(video) Cum arată acum femeia care a stat într-o peșteră timp de 500 de zile. Când a intrat, Rusia nu invadase Ucraina

 (video) Cum arată acum femeia care a stat într-o peșteră timp de 500 de zile. Când a intrat, Rusia nu invadase Ucraina

Beatriz Flamini în vârsta de 50 de ani, o pasionată de sporturi extreme din Spania, a petrecut 500 de zile într-o peșteră, fără să fi avut vreun contact uman, scrie presa română.

Femeia a ieșit vineri, 14 aprilie, din peștera din Granada, după un experiment unic pentru oamenii de ştiinţă, care au monitorizat-o îndeaproape.

Când Beatriz Flamini a intrat în peşteră, Rusia nu invadase Ucraina, iar lumea încă se confrunta cu pandemia de Covid-19. Acum în vârstă de 50 de ani, Beatriz Flamini a intrat în peşteră la vârsta de 48 de ani.

„Încă sunt rămasă la 21 noiembrie 2021. Nu ştiu nimic despre lume”, a spus Beatriz Flamini, după ce a ieşit din peşteră.
Beatriz Flamini și-a petrecut cele 500 de zile în peştera adâncă de 70 de metri și și-a ocupat timpul cu exerciţii fizice, desen şi împletit de căciuli de lână.

Femeia a citit 60 de cărţi şi a băut 1.000 de litri de apă, timp în care a fost monitorizată de un grup de psihologi, cercetători și speologi. De menționat că niciunul dintre experţi nu a luat legătura cu ea.

Beatriz Flamini a ieșit din peșteră zâmbind, conform imaginilor difuzate de postul TVE. Ea și-a îmbrățișat echipa, în timp ce se adapta la lumină cu ajutorul unor ochelari negri.

„Când au venit să mă ia, dormeam. Am crezut că s-a întâmplat ceva. Am întrebat: ‘Deja?’ Nu-mi terminasem cartea”, a Beatriz Flamini.

https://twitter.com/LaHoraTVE/status/1646772887326433282?s=20

Ulterior, în primul interviu acordat după 500 de zile petrecute în peșteră, alpinista și-a descris experienţa ca fiind „fără egal”.

„Am tăcut timp de un an şi jumătate, nu am vorbit cu nimeni în afară de mine însămi. Îmi pierd echilibrul, de aceea sunt reţinută. Dacă îmi permiteţi să fac un duş – nu m-am atins de apă de un an şi jumătate – ne vedem peste puţin timp. Sunteţi de acord cu asta?”, a afirmat Beatriz Flamini.

Femeia le-a povestit jurnaliștilor prezenți la fața locului că a pierdut noţiunea timpului după aproximativ două luni.

„A existat un moment în care a trebuit să nu mai număr zilele. Am crezut că am stat în peșteră cam 160-170 de zile”, a mai afirmat alpinista.

Unul dintre cele mai grele momente a fost când a avut loc o invazie de muște în interiorul peșterii, acoperind-o. Sportiva a descris că a avut „halucinații auditive”. „Eşti tăcut şi creierul inventează”, a explicat ea.

Echipa de experți s-a folosit de timpul petrecut de Beatriz Flamini în peșteră pentru a studia impactul izolării sociale şi al dezorientării temporare extreme asupra percepţiei timpului de către oameni.

Echipa de susţinere a sportivei din Spania susţine că aceasta a doborât un record mondial pentru cea mai lungă perioadă petrecută într-o peşteră, însă Guinness World Records nu a confirmat încă dacă există un record pentru timpul petrecut în mod voluntar într-o peşteră.

Deocamdată, Cartea Recordurilor acordă „cea mai lungă perioadă de supravieţuire în captivitate în subteran” celor 33 de mineri chilieni şi bolivieni care au petrecut 69 de zile la 688 de metri sub pământ, după prăbuşirea unei mine de cupru şi aur din Chile, în 2010.

 

Aura Mereuta

https://shok.md