vieții, a mers și într-o vacanță exotică. Pacienta a revenit cu un disconfort și am recomandat să facă ultrasonografie și un tratament antiiflamatoriu. Situația stagna și i- am propus pacientei – tratament medicamentos mai complicat, cu spitalizare sau chirurgical invaziv de micro drenaj”, afirmă doctorul, deși Elena a povestit că totul a fost în altă ordine cronologică.

Potrivit lui, au efectuat ultrasonografie în clinică și au solicitat un examen repetat în afara clinicii „ca să poată compara cele două rezultate”. Asta deși Elena spune că totul a fost invers – când a văzut că medicul nu ia nicio decizie, iar febra nu mai scădea și sânul continua să se inflameze, ea a mers la ultrasonografie în afara clinicii și când a revenit cu suspecție de infecție și deteriorare de implant, Grati ar fi efectuat imediat și el o ultrasonografie, cu un aparat portabil.

„Mi-e greu să analizez situațiile subiective ale pacientei. Potrivit statisticilor internaționale, 3% din pacienți are vindecare mai lentă și pentru asta există algoritmi foarte clari descriși.

Îmi pare rău să aud de la pacientă, care are și studii medicale… după ce i-am propus un tratament mai puternic, ea să nu mai vină.

Dacă Elena mergea pe propunerile noastre, cu minimal invaziv, nu se ajungea la incizie mai mare sau chiar evacuarea conținutului.

Infecția poate să apară de la orice – de la un coș, te-a zgâriat o pisică, ai făcut o otită. Colaborarea cu clinica și doctorul este esențială.

Spitalul ales de pacientă e bun, cu medici bun, dar am o mare întrebare câte operații plastice au făcut – operațiile plastice trebuie să știi cum să le duci până la vindecarea finală.

– De ce aceste implanturi nu sunt înregistrate în cadrul Registrului Agenției Medicamentului?

Cred că mă întrebați ceva ce nu ține de competența mea. Eu sunt chirurg. Orice implant trece un milion de teste.

Factorii care au determinat o vindecare mai dificilă la pacienta Elena sunt multilaterali.

Regret că a avut o astfel de experiență, dar este practica medicală unde 3 pacienți din o sută se încadrează în vindecare mai dificilă.

Îmi pare rău că toată colaborarea noastră s-a întrerupt, probabil pentru că pacientul și-a pierdut încrederea. Cu siguranță, dacă pacienta avea să respecte contractul și avea să rămână în cadrul clinicii, ca să avem noi posibilitatea de a corija lucrurile, vindecarea avea să fie finală”, a adăugat Sergiu Grati.

Cazul se află în vizorul organelor de drept, dar nu e clar dacă Sergiu Grati a fost audiat de oamenii legii sau nu.

„Tot ce a fost efectuat în cadrul clinicii este documentat în fișa medicală și algoritmul de vindecare a fost respectat, conform normelor naționale și internaționale”, a menționat acesta.

Lungu Elena, în vârstă de 31 de ani, trăiește un adevărat coșmar, după două intervenții chirurgicale eșuate care i-au schimbat complet viața. După operațiile de augmentare mamară și rinoplastie efectuate în anul 2023 și 2024, ea se află acum într-o luptă disperată pentru dreptate și pentru propria viață. Implanturile sale, care ar fi trebuit să-i îmbunătățească aspectul fizic, s-au transformat în surse de infecție severă și pericole de moarte.

 


102Shares

Olesea Bolboceanu-Banari