(video) Ignorați și fără sprijin! Campionii moldoveni, împinși la decizii radicale: Irina Rîngaci: Mă gândesc să reprezinte o altă țară

 (video) Ignorați și fără sprijin! Campionii moldoveni, împinși la decizii radicale: Irina Rîngaci: Mă gândesc să reprezinte o altă țară

Sursele de venit reduse împing sportivii de performanță din Republica Moldova la decizii radicale. Campioană mondială și europeană la lupte libere, Irina Rîngaci a declarat în cadrul unui interviu că a avut gândul de a reprezenta o altă țară, întrucât la noi, sportivii nu-s apreciați pe merit și nu au susținerea necesară din partea statului.

Irina Rîngaci a dezvăluit ce surse de venit au sportivii de performanță.

„Spre deosebire de alte țări avem o sursă foarte mică de venit, nu suntem apreciați pe merit.

În momentul în care câștigi titlul „Campioană mondială” primești

20 mii lei- locul unu

15 mii lei- locul doi

10 mii lei- locul trei

E o bursă oferită de stat lunar, timp de un an, pentru acest rezultat. La Campionatul European se dă doar medalie și diplomă”.

În calitate de una dintre cele mai bune sportive din lume, Irina primește de la statul moldovean doar o bursă de întreținere, în valoare de 20 mii de lei, pentru rezultatul din anul trecut la mondiale.

„Deja, la sfârșit de an se dă un premiu de la minister pentru toate rezultatele pe care le-am avut. Pentru patru medalii de aur, dintre care două de la Campionatul Mondial Seniori am primit cu aproximație 20 mii de euro, în timp ce în România se dă așa sumă doar pentru o medalie”.

Luptătoarea a adăugat că „Undeva în gândul meu este acest sentiment că în altă țară aveam să fiu mult mai apreciată financiar. Înainte de aceste medalii eram gata să fac o pauză ca să reprezint altă țară, dar m-am răzgândit”, a spus tânăra.

Întrebată dacă ar fi primit o propunere concretă de la un stat care își permite să dea pentru o medalie 20 mii de euro, cazare, mâncare, să-i asigure tot necesarul ar fi plecat mâine, luptătoarea a spus că „da”

Totodată tânără a adăugat că nu ar lua în calcul opțiunea de a reprezenta un alt stat, dacă Moldova iar oferi un apartament pentru toate rezultatele obținute. 

Irina Rîngaci este prima femeie din Moldova care a câștigat titlul de campioană mondială la lupte libere.

Citește și