(video/foto) Pușcăria din Rezina – subiect de film pe Netflix despre cele mai dure închisori din lume

 (video/foto) Pușcăria din Rezina – subiect de film pe Netflix despre cele mai dure închisori din lume

Penitenciarul Nr 17 din Rezina, a ajuns subiect de film pe Netflix. Este vorba de serialul documentar „Inside the World’s Toughest Prisons” (În interiorul celor mai dure închisori din lume), care a revenit pe Netflix, cu cel de-al șaselea sezon.

Primul episod al documentarului a fost filmat în Moldova și prezintă atât viața deținuților, cât și condițiile dure din pușcăria Nr 17. Premiera noului sezon a avut loc ieri.

Raphael Rowe, prezentatorul documentarului Netflix a petrecut șapte zile în pușcăria din Rezina.

„Pe malurile râului Nistru. În Republica Moldova se află Penitenciarul nr.17 de la Rezina. O veche închisoare sovietică de maximă siguranță aflată în ruină. Adăposește cei mai periculoși infractori din Moldova. O treime sunt deținuți pe viață, fără speranță de eliberare. Trăiesc într-un regim sovietic, dur. 32 de pași, atât fac dintr-o parte în alta. 

Numele meu este  Raphael Rowe și am fost învinuit în Marea Britanie, pentru o crimă care nu am comis-o.  Am fost condamnat pe viață, fără eliberare condiționată. Mi-a luat 12 ani să-mi dovedesc nevinovăția. Acum călătoresc prin lume ca să descoper cum e viața, în unele dintre cele mai dure închisori din lume.

Fost stat sovitic, Moldova e cea mai săracă țară din Europa. Un om obișnuit câștigă doar 12 dolari pe zi. Viața e grea, iar rata de omucidere e printre cele mai ridicate din Europa. Statul e dur cu infractorii. Pedepsele cu închisoare sunt, în mod uluitor, de șapte ori mai mari, decât media europeană.

Pușcăria din Rezina găzduiește peste 300 de infractori, 106 sunt condamnați pe viață”, se povestește, în cadrul documentarului.

Înainte de a fi băgat în celulă, protagonistul a trecut un control medical: „fiecare cicatrice pe care o ai e înregistrată atent”, a spus Raphael Rowe, care ulterior a fost pus într-o celulă cu doi deținuți, care au săvârșit crime grave. I-a fost oferit o saltea, lenjerie de pat, de culoarea albă, o periuță și pastă de dinți, un săpun, un aparat de ras și un sul de hârtie igienică.

În celulă, în care se află Raphael Rowe, cei doi deținuți au un laptop, fierbător electric, frigider, un TV vechi și multe cărți.

„Această închisoare e mică și strâmbă”, spune prezentatorul.

Ziua doi: Raphael Rowe, împreună cu deținuții a ieșit la ora 13:00, la o plimbare. Deținuții stau 22 de ore între patru pereți și au dreptul la plimbare două ore pe zi, începând cu ora 13:00. 

În ziua a treia, a fost prezentată mâncarea, oferită deținuților, care potrivit protagonistului „e scârboasă”. Acesta a fost dus într-o zonă de relaxare, unde a jucat tenis, alături de alți deținuți. 

„Putem juca tenis de 2-3 ori pe săptămână”, a pus unul dintre deținuți.

Ziua parterul. Acesta a vizitat un atelier de tâmplărie construit de la zero, de doi deținuți.

„Au trecut ani, nimeni nu lucrează cu mine să vadă, dacă m-am schimbat. Aruncat în penitenciar și gata”, s-a revoltat unul dintre colegii de cameră a lui Raphael Rowe.

La final de film, prezentatorul a punctat că pușcăria din Rezina e un loc „dur, dărăpănat, apăsător și claustrofob”.