(VIDEO) Doi moldoveni, într-un centru comercial gigantic din Moscova: Cu tot cu sancțiuni, Versace, Dior, Apple au rămas. Este și Facebook, Instagram, TikTok

 (VIDEO) Doi moldoveni, într-un centru comercial gigantic din Moscova: Cu tot cu sancțiuni, Versace, Dior, Apple au rămas. Este și Facebook, Instagram, TikTok
46Shares

Un cuplu de moldoveni stabilit cu traiul la Moscova, de circa 20 de ani, a vizitat cel mai mare centru comercial din Europa, amplasat în capitala Rusiei și în care se regăsește și cel mai mare acvariu vertical din lume, inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Familia a vrut să arate cum s-au schimbat lucrurile după doi ani de sancțiuni impuse de Occcident și SUA și dacă rușii pot găsi produse de import pe rafturile magazinelor. Cei doi s-au arătat uimiți că au întâlnit foarte multe haine, încălțăminte, parfumerie, cosmetice, tehnică de brand care se așteptau să fi dispărut din Federația Rusă, odată cu impunerea restricțiilor, scrie UNIMEDIA.

„Au trecut doi ani de sancțiuni impuse Rusiei de către Occident și SUA. Suntem în cel mai mare centru comercial din Europa, se numește Aviaparc. Are 4 etaje, 2 parcări, spații cât vezi cu ochii, te pierzi imediat. Vrem să vedem cum au acționat sancțiunile, cum se descurcă rușii în izolare, ce a dispărut, ce a apărut, cum se simte lumea și ce găsim pe rafturi”, a menționat cuplul.

„Ne aflăm chiar în fostul „Starbucks”, rușii au redenumit cafeneaua în „Stars Coffee”, au cumpărat toate acțiunile și principalul acționar este interpretul Timati”, au relatat cei doi.

Cuplul a vizitat și cel mai mare acvariu vertical din lume: „În centrul acestui centru comercial avem cel mai mare obiectiv, un acvariu. Are o înălțime de 23 de metri și un diametru de 6 metri. Este cel mai mare acvariu vertical din lume, fiind inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Sunt pești de diferite specii, iar de 2 ori pe zi, scafandrii se scufundă, pentru a-i hrăni”.

Familia Rădeanu a făcut o plimbare și printr-un supermarket din centrul comercial: „Totul este din belșug, prețurile la anumite produse s-au mai ridicat la altele au scăzut față de anul trecut. Mere moldovenești nu am găsit. Pâinea se coace chiar pe loc, în brutăria magazinului. Mai multe produse pe care le vedem pe rafturi nu ar trebui să fie în Rusia în general, conform sancțiunilor, dar ele totuși sunt din belșug. Cum așa? Totul este interzis, dar totul vedem la scară largă. Cum funcționează aceste sancțiuni?”

„După doi ani de sancțiuni, să vedem dacă este valută la schimburile valutare. Văd lira sterlină, dolarul, euro, nu mai sunt restricții”, a constatat moldoveanul.

„Dacă vorbim despre sancțiuni, mulți au plecat, dar în timp, foarte mulți s-au întors sau sub un alt nume, sau au găsit altă modalitate. Magazinul Zara și-a schimbat denumirea în Maag. Cineva spune că a fost cumpărat de ruși, altcineva că de Iordania, dar ideea este că locul în acest spațiu nu a stat mult timp gol. Se mai întâlnesc și branduri gen Boss, dar magazinul temporar este închis, hainele sunt pe manechine, nimic nu este evacuat. Sunt și americanii cu U.S. Polo. Și Levis s-a „reâncălțat” în JNS”, a mai relatat bărbatul.

„Rusia este cea mai sancționată țară din lume la moment. Până nu demult era Iran, dar Rusia l-a detronat, mai ales că recent, UE a mai aprobat un pachet de sancțiuni. Totuși, Tissot, ceasurile de brand elvețian, cum a fost, așa și a rămas. Și Armani a rămas”, a observat acesta.

Cuplul a întrebat consultantele din magazin: „Armani nu s-a închis niciodat?” „Nu, cum a lucrat, așa și lucrează”, au răspuns acestea.

„Dacă cineva crede că în Rusia s-a terminat toată vesela de calitate din străinătate, greșește. Suntem în magazinul Tefal, care propune o gamă vastă de produse, au și reduceri”, a relatat cuplul.

Foarte multe magazine nu și-au schimbat denumirea, ci doar au tradus-o în rusă: „Găsim produse de la Tom Ford, Kilian, Versace, Kenzo, Dior și altele”.

Cuplul a trecut și pe lângă magazinele Lacoste, Tommy Hilfiger, Boggu Milano, Ecco etc.

În centrul comercial sunt expuse spre vânzare și automobile: „Vedem producătorul chinez, care e foarte bine înfipt în piața rusă. Un electromobil costă 13 milioane de ruble”.

„Ce strășnicie mai răsunătoare a avut loc în ultimii doi ani? Plecarea gigantului MacDonalds de pe piața rusă. I-au trebuit 14 ani și a cheltuit 50 de milioane de dolari ca prin anii 90 să apară triumfător asupra comunismului în abia plămădita Rusie, pe care o știm acum, ca într-o clipă să dispară. De fapt, nu a dispărut, a apărut Mac Donalds-ul rusesc. În traducere s-ar numi „Gustos și punct”. Comanda o poți face la terminal sau la case, dacă vrei să plătești cash”.

În concluzie, familia Rădeanu a menționat: „Avem de toate. Așa și aici, în Rusia, sunt de toate, rafturile sunt pline, sunt și produse de import, sunt și foarte multe produse autohtone. Rușii au prins la minte după sancțiuni, s-au deschis foarte multe locuri de muncă pentru oameni, și-au dezvoltat produsele autohtone. Nu e propagandă, e o simplă realitate, văzută de noi, oameni simpli. Sunt și aspecte care șchiopătează, sancțiunile au și efecte, dau bătăi de cap. Noi banii pe care-i primim din activitatea pe YouTube vin din Irlanda, prin bancă. Totuși, ferestruici sunt. Când au început sancțiunile lumea era șocată, în panică, mulți au fugit. Acum mulți ruși se întorc, iar oamenii simpli nu prea suferă din cauza sancțiunilor. Cineva spunea că nu avem Facebook, Instagram, de toate avem, doar trebuie să activezi un VPN, noi îl avem cumpărat, îl poți lua și gratis. Și TikTok merge. Sunt și magazine în care se vinde tehnică Apple și Samsung, un gigant despre care se vehicula că a plecat”.

Vloggerul moldovean a dezvăluit de când este stabilit cu traiul în capitala Federației Ruse și cu ce l-a atras această metropolă, dar și cum s-a schimbat orașul, din momentul în care a mers pentru prima oară acolo.

Într-un alt clip, acesta a decis să prezinte minusurile Moscovei, după aproape 20 de ani în care a locuit în capitala rusă. Printre aspectele mai puțin plăcute ale acestei metropole gigantice se numără distanțele mari între destinații, parcările scumpe și prețurile cosmice la imobile, dar și faptul că din cele 365 de zile ale anului, mai puțin de 100 sunt însorite.

Conaționalul nostru a realizat și un sondaj printre rușii din Moscova, despre ce cunosc și cred despre Moldova și România.

Toamna trecută, vloggerul din Moldova stabilit în Rusia a vizitat Casa Muzeu Lev Tolstoi, din Tula, împreună cu soția sa și cele 2 fiice. Familia a rămas impresionată de detaliile din viața marelui scriitor, dar și de modul și locul în care a ales să fie înmormântat.

Mai devreme, bărbatul, însoțit de soție și cele două fiice, s-a aventurat într-o excursie prin regiunile Rusiei și a prezentat, într-un vlog pe youtube, viața unui conațional de al său, stabilit cu familia într-un sat din Tula.

Alexandru Blîndescu, născut într-un sat cu Maia Sandu, care a schimbat luxul de la Moscova pe o fermă într-un sat din Tula, a povestit, în vlogul familiei Rădeanu ce l-a făcut să lase capitala Rusiei și să se mute cu traiul la țară, ce crede despre români și despre unirea cu România, dar și de ce nu revine în Moldova.

La începutul acestui an, vloggerul l-a vizitat din nou pe Alexandru Blîndescu, moldoveanul dintr-un sat cu Maia Sandu, stabilit cu traiul într-un sat din Tula. Cum se descurcă bărbatul iarna, la ferma sa, dar și ce părere are despre situația de la baștină și despre politica mondială în general vedeți mai jos.

46Shares

Aura Mereuta

https://shok.md