(video) Cum arată viața în Transnistria. Mărturia unei tinere pe care autoritățile au acuzat-o de extremism la doar 17 ani: „Nu există viitor”

Larisa Kalik are 21 de ani și până acum patru ani a locuit în Transnistria. Acum scrie despre viața tinerilor în armată și fotografiază direct de pe front dezastrul din Ucraina. S-a mutat acolo în 2020, după ce autoritățile de la Tiraspol i-au deschis dosar penal și au acuzat-o de extremism. Larisa a povestit într-un interviu pentru Digi24 ce a însemnat pentru ea „viața într-o Transnistrie fără viitor”.
Larisa Kalik a fost întrebată cum a fost să crească în Transnistria și cum vede ultimele știri privind „posibila anexare la Rusia”.
„Experiența mea este doar povestea mea personală și nu cred că e o nouă experiență, încă cred că nu e tocmai corect să judec acest loc doar după povestea mea. Pentru mine personal a fost interesant și a fost cam nedrept aș zice, pentru că m-am simțit singură acolo. Și să fiu sinceră, se simte că nu există un viitor.
Pentru că atunci când ești adolescent nu ai prea multe opțiuni pentru un viitor. Dacă nu ai îndeajuns de mulți bani, de exemplu, poți merge în Rusia. Dar dacă vrei să găsești un alt drum pentru tine, este foarte, foarte greu. Pentru că diplomele de la școală reprezintă doar niște hârtii, pentru că această țară nu există. Deci dacă vrei să înveți în străinătate este foarte greu. Dacă vrei să te muți în altă parte este foarte greu, pentru că de obicei un salariu în Transnistria este 200-300 de dolari. Deci, dacă vrei să te muți în altă parte, este aproape imposibil. Când eram adolescentă, îmi doream doar să plec din acest loc, să mă mut de aici, să fac ceva cu viața mea. Dar, din nou, atunci când ești acolo, nu simți că ai un viitor și nimănui nu-i pasă cu adevărat de tine pentru că nu ești cetățeanul unei țări, pentru că ești din Transnistria.
Pentru mine a fost trist, dar tot poţi să găseşti elementele dintr-o viaţă normală, prieteni şi zile normale la şcoală, lucruri obişnuite. Dar, chiar şi aşa, atunci când te gândeşti la viitor, e cam trist”, a declarat tânăra.
Tiraspolul neagă că va cere „alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă”, la evenimentul de astăzi, 28 februarie. Declarațiile au fost făcute de vicepreședinta așa-numitului Consiliului Suprem din stânga Nistrului, Galina Antiufeeva, citată de presa locală.
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu pe informațiile despre un presupus eveniment, ce ar urma să aibă loc la Tiraspol în data de 28 februarie și la care „se va cere alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”.
Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că „Transnistria nu planifică să solicite alipirea la Rusia”. Declarațiile au fost făcute în cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”.
„În câteva zile urmează deznodământul luptei dintre Gușan și FSB”, a scris Alexandr Slusari pe rețele cu referire la așa-zisul congres de la Tiraspol.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu cu privire la așa-zisul congres de la Tiraspol, la care ar urma să se ceară „alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”. „Transnistria este o parte a Republicii Moldova și anume acest lucru a asigurat pacea în ultimii 2 ani și nu a oferit ucrainenilor nicio șansă să atace această regiune”, a declarat ex-președintele.
„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Va fi, din cât înțelegem noi, un eveniment propagandistic în care cei de la Tiraspol vor spune încă o dată cât de mult îl iubesc pe țar”, a declarat Igor Grosu, cu referire la evenimentul din 28 februarie.