(VIDEO) Istoria pompierului moldovean care a devenit cunoscut în toată lumea: A apărut și pe coperta unei reviste din SUA

 (VIDEO) Istoria pompierului moldovean care a devenit cunoscut în toată lumea: A apărut și pe coperta unei reviste din SUA
4Shares

A rămas șocat când a văzut primul cadavru, în timpul intervenției de salvare, apoi s-a deprins. Acum, este cel mai cunoscut pompier din Moldova, iar datorită relatărilor sale, oamenii au înțeles ce înseamnă, cu adevărat, această muncă dificilă, când trebuie să salvezi vieți, punându-ți propria viață în pericol. Este istoria lui Dumitru Polșcin, care acum 20 de ani, a îmbrățișat această meserie și chiar a ajuns vestit în întreaga lume, apărând și pe coperta revistei Internațional Fire Fighter. Pompierul a povestit, în cadrul unui interviu cu Dorin Galben, cum a ales această profesie, dar și cum a ajuns în SUA, ca să revină, apoi în Moldova, scrie UNIMEDIA.

Dumitru Polșcin este unul dintre puținii pompieri din țară, dacă nu chiar singurul, care filmează, explică pe înțelesul tuturor ce presupune munca sa și este foarte activ pe rețelele de socializare: „Eram după Centrul de instruire a pompierilor și prima mea intervenție a fost la un incendiu mare, ardeau 9 blocuri odată. Au fost vieți salvate, am pățit că mergeam în ciubote prin jăratic și mi s-a aprins și ardeau, iar colegul mi le stingea. Când am revenit de la serviciu acasă am adunat toată familia la tv și credeam că ne vor arăta la noutăți, cât de tari am fost. Când colo, au arătat niște oamenii care mai serviseră alcool și ziceau că am venit târziu, că nu știam ce să facem, că a ars mult. Mă gândeam cum așa, am salvat atâtea vieți, am riscat atât de mult, am făcut posibilul și imposibilul. Acest moment m-a distrus puțin, mă gândeam pentru ce să vin la incendiu, să risc, să intru în foc, să încalc uneori și tehnica securității pentru salvarea unei vieți, iar apoi oamenii să spună că echipa nu a făcut treabă. Acest moment mă apăsa și am înțeles că nu voi fi pompierul care am vrut să fiu, așa că am decis că trebuie să filmez, să explic, să arăt cum e acest lucru, că nu e atât de ușor, trebuia să arăt ce facem noi înăuntru, altfel nu ar fi văzut niciodată niciun civil ce se întâmplă, de fapt, acolo”.

Pompierul și-a instalat o cameră pe cască și filma tot ce se întâmpla în timpul intervențiilor, în interiorul clădirilor și nu doar: „Prima perioadă erau mulți care ziceau: ce povestești tu? Noi știm că voi dormiți 24 de ore etc. Dar într-un timp foarte scurt, au început să apară oameni care ne apărau sau rămâneau șocați de ce vedeau. La moment, din câte știu, Serviciul de pompieri e pe primul loc la capitolul încrederii pe care i-o oferă cetățenii, dintre toate serviciile de forță”.

Dumitru Polșcin mărturisește că atunci când a văzut primul cadavru, în timpul intervenției, a rămas șocat: „Vedem foarte multă durere, când avem oameni decedați și rudele îi văd, momente emoționante, dar cu anii te deprinzi. Când m-am angajat, după primul cadavru stăteam acasă și mă uitam în același punct, timp de 1-2 ore”.

Pompierul are o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu. Întrebat cum a început totul, el a relatat: „Tata a fost militar, a ieșit la pensie din Armată, iar a doua mamă lucra în Serviciul Pompieri și Salvatori. A fost interesant la mine, eram tinerel și m-am îndrăgostit și nu ieșit atunci nimic, așa că m-am gândit că trebuie să dispar. Tocmai împlinisem 18 ani, părinții au intrat la mine și-mi spun: „Dima, hai să vii să lucrezi la Pompieri, și armata o vei face. Tot ce am auzit de la părinți a fost armată, m-am înrolat, ca să dispar. Deja după armată, am decis să fac ceva important pentru oameni, lucram în diferite misiuni de binefacere. Mama iarăși mi-a spus că sunt locuri vacante la pompieri. Atunci m-am pus pe gânduri: Ce poate fi mai frumos decât să salvezi o viață cu mâinile tale. Pompierii sunt fantastici, mă duc”.

„Ca să ajungi în serviciul Pompieri trebuie să ai în primul rând sănătate, dorință, curaj, celelalte se învață la Centrul de Instruire, apoi urmează școala în luptă, cu colegii experimentați. Eu când am venit erau pompierii de pe timpuri, suri la cap, foarte tari. Am trecut o școală extraordinară cu ei și sunt foarte mulțumit”, a mai adăugat Dumitru.

De ce a plecat Dumitru Polșcin în SUA, cum a ajuns cunoscut în toată lumea și cum a apărut pe coperta revistei Internațional Fire Fighter, la cea de-a 50-a ediție a publicației, aflați din interviu:

Dumitru Polșcin a fost unul dintre pompierii antrenați la stingerea flăcărilor care au mistuit liceul „Liviu Deleanu”, pe 5 aprilie. El a povestit despre intervenția pe care au avut-o salvatorii în interiorul instituției. „Focul se comporta ciudat, aruncând flăcări ca sub presiune. L-am doborât rapid, temperatura era atât de mare, încât metalele erau încinse, apoi s-a auzit o bubuitură și toată încăperea, din nou, s-a aprins! Raportez la stație că observ o flacără albastră și reaprindere, eventual gaz”, a relatat pompierul.

4Shares

Aura Mereuta

https://shok.md