(VIDEO) Ce i-a spus Marina Cârnaț tatălui său, Ștefan Urâtu, când a aflat că s-a înscris în cursa pentru șefia capitalei

 (VIDEO) Ce i-a spus Marina Cârnaț tatălui său, Ștefan Urâtu, când a aflat că s-a înscris în cursa pentru șefia capitalei
35Shares

Marina Cârnaț a fost una dintre primele persoane care a aflat că tatăl său, Ștefan Urâtu, va candida la funcția de primar general al municipiului Chișinău, din partea formațiunii pe care o reprezintă, „Voința Poporului”. În cadrul interviului „Cunoaște-ți candidatul”, pentru UNIMEDIA, Ștefan Urâtu a dezvăluit ce i-a spus fiica sa, referitor la decizia de a se înscrie în cursa pentru șefia capitalei și de ce ginerele său, Teodor Cârnaț, a renunțat să mai candideze, după ce inițial, își anunțase această intenție.

„Fiica a fost la aceste discuții în partid, când se discuta subiectul acesta, s-a abținut în timpul votării. A explicat acest lucru prin faptul că îmi este rudă și nu trebuie să influențeze cu votul său. Dar în discuțiile particulare sigur că ea mi-a spus: „Tată, ce-ți trebuie? Dacă oamenii nu vor, nu te implica. Stai mai bine și trăiește-ți viața cu nepoții””, a dezvăluit Ștefan Urâtu.

„Este foarte interesant să petrec timpul cu nepoții, dar simt că trebuie, totuși, nu pot să stau deoparte când văd că pot face ceva și lucrurile se fac altfel decât altfel decât trebuie să se facă. Prefer să mă implic eu”, a mai adăugat candidatul Partidului Voința Poporului la funcția de primar de Chișinău.

Ștefan Urâtu a explicat și de ce ginerele său, Teodor Cârnaț, și-a anunțat inițial intenția de a candida la șefia capitalei, apoi a renunțat: „Teodor inițial și-a anunțat public intenția de a candida, în calitate de candidat independent, a adunat un grup de jurnaliști, analiști politici,din Ucraina și din România, din Republica Moldova, au făcut analize și cei mai mulți i-au recomandat să meargă pe linie de partid. Gândul lui era plauzibil, pentru că zicea că la primărie trebuie să vină o persoană imparțială, care să-i poată uni pe toți consilierii în orice spectru. I-am spus că dacă faci așa, este bine să mergi cu un partid și prin intermediul acestuia, să faci o alianță de partide. Drept că nici eu nu cred în acest lucru, pentru că, dacă personalitățile sunt compatibile, atunci ele trebuie să se unească într-un partid, 2 partide într-o alianță este foarte complicat. Până la urmă, l-am convins pe Teo să meargă pe linia partidului, a acceptat, dânsul a reprezentat partidul în alegerile din 2019, a acumulat atunci peste 2000 de voturi, dar insuficent pentru ca cel puțin un consilier să treacă pe lini. Atunci și mai târziu i-au reproșat că a luat prea puține voturi. Și atunci dânsul a mers cu propria echipă, mai puțini au fost de la partid. De această dată, I se propunea să meargă cu echipa pe care o creăm noi la partid, dânsul nu a acceptat, au fost dezbateri, s-a acceptat să candideze, a făcut declarația, dar cei din opoziție tot mai mult insistau că nu e bine așa, că ne va aduce puține voturi și de ce noi care suntem la partid și lucrăm pentru partid trebuie să-i aducă pe alții? De fapt, e o greșeală în judecata aceasta, partidul trebuie să se bucure atunci când promovează oameni, aceștia ajung la putere și implementează programul partidului. Până la urmă, Teo s-a retras văzând că este altcineva care poate altfel, să ia echipa de consilieri creată de partid și să meargă cu ea în alegeri. Cel care era oponentul lui principal a spus să se gândește până mâine și mâine nu a venit nici până în ziua de astăzi. Încă se gândește. În situația creată aveam încă 2 candidaturi, dintre care una era în Belgia și a decăzut, pentru că distanța era mare și nu s-au putut perfectă actele operativ. Astfel, mi-a revenit mie această „bucată de pâine”, cu toate că eu eram pregătit moral demult”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pe 4 iulie, data alegerilor locale generale. Astfel, acestea se vor desfășura pe 5 noiembrie 2023.

27 de candidați (5 femei și 22 de bărbați) s-au înregistrat în lupta pentru șefia capitalei.

Cetățenii cu drept de vot trebuie să respecte câteva condiții speciale pentru a participa la alegerile locale din acest an. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Codul electoral prevede că dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. Dacă alegătorul are domiciliu și reședință temporară, acesta votează în localitatea în care își are reședința temporară valabilă. Iar atunci când termenul reședinței a expirat, alegătorul votează în localitatea unde este domiciliat.

La 7 august, Comisia Electorală Centrală a dat start perioadei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Potrivit legislației, aceasta durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile, menționează responsabilii.

35Shares

Aura Mereuta

https://shok.md