(VIDEO) „Avea 14 lovituri la cap, era cu fața în bălegar”. Sora bărbatului omorât în bătaie de 5 „cunoscuți”: Mi-au propus 15 mii de euro, să mă „liniștesc”

 (VIDEO) „Avea 14 lovituri la cap, era cu fața în bălegar”. Sora bărbatului omorât în bătaie de 5 „cunoscuți”: Mi-au propus 15 mii de euro, să mă „liniștesc”

Avea 36 de ani când a fost omorât. Locuia în Chișinău, iar nenorocirea s-a produs în satul Pelinia din raionul Drochia, unde a copilărit. Acum doi ani, a fost bătut cu bestialitate de un grup de persoane și lăsat să moară în stradă. Nici până în acest moment, rudele nu și-au găsit dreptatea în instanță. Mai mult, inculpații le-ar fi promis 15 mii de euro pentru a-și retrage acuzațiile. Este povestea unui bărbat în floarea vârstei, viața căruia s-a întrerupt brusc, în condiții care lasă multe semne de întrebare. Despre ziua în care s-a produs nenorocirea și ce a urmat apoi au povestit mama bărbatului, sora și soția acestuia, într-un interviu pentru Jurnaltv, scrie SHOK.md.

„Pelinia e locul de baștină al meu și al soțului și acolo am mers împreună, ca să sărbătorim cu rudele ziua de naștere a noastră, suntem la mică distanță și sărbătorim împreună. El fiind cu mâna în ghips nu prea voia să meargă și eu l-am convins, pentru că nu aveam cu ce merge. Ca să ajung acolo trebuia să mă deplasez cu mașina. S-a întâmplat pe 17 iulie, 2021”, a relatat mama răposatului.â

„În ultimele momente s-a apropiat, și-a luat rămas bun și mi-a spus să îl iert”

Au sărbătorit cu rudele până seara, iar apoi, fiul femeii a decis să meargă în sat, să se întâlnească cu prietenii. „În acea zi era neobișnuit de vesel, parcă a vrut să ne lase ceva amintire și a rugat să îl fotografiem, să-l filmăm. În acea zi a invitat fetița și la dans. În ultimele momente s-a apropiat, și-a luat rămas bun și mi-a spus să îl iert. I-am spus „te iert, Sășuca”, iar zice „precis mă ierți?”. Am încercat să îl oprim, dar a spus că revine repede”, își amintește Eugenia Babaleu.

A plecat în sat și nu a mai revenit, nici repede, cum a promis, nici a doua zi

Alexandru a plecat în sat și nu a mai revenit, nici repede, cum a promis, nici a doua zi: „Dimineața, când am văzut că lipsește, am început să dăm telefoane, credeam că a rămas la rude. Dimineața telefonul lui nu mai era disponibil. Un nepot care lucrează la Urgență s-a gândit să sune la Salvare”. 

Așa a aflat că fiul său a fost dus cu Salvarea, pe la orele 10.00, la Spitalul din Drochia.

„Era pus cu fața în bălegarul de la cal și lăsat acolo intenționat”

„Cei de la bar au mărturisit că până la orele 00:00 el era în vizorul lor, a fost și a ieșit din bar cu unul dintre infractori, cu o sticlă de bere, ei se cunoșteau. Presupunem că după ce a fost bătut, special a fost târât la marginea parcului, unde era niște bălegar de cal, era pus cu fața în bălegarul de la cal și lăsat acolo intenționat”, a relatat mama bărbatului.

„Ei au fost 5, dintre care 4 se spune că au executat lovituri, iar al cincilea i-a dus cu mașina. După familii îi cunoaștem pe părinți mai mult, pe bunei. Cu cel care îi ducea cu mașina suntem chiar și un fel de rude. Bunica lui, cunoscându-ne foarte bine, măcar ea nu s-a adresat cu o scuză”, a mai spus femeia.

„Medicul încerca să ne convingă că el nu are lovituri, că e în comă alcoolică”

Aflând că este la spital, mama și sora lui au mers imediat să îl vadă: „Și eu, și fiica îl sunam pe medic și insistam să ne permită să-l ducem la aparat, să vedem care e cauza stării lui. Medicul încerca să ne convingă că el nu are lovituri, că e în comă alcoolică. Cred că medicul a fost influențat de cineva, altfel nu a avut așa interes să mă convingă că nu a fost bătut. A doua zi am apelat la vicedirectorul spitalului și a venit Aviasan să îl transporte la Bălți. A trecut și tomografia, care a arătat că are 14 lovituri mari la cap. Până în seară i-au făcut și operație și i s-au scos 150 ml de sânge din creier. Acesta era motivul comei, nu era comă alcoolică”.

„L-am ținut de mână, era cald, era în viață. L-am rugat din toată inima să revină la noi”

În spitalul din Bălți, Alexandru a mai stat 6 zile. „Nu și-a revenit, la a 6-a zi am obținut permisiunea să îl vedem. L-am ținut de mână, era cald, era în viață. L-am rugat din toată inima să revină la noi, la fecior, la familie. Speram că se va întâmpla o minune, dar nu a fost să fie. Când a murit, eram acasă. L-am văzut doar când l-am petrecut pe ultimul drum”, a povestit mama lui Alexandru.

Sora lui Alexandru caută de 2 ani dreptatea în instanță

Cornelia, sora lui Alexandru, a participat la practic toate procesele de judecată, în decursul celor aproape 2 ani de când a fost bătut cu bestialitate fratele său: „Au fost în jur de 60-65 de ședințe. Se tergiversează foarte mult. Incuplații au 5 avocați, eu am 2 și fiecare cu motivele lor, câteodată intenționat amână. Ședințele se termină fără niciun rezultat”.

Potrivit anchetei, Alexandru a fost bătut crunt cu pumnii, posibil și cu un obiect tare.

„Fratele meu lovise cu ghipsul o mașină. Au decis să se răfuiască cu el”

„Au fost traume foarte grave, incompatibile cu viața. A fost bătut în parcul din Pelinia, de 5 indivizi, care recunosc că au fost prezenți la bătaie, însă spun că au dat câte o palmă, câte un picior, iar fratele meu era beat și posibil a căzut. În timpul judecății am aflat că fratele meu, cu vreo două săptămâni înainte de conflict a atins o mașină cu ghipsul și unul dintre inculpați l-a întâlnit în centru și a vrut să se lămurească târziu noaptea. S-a început conflictul, el o-a tras o palma, un picior și fratele meu a căzut, alt prieten de al lui l-a luat pe inculpat și au urcat în mașină. Au plecat după alt inculpat, după ce au hotărât să se întoarcă, pentru a se răfui cu fratele meu. Peste 20 de minute au revenit în parc și a început conflictul mare, la care s-a alăturat încă un inculpat și încă unul. Inițial erau 5 învinuiți, apoi procurorul l-a scos pe unul de sub învinuire și l-a făcut martor, dar s-a văzut din video că el a parrticipat, a asigurat transport. Dacă el nu se implica, fratele meu putea să fie viu”, a relatat Cornelia.

„Au fost reținuți abia după ce a murit fratele meu”

Suspecții nu au fost reținuți imediat: „Poliția a început să îi caute chiar în acea zi, i-a găsit, i-a interogat, dar nu i-a reținut, nici proces nu a fost deschis. Pe 24 iulie, după ce a decedat fratele meu, ei au fost reținuți. Ei au declarat că s-au întâlnit, au avut conflict, au tras câte o palmă, dar nu sunt vinovați de decesul lui”.

Sora lui Alexandru susține că decizia urma să fie luată demult, însă procesul este tergiversat: „Procurorul nu-și face treaba, a fost schimbat, dar se vede că așa e la Drochia, ori nu știu a lucra, ori fac asta intenționat. Inculpații sunt acasă, pentru că peste 1 an li se scot toate măsurile preventive. Au fost închiși doar câteva luni, apoi Curtea de Apel Bălți a decis că e prea dură măsura și le-a dat arest la domiciliu, apoi li s-a scos și arestul. Am insistat să fie pusă măcar restricția de a nu ieși din țară”.

Fratele său e în mormânt, iar inculpații i-au propus 15 mii de euro, ca să „se liniștească”

Mai mult, aceasta declară că i-au fost oferiți și bani, pentru a renunța la acuzații: „Se simte că procuratura este de partea lor, s-a achitat o sumă oarecare, pe care au vrut să ne-o propună nouă, de la început. I s-au propus avocatei 15 mii de euro ca eu să mă liniștesc și să le dea poate o sentință mai ușoară. Avocata clar le-a spus că nu vrem să facem bani pe moartea omului nostru drag. Dacă dispun de așa sumă, s-au dus la alții mai disponibili, care pot hotărâ întrebarea. Sunt inculpați, încă nu sunt învinuiți”.

„Ei sunt convinși că vor scăpa cu niște amenzi și lucru la Primărie”

Carolina vrea cea mai cruntă pedeapsă pentru suspecți: „Măcar 2o-25 de ani, să își dea seama ce au făcut. Ei sunt convinși că vor scăpa cu niște amenzi și lucru la Primărie, înseamnă că cineva le-a promis ceva”.

Cum au aflat soția și fiul lui Alexandru despre ceea ce s-a întâmplat cu el vedeți în interviul de mai jos:

 

Duminica Lilia

https://shok.md/