(VIDEO) „Ne hrăneau cu promisiuni”: Angajații fabricii de textile din Florești se plâng că au muncit în condiții inumane

 (VIDEO) „Ne hrăneau cu promisiuni”: Angajații fabricii de textile din Florești se plâng că au muncit în condiții inumane
36Shares

Croitoresele unei întreprinderi din Florești se plâng că au fost exploatate, deseori fiind umiliți, totul pentru salarii foarte mici, dar și pe acelea nu le-au mai primit pentru mai multe luni. Croitoresele au relatat, în cadrul emisiunii Aici Moldova, că umblau să se împrumute pe la cunoscuți și bănci, ca să-și poată întreține familiile, chiar dacă munceau din greu la fabrică. „Restanțele s-au ridicat la câte 20 de mii de lei, pentru fiecare din noi, peste 3 milioane de lei în total, iar stăpânii și-au luat mașini și apartamente pe seama noastră”, au povestit femeile. Administratorii companiei nu au fost de găsit, pentru a veni cu o reacție la acuzațiile care li se aduc. Ce au întreprins responsabilii de la Inspectoratul de Stat al Muncii pentru a ajuta angajații aflați mai jos, scrie UNIMEDIA.

„Munceam înfășurate în pleduri, în pâsle, cu mănuși pe mâini, coseam. Ne numeau și oi, și proaste”

„Era frig, acoperișul curgea, podul era ud, de pe podea strângeau apa deriticatoarele, era umezeală, frig, nu se încălzea. Ședeam înfășurate în pleduri, în pâsle, cu mănuși pe mâini, coseam. Ne numeau și oi, și proaste, cum le venea.” În aceste condiții au muncit, în ultimii 2 ani, peste 200 de cusători la o fabrică de textile din Florești.

„Eram bucuroși că avem măcar ceva de lucru”

Oamenii zic că le-au suportat pe toate, cu speranța că într-o zi, situația se va îmbunătăți: „Eram bucuroși că avem măcar ceva de lucru, măcar facturile să le plătim”.

„Angajații fabricii au întâlnit anul 2023 fără un leu în buzunar”

În loc să se rezolve, însă, problemele s-ar fi agravat și mai mult. Angajații fabricii spun că au întâlnit anul 2023 fără un leu în buzunar, după ce administrația firmei nu le-a plătit salariile timp de câteva luni consecutiv. În cele din urmă, muncitorii s-au plâns autorităților: „Avem 6 luni și nu se aude nimic”

„Ne hrăneau cu promisiuni. Până în decembrie cu chiu cu vai am primit salariul, apoi au început problemele”

„Problemele au început prin noiembrie-decembrie. Noi nu știam despre asta, presupuneam că este vreo problemă. Până la venirea noului șef de secție, chiar dacă era vreo întârziere sau o mică problemă, eram anunțați. În ultima perioadă nu ni se spunea nimic, dar se întârzia salariul, întâi cu 2 săptămâni, apoi o lună și tot așa. Șefii ne spuneau să muncim, că totul se va normaliza. Ne hrăneau cu promisiuni. Până în decembrie cu chiu cu vai am primit salariul, apoi au început probleme tot mai mari”, au relatat Irina Movilă și Eudochia Căpătici, foste angajate ale Fabricii de textile din Florești.

„Trei mii și jumătate primeam, rar când ajungeam la 4 mii. Contribuțiile la stat erau foarte mari”

Femeile mai spun să salariul pe care îl primeau cu greu se ridica la 4 mii de lei: „Trei mii și jumătate primeam, rar când ajungeam la 4 mii. Salariul de bază era de 5 mii, dar erau reținerile tare mari, contribuțiile. Primeam 3500, 3600, ca să primim 4000 trebuia să mai lucrăm o sâmbătă sau două”.

„Proprietarul cipriot a venit ca furtuna: Cui nu-i place, poate pleca acasă, iată ușa”

„La un moment dat am făcut gălăgie și ne-am oprit din lucru. Liderii l-au sunat pe domnul Chipros, care nu era pe loc atunci, proprietarul, din Cipru, și a venit ca furtuna, ne-a spus: „Cui nu-i place, poate pleca acasă, iată ușa”, a dezvăluit Irina Movilă, care a muncit timp de 18 ani la această fabrică.

„S-a aprins o priză și ieșea o fumăraie. Ne bătea curentul la mașinile de cusut”

Pe lângă salariile mici și plătite cu întârziere sau deloc, femeile se plâng că și condițiile de muncă erau insuportabile: „În ultima perioadă, într-un capăt de secție ploua. Chiar a ieșit fum când a plouat. S-a aprins o priză și ieșea o fumăraie. A alergat repede electricul să stingă. Iarna ne bătea curentul la mașinile de cusut. Nu era niciun folos că ne plângeam. Nu am văzut niciodată vreun inspector al muncii să vină să ne viziteze în secție”.

„A fost strașnic, am lucrat și pe ger, cu mănuși pe mâini”

„A fost strașnic, am lucrat și pe ger, cu mănuși pe mâini. Era umezeală, frig, nu se încălzea încăperea, lucram încălțate în cizme, îmbrăcate în scurte, unele fete își aduceau și plapume de acasă”, au relatat alte croitorese de la aceeași întreprindere.

„Actualul șef a adus întreprinderea la dezastru”

Femeile spun că situația nu a fost așa dintotdeauna: „Mai devreme șef a fost un grec, domnul Iachim, a ocupat funcția timp de 10 ani. Salariul era mic și atunci, dar îl primeam la timp, ajungeam la salariul de bază. Actualul șef a adus întreprinderea la dezastru. Până la el se făcea reparație mereu, în august, cât eram în concediu, iar iarna lucram în haine cu mâneca scurtă”.

În 2022, la întreprindere au muncit 470 de angajați

Potrivit datelor publice, întreprinderea a fost înființată în iulie 2004, de doi cetățeni ciprioți. În perioada 2007-2017, administratorii au deschis 7 filiale, pe teritoriul RM. În prezent, niciuna dintre filiale nu mai este activă. Pe parcursul anului 2022, în întreprindere au muncit 470 de angajați, iar compania a avut venituri de 56 milioane lei. Dar potrivit statisticilor, în 2022, compania a înregistrat pierderi de 5 milioane de lei.

„Angajații, obligați să muncească la 40 de grade Celsius, fără dreptul să meargă la toaletă”

Fabrica de textile de la Florești a atras de mai multe ori atenția publică. În 2018, o angajată a acționat întreprinderea în judecată, pe motiv că a fost concediată neîntemeiat, dar a pierdut procesul. În același an, mai mulți angajați s-au plâns că administrația îi obligă să muncească pe timp de vară, la 40 de grade Celsius și le interzicea să meargă la toaletă, în timpul orelor de lucru. Tot în 2018, mai mulți muncitori s-au plâns că firma nu-i remunerează pe măsură, erau achitați cu 2500 de lei pentru 8 ore de muncă zilnic. Lucrătorii au organizat proteste de mai multe ori.

„Stăpânii noi și-au luat mașini, apartamente pe seama noastră”

Fabrica a ajuns să datoreze câte 20 de mii de lei fiecărui angajat, în total acumulând restanțe la salarii de peste 3 milioane de lei. Cum au procedat croitoresele, unde au mers să-și caute dreptatea și ce au obținut aflați din emisiune:

36Shares

Aura Mereuta

https://shok.md