(VIDEO) „Mă simt cea mai săracă femeie de pe pământ”. Soția lui Igor Ciofu, împușcat la Aeroport, vorbește despre tragedia care i-a furat viitorul

 (VIDEO) „Mă simt cea mai săracă femeie de pe pământ”. Soția lui Igor Ciofu, împușcat la Aeroport, vorbește despre tragedia care i-a furat viitorul
0Shares

„Am rămas întristată și cu sufletul ars. Până acum nu mă pot împăca cu faptul că s-a dus la lucru și l-au adus în sicriu”. Sunt mărturiile mamei lui Igor Ciofu, agentul de pază împușcat de un atacator din Tadjikistan, la Aeroport. Femeia a menționat, în cadrul emisiunii Destine, de la Prime, că nu-și imaginează de ce fiul său, dar și polițistul de frontieră Serghei Muntean, a fost lăsați „să zacă atâta timp într-o băltoacă de sânge” și că dacă se intervenea mai rapid, poate aveau șanse să supraviețuiască. Și soția lui Igor Ciofu dezvăluie că nu i-a fost prezentată o versiune oficială a decesului soțului său și că aflat detalii doar după expertiza medico-legală, dar și de la un coleg al acestuia, iar alte informații a citit în presă. „Într-o noapte am sărăcit, mă simt cea mai săracă femeie de pe pământ”, a spus Diana.

„Mamă, Igor m-a lepădat, l-au ucis”, mi-a spus Diana, la telefon. Am rămas întristată și cu sufletul ars. Până în momentul de față nu mă pot împăca cu faptul că s-a dus la lucru și l-au adus în sicriu”, mărturisește mama lui Igor Ciofu.

„Dintr-o lume așa de mare s-a găsit un ticălos să vină tocmai la noi, să-mi ucidă copilul”

Femeia spune că în ultima perioadă, tragediile vin în viața ei una după alta: „La 9 decembrie a decedat soțul. Mai avea o lună și împlinea 68 de ani, o vârstă frumoasă. I-am făcut jumătate de an. În acea perioadă mergeam la Institutul Oncologic, făceam chimioterapie, am cancer mamar, mi-au făcut operație. Numai de durere și scârbă am parte, să zic că e blestem sau nu. Dintr-o lume așa de mare s-a găsit un ticălos să vină tocmai la noi, să-mi ucidă copilul”.

„Au fost fără niciun ajutor, fără supraveghere. Cum i-au lăsat să stea atâta timp în acea băltoacă de sânge?”

„El a fost tare săritor la nevoie, eu ziceam: Te dădeai, mamei, un pas în dreapta sau unul în stânga și poate scăpai, erai cu noi. Dar el a vrut să salveze oamenii, pentru că nu era doar cu acel om, acela a luat ca ostatic o femeie cu copil. Și el când a văzut că Sergiu e jos, din spusele băieților, acolo au fost băieți, dar pe ei i-au… S-a întâmplat cazul, au fost închise ușile, nu a ieșit nimeni și cred că de asta au avut aceste hemoragii și au murit. Poate măcar Sergiu scăpa, dar poate scăpa Igor. Dar ei au fost fără niciun ajutor, fără nicio supraveghere, ca pe niște oameni… nu știu, nu mă pot exprima c.

Igor a mers la așa ceva, el a știut că îl va învinge pe acela, cred că nu a văzut că a luat pistolul lui Sergiu”, a relatat femeia.

„Lași copiii, lași avere,/Pe cei dragi fără mângâiere,/Lași tot ce-ai agonisit/Și te duci gol în pământ”

Mama lui Igor Ciofu i-a dedicat și o poezie fiului său:

S-a dus dragostea și iubirea,
Anii frumoși și fericirea,
Tot ce-ai avut curat și sfânt
Iei cu tine, în mormânt.

Lași copiii, lași avere,
Pe cei dragi fără mângâiere,
Lași tot ce-ai agonisit
Și te duci gol în pământ.

Cerem Domnului iertare,
Milă și multă-ndurare,
Numai el te va ajuta,
Piedicile-ți va dezlega.

După petrecerea cu-alai,
Să te odihnești în rai,
Să te-avem mereu în vis
Din imensul paradis.”

„Rana mortală a fost cea din piept. Glonțul i-a străpuns partea dreaptă a toracelui și a ieșit prin stânga”

Diana, soția lui Igor Ciofu, spune că nici odată cu trecerea timpului, după decesul soțului său, nu i s-a povestit clar cum s-a întâmplat totul: „El era în sala Sosiri, era responsabil, avea grijă să fie totul în regulă, să nu se ia nimeni la bătaie, să nu fie dezordine, dacă avea cineva întrebări, el răspundea, îndruma. Din ce am mai citit, era o persoană ce urma a fi escortată, ca să iasă din țară. Igor când a văzut ce se întâmplă, a sărit să-l apere pe polițistul de frontieră. În acest moment, persoana dată a luat pistolul și l-a împușcat. A fost expertiza, am citit rezultatele, nu pot să vă spun cât de tare mi-i jale, sărmanul. A avut rană în brațul drept, glonțul i-a străpuns partea dreaptă a toracelui și a ieșit prin stânga. Și în picior a avut 2 împușcături, în femur și în gambă. Cea mortală a fost cea din piept”.

Diana nu este sigură că soțul său nu a putut fi salvat: „Nu știu”.

„Mi s-a spus: Se face cercetare, cum dvs să vă duceți acolo să-l vedeți?”

Femeia spune că atunci când a ajuns la aeroport, nu i s-a permis să-și vadă soțul decedat: „Mi-au spus că se face cercetare, este Procuratura și „cum dvs să vă duceți acolo să-l vedeți”.

„Oficial nu am avut întâlniri cu Poliția, cu Procuratura. Doar unele momente le-am aflat de la un coleg”

Nu i-a relatat nimeni, nici de la Poliție, nici de la Aeroport, când anume a murit soțul său și cum exact s-a produs tragedia: „Doar ceea ce scrie în expertiză, de la 0 până la 30 de minute. Oficial nu am avut întâlniri cu Poliția, cu Procuratura. Doar unele momente le-am aflat de la un coleg de al lui. I-am zis: Te rog frumos să-mi spui cum a fost, să nu-mi fac închipuiri. Mi-a povestit unele lucruri pe care le cunoștea, el era acolo”.

„Am aflat totul de pe internet, de la știri, toți vorbeau”

Diana spune că îi pare rău că nu a fost anunțată despre moartea soțului său: „Am aflat totul de pe internet, de la știri, toți vorbeau. Eu am urcat în taxi și am plecat singură la Aeroport”.

„Pentru mine nu avea nicio importanță că soțul meu este erou, voiam doar să fie viu”

Femeia fusese telefonată deja când era aproape de Aeroport: „Când am coborât din taxi, deja m-am priceput de ce mă cheamă. Se străduiau să-mi spună ceva frumos, dar pentru mine nu avea nicio importanță că soțul meu e erou, voiam ca el să fie viu. A fost foarte strașnic, nu am avut niciodată așa durere, să strig, să plâng ca atunci. Era și fetița mai mare cu mine, au luat-o într-o parte”.

„Cercetarea la fața locului a durat mult, s-a terminat spre dimineață, pe la 2:00- 3:00”

Corpul neînsuflețit al soțului său a fost dus la morgă abia spre dimineață: „Mi-au spus că cercetarea la fața locului a durat mult, s-a terminat pe la 2:00- 3:00. Mi-au spus că va fi la morgă și sâmbătă îl pot lua, dar sâmbătă încă nu era pregătit. Abia duminică l-au adus”.

„Nu vedeam pe nimeni, nu auzeam nimic, aveam senzația că îmi cade cerul în cap”

Diana a fost însoțită de psiholog până acasă, la apartamentul din Chișinău, apoi până la casa din Nimoreni, unde s-a născut Igor Ciofu: „Aici au chemat ambulanța și rudele, în caz că îmi va fi rău. Nu vedeam pe nimeni, nu auzeam nimic, aveam senzația că îmi cade cerul în cap. Băiețul mai mic m-a întrebat: „Mama, cum e posibil că mai sunt persoane împușcate și le salvează medicii, iar pe tata nu l-au salvat?”

„I-am spus că tăticul nu mai este, că a plecat în cer, la Domnul și va fi un îngeraș care să ne păzească de acolo”

Igor Ciofu a lăsat în urmă 3 copii. „Fetița mai mare are 17 ani, băiatul mijlociu 13 și ultimul băiat 6 ani. Fiului mic nu am putut să-i ascund adevărul, când m-a văzut că plâng, i-am spus că tăticul nu mai este, că a plecat în cer, la Domnul și va fi un îngeraș care să ne păzească de acolo. M-a întrebat de ce? I-am spus că l-a împușcat un om rău. A plâns o perioadă, apoi mă încuraja pe mine să nu plâng, că va fi alături de mine”, spune soția agentului decedat.

„Cel mai mult a plâns cel mic, e cel mai atașat. Deja îmi spune că îi e dor de tata și ajunge cât a fost plecat”

După decesul tatălui, copiii și-au susținut mama cum au putut: „Cel mai mult a plâns cel mic, e cel mai atașat. Deja îmi spune că îi e dor de tata și ajunge cât a fost plecat. Băiatul mai mare e mai tăcut, nu vorbește despre tragedie. Îmi spune: mama, noi vom merge înainte, te vom ajuta. Fetița mă încurajează și ea”.

„Cu el ne făceam planuri de viitor. Acum totul a dispărut”

„Tare mi-i jale că vor crește copiii fără tată. Ei au nevoie de el și tare l-au iubit și copiii și tatăl său i-a iubit pe toți, nu a fost să-l iubească pe unul mai mult și pe altul mai puțin, foarte mult și-a dorit copii. El îi sfătuia, stăteam împreună, discutam, ne făceam planuri de viitor. Acum la noi a dispărut chestia asta, a rămas totul pe umerii mei”, spune Diana.

„Într-o noapte am sărăcit, mă simt cea mai săracă femeie de pe pământ”

Diana spune că a rămas total pierdută, după decesul soțului său: „M-am întristat foarte mult pentru că am rămas fără el. Nu știam unde să mă duc, ce să fac, el avea foarte multe planuri, eu îl susțineam doar. Acum am rămas singură. Autoritățile m-au ajutat, s-au ținut de cuvânt, dar indiferent câți bani sunt, soțul nu mi-l întoarce nimeni, nici tatăl la copii. Mă simt cea mai săracă femeie, cu toate că a rămas gospodăria, au rămas copiii. Într-o noapte am sărăcit, și sufletește, și…”.

Mama și soția lui Igor Ciofu au relatat ce planuri avea bărbatul în viață, cât de des le apare în vis și ce regrete au rămas, în urma plecării lui în neființă.

 

Un polițist de frontieră a fost împușcat mortal, din propriul pistol, de un cetățean străin. Atacatorul l-ar fi deposedat de armă, apoi s-ar fi baricadat într-o încăpere de pe Aeroport. Totodată, a fost împușcat și un agent de securitate, care la fel a decedat.

La scurt timp, bărbatul care a împușcat mortal polițistul de frontieră și agentul de pază a fost capturat, de luptătorii din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială FULGER. Acesta a fost rănit.

Din cauza împușcăturilor pe Aeroportul Internaţional Chişinău, mai multe curse aeriene au fost anulate.

Momentul atacului de la Aeroport a fost surprins de unii martori de la fața locului. Imaginile video au apărut pe canalele de Telegram.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, după atacul de la Aeroport, că nu sunt motive „care să ducă la peturbarea și la mersul denaturat în rândul societății”. Totodată, Cernăuțeanu a menționat că nu este nicio confirmare că atacatorul ar avea legături cu anumite grupări, structuri militare sau paramilitare din afara Republicii Moldova. „Din primele verificări, persoana nu era în vizorul unor instituții de securitate”, a menționat șeful IGP.

Ulterior, s-a dovedit că polițistul care a murit la Aeroport, împușcat de un atacator venit în Moldova cu o cursă din Turcia, este Serghei Muntean, originar din Ștefan Vodă.

Totodată, inspectorul de securitate care și-a pierdut viața la 30 iunie era Ciofu Igor. Bărbatul avea 40 de ani și era tată a trei copii. Victima activa în serviciul securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul SPPS.

Șefa statului, Maia Sandu, a transmis condoleanțe familiilor victimelor atacului de la aeroport. „Este o zi tristă pentru noi toți. Instituțiile statului sunt mobilizate pe tot teritoriul țării”, a menționat Sandu.
Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a venit cu un mesaj, după atacul de la Aeroport. „Autoritățile statului depun toate eforturile, în aceste momente, pentru a nu admite astfel de situații tragice pentru fiecare dintre noi în viitor”, a menționat acesta.
La rândul său, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat că se întoarce de urgență din deplasarea de serviciu din Portugalia, după atacul de la Aeroport. „Condamn oricare act care amenință siguranța și securitatea poporului nostru. Cu inimă grea, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate pe urma acestui eveniment devastator”, a spus aceasta.
Premierul Dorin Recean a anunțat, pe Facebook, despre existenta a trei victime, iar a doua zi a actualizat postarea în care a anunțat că un pasager a fost rănit. „Actualizare: Postarea a fost editată pentru a corecta o inexactitate referitoare la prezența unui rănit”, a menționat prim-ministrul.
Serviciul de Protecție și Pază de Stat a venit cu un mesaj de condoleanțe pentru familia lui Igor Ciofu: „A fost un coleg și un prieten care și-a îndeplinit cu demnitate și onoare vocația de ofițer de protecție, un om bun la suflet, dar și un familist desăvârșit”.
Și Poliția de Frontieră a venit cu un mesaj de condoleanțe, după decesul lui Serghei Muntean: „În aceste momente grele transmitem condoleanțe familiei, prietenilor și camarazilor, însoțite de gândurile noastre de mângâiere şi îmbărbătare.”
Șeful IGP a anunțat că atacatorul de la Aeroport era căutat de autoritățile din Tadjikistan, pentru participare la răpirea unui vicepreședinte al unei bănci. Potrivit Procuraturii din Dușanbe, numele agresorului este Rustam Așurov, născut la data de 25 martie, 1980.

În seara zilei de 3 iulie, atacatorul de la Aeroport a decedat, a anunțat Inspectoratul General de Poliție. Acesta avea 10 răni prin împușcare, au anunțat anterior diferite surse.

Ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră a MAI, au fost decorați post-mortem cu Medalia „Meritul Militar” de către președinta Maia Sandu.

Mai multe partide, dar și internauți, au cerut demisia șefilor IGPF și MAI, după atacul de la Aeroport, soldat cu două decese. „Atacul armat de pe AIC demonstrează că există breșe grave în sistemul nostru de securitate, iar acest incident tragic nu poate trece fără urmări”, se arată într-un comunicat al unei formațiuni.
Igor Ciofu a fost înmormântat pe 3 iulie, la Nimoreni, satul de baștină, din raionul Ialoveni. Un ultim omagiu au venit să-i aducă foști și actuali colegi de serviciu, prieteni, dar și o mulțime de oameni, marcați de tragedia acestei familii. Mai mult, la funeraliile ofițerului au participat și premierul Dorin Recean, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, dar și șeful IGPF, Rosian Vasiloi.
Soția lui Igor Ciofu, agentul de pază ucis pe Aeroport, susține că a aflat ultima despre decesul soțului ei. „Fetița mi-a spus că sunt doi oameni împușcați, iar când am ajuns în sala de sosire îmi zic că soțul meu a decedat ca un erou”, a declarat Diana Ciofu.
Momente groaznice au retrăit și angajații Aeroportului Chișinău, care au fost martorii atacului armat din 30 iunie. „Viorica, fata care era în sala sosiri, s-a ascuns într-o debara, împreună cu o pasageră cu copil de sân și cu hamalul nostru. Acolo mai erau câțiva pasageri, sub ghișeu, vreo 3-4 persoane”, a relatat, în cadrul emisiunii Puls, Ana Pascalu-Veleva, șefa Secției înregistrare pasageri și bagaje a unei companii avia care activează în AIC. O colegă din echipa lor chiar a avut nevoie de resuscitare, după un atac suferit din cauza stresului.
La 4 iulie, și polițistul de frontieră Serghei Muntean a fost petrecut pe ultimul drum. Cortegiul funerar a trecut prin fața Ministerului Afacerilot Interne și a angajaților instituției, care i-au adus ultimul omagiu.

 

0Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/