(video) Audiată de procurori, după ce s-a revoltat pe Facebook: Violonista Conunova își vrea vioara înapoi

 (video) Audiată de procurori, după ce s-a revoltat pe Facebook: Violonista Conunova își vrea vioara înapoi

Alexandra Conunov a fost audiată astăzi de procurorii PCCOCS, după ce s-a revolat ieri, pe Facebook. Violonista a publicat un filmuleț, în care se întrebă cât o să mai dureze situația această teribilă și neclară pentru ea. „Este o rușine și batjocură că mi se întâmplă așa ceva în țara mea”, a spus tânăra, relatează SHOK.md.

„Vioara este până astăzi reținută la Chișinău, de către autoritățile noastre. Documentele solicitate au fost prezentate în integralitate lor. Astăzi, 21 decembrie am fost solicitată de către anchetator la înțelegerea cu avocatul meu, ca să dau depoziții în acest caz. Este puțin straniu, ca fiind protagonista acestui incident să dau declarații doar acum, practic la două luni. Presa națională și internațională a scris, dar eu nu am fost interogată și întâlnirea de astăzi nu a avut loc. De ce, pentru că raportul, care ar fi trebuit  întocmit  vinerea trecută, pe 17 decembrie, după expertiză internațională a unui specialist pe care l-au adus din România, nu este gata. Cu mine nu se comunică pe un plan oficial, mă țin într-o neclaritate totală”, a declarat aceasta.

Alexandra speră își va recăpăta vioara, cât mai curând.

Mi se pare un circ și o batjocură, întrucât atârnarea față de mine este una foarte nedreaptă și bizară. În această seară am aflat că autoritățile noastre mai au niște întrebări în legătură cu acest caz și mă întreb cât o să mai dureze această situație teribilă. Este o rușine că mi se întâmplă în țara mea. Sper că acest caz să fie rezolvat cât mai rapid și sper imaginea țării noastre să fie cât mai curată”.

Violonista Alexandra Conunova care a rămas fără instrument cu circa 2 luni în urmă a fost audiată astăzi de procurorii PCCOCS. Instituția anunță că documentele prezentate de aceasta sunt în curs de analizare.

Vioara, care a fost confiscată la 26 octombrie, aparținea violonistei Alexandra Conunova, care a împrumutat-o de la maestrul Cedric Berger din Elveția. Aceasta era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un mare violonist al lumii, iar Stradivariusul, găsit de vameși, este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Despre asta scrie Gheorghe Erizanu, fondatul editurii Cartier. Situația a fost comentată și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a menționat că responsabilii se află în contact cu Alexandra și întreprind toate eforturile pentru a lămuri situația.

Procurorii au pornit urmărirea penală în baza art. 27, art.248 al.5 din Codul penal, tentativă la contrabandă.

La 28 octombrie, procurorii au venit cu unele precizări după ce violonista Alexandra Conunova a fost lăsată fără instrument, la Aeroportul Chișinău. Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, instituția „întreprinde, în continuare, acțiunile de urmărire penală necesare stabilirii circumstanțelor importante investigațiilor care vizează încercarea de scoatere din țară a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia, prin Aeroportul Internațional Chișinău, la 22 octombrie curent”.

La 29 octombrie, Alexandra Conunova a venit cu o reacție. „Sunt sigură că întâmplarea nefericită care mi s-a întâmplat se va rezolva cu bine în curând”, a menționat violonista.

După mai bine de o lună de la incident, Alexandra Conunova a lansat o petiție și susține că a pierdut concerte și a fost nevoită să închirieze o altă vioară, iar ceea ce se întâmplă o face să se simtă „hărțuită de propria țară”.

„Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare. Sunt îngrijorată enorm, în acest răstimp nu numai că am pierdut concerte, a trebuit să-mi schimb orarul, să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în țări ca Spania și Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică și sănătatea mea mintală. Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale!”, a scris aceasta.

Ultimele detalii despre caz, procurorii le-au oferit pe 10 decembrie.

Citește și