(VIDEO) „Mai am șansa să mă căsătoresc”: Povestea fotojurnalistului american care vorbește româna și caută o moldoveancă de nevastă

 (VIDEO) „Mai am șansa să mă căsătoresc”: Povestea fotojurnalistului american care vorbește româna și caută o moldoveancă de nevastă
23Shares

Este american, dar cunoaște limba română și vrea să se însoare cu o moldoveancă. Este istoria unui fotojurnalist din SUA, care a locuit 9 luni în Moldova și și-a schimbat radical părerea inițială despre țara noastră. Într-un monolog la Dorin Galben, tânărul a relatat cum a ajuns la Chișinău, care a fost prima impresie despre moldoveni, ce a observat la vorbitorii de limbă rusă de aici, dar și prin ce l-au impresionat fetele noastre, scrie UNIMEDIA.

„Mă numesc Henry Craver, am 31 de ani, sunt din America, m-am născut în Mexic. Părinții mei sunt americani. Eu sunt american, am venit în Moldova să fac un proiect aici. În total am stat în Moldova 9 luni și am învățat un pic româna, singur, la mine acasă, fără niciun profesor și deja fiind în Moldova, vorbind cu oamenii”, a relatat tânărul.

Henry a povestit cum a ajuns la Chișinău: „Când eram la facultate am decis să fac o schimbare, m-am dus în Franța să studiez franceza, iar în clasa mea era un moldovean, Denis, era cel mai bun prieten pentru mine. Datorită lui am aflat despre Moldova și un pic despre istoria ei. Lucram în Mexic, ca foto jurnalist și activitatea mea viza migrația. Eram bine, dar voiam să-mi dezvolt cariera și am aplicat pentru o bursă destul de prestigioasă în America. Voiam să aplic pentru Mexic, dar este cea mai populară țară pentru această bursă. Atunci m-am gândit să merg să aplic pentru România, știam că migrația e un subiect foarte important pentru România. Timp de 2 luni în carantină am învățat un pic româna. Apoi mi-am dat seama că este Moldova alături, unde se vorbește aceeași limbă și migrația este o temă foarte importantă pentru această țară. Așa că am ales să aplic pentru Moldova, am venit aici în septembrie 2022.

„Mă întrebam cum voi sta 9 luni în țară cu acești oameni atât de neprietenoși”

La început a crezut că nu va rezista în țara noastră: „Primele mele impresii despre Moldova au fost negative. În avion pasagerii îmi păreau morocănoși, nu prea zâmbeau și când am aterizat, mulți pasageri au încercat să iasă din avion fără să-i lase pe cei din fața lor să iasă primii. După ce am trecut vama, am mers la o cabină telefonică să cumpăr o cartelă. Acolo lucra o fată tânără, i-am spus: „Bună ziua, aș vrea să cumpăr o cartelă SIM”. Ea a fost foarte nepoliticoasă cu mine, de parcă aș fi deranjat-o. Când i-am urat o zi bună, cred că nici nu mi-a zis nimic, a continuat să se joace în telefon. Mai târziu, fiind la hotel, mi-am dat seama că nu pot activa datele mobile, am mers la un alt magazin de telefoane și din nou m-a ajutat o fată tânără, care a fost la fel de nepoliticoasă cu mine. Mă întrebam cum voi sta 9 luni în țară cu acești oameni atât de neprietenoși. Majoritatea interacțiunilor mele cu moldovenii a fost așa prima săptămână aici: în stradă, restaurante, cafenele, în transport. Oamenii erau reci, uneori un pic agresivi cu mine”.

„Am petrecut Crăciunul Ortodox cu o studentă și părinții ei și au fost niște gazde superbe”

Totul s-a schimbat când și-a început activitatea la Chișinău: „Din fericire, în a doua săptămână am început să predau lecții la ULIM și oamenii erau mult mai primitori, calzi. Profesorii și studenții erau foarte buni cu mine, foarte dragi. De Crăciun, mulți studenți știau că eram singur în țară și m-au invitat să sărbătoresc cu ei și familiile lor. Am petrecut Crăciunul Ortodox în Gura Galbenei, cu o studentă și părinții ei și au fost niște gazde superbe. Acest paradox a marcat experiența mea în Moldova”.

„Dacă înțeleg un interviu la Andreea Esca nu înseamnă că voi înțelege și un vânzător la Piața Centrală”

Henry mărturisește că româna i-a părut dintotdeauna o limbă interesantă: „Este diferită de limbile latine. Am început să o studiez singur acasă, în carantină, am ascultat podcasturi, am văzut clipuri pe YouTube, am vorbit cu oameni pe aplicații, dar după 2 luni am renunțat. Înțelegeam destul de bine, dar nu puteam să vorbesc în română. Pentru mine cel mai complicat a fost și este posesivul. Când am ajuns în Moldova credeam că voi înțelege destul de mult, pentru că am văzut clipuri pe YouTube din România, dar de fapt, repede mi-am dat seama că dacă înțeleg un interviu la Andreea Esca nu înseamnă că voi înțelege un taximetrist în Moldova sau un vânzător la Piața Centrală. Accentul aici este frumos, dar pentru un american este greu de înțeles. În Moldova accentul este un pic mai slavic, aveți aceste șî, î”.

„6 luni și ai învățat atât de bine limba română? Rușii sunt aici de 30 de ani și nu au învățat niciun cuvânt”

Tânărul spune că este întrebat de unde este și cum a învățat limba română: „Cât timp ai stat aici? 6 luni și ai învățat atât de bine limba română? Rușii sunt aici de 30 de ani și nu au învățat niciun cuvânt. Cum este posibil?”, îi spun des moldovenii.

„Asta m-a șocat, pentru că timpul comunismului s-a oprit cu peste 30 de ani în urmă”

Henry recunoaște că atunci când merge în sat, îi este mai greu să înțeleagă ce vorbesc oamenii: „Eram la un bar în sat și un domn îmi spunea: „Grăiește cu dânsa”. Eu nu știam ce înseamnă grăiește și dânsa. Am căutat pe Google dansează, credeam că are legătură”.

„Mai țin minte că mergeam des la un bar, unde veneau mulți vorbitori de limbă rusă și barmenul Vlad m-a învățat cuvinte rele în limba rusă, l-am înregistrat la telefon. Știam că sunt mulți vorbitori de limbă rusă aici, dar presupuneam că cel puțin tinerii vorbesc sută la sută limba română, dar mi-am dat seama că nu e așa și asta m-a șocat, pentru că timpul comunismului s-a oprit acum 30 și ceva de ani în urmă. Apoi am văzut că sunt mulți tineri care nu vorbesc rusa, așa că aveți o generație de oameni care nu pot comunica, asta mi se pare foarte ciudat și dificil”, a adăugat tânărul.

„Femeile din Moldova, moldovencele sunt foarte frumoase și fermecătoare”

Cât despre femeile noastre, acestea l-au lăsat fără cuvinte: „Femeile din Moldova, moldovencele sunt foarte frumoase și fermecătoare. Din păcate, nu m-am descurcat foarte bine cu ele, am ieșit cu câteva moldovence, dar au fost multe eșecuri. În primul rând recunosc că sunt un bărbat timid, niciodată nu am fost un Casanova. Nu am avut mult succes aici tot din cauza culturii, pentru că îți dai seama că romantismul în America, cel puțin în faza inițială a curtării este mort. În Moldova nu este mort, tu ca bărbat trebuie să cumperi flori, trebuie să faci multe gesturi romantice și eu pur și simplu nu știam și nu le-am făcut. Cred că din cauza asta încă sunt singur.

„Mai am șansa să mă căsătoresc cu o moldoveancă”

Henry are 31 de ani și ar dori să-și întemeieze o familie: „Aș vrea să mă căsătoresc și de ce nu cu o moldoveancă. M-am întâlnit cu diferite fete și cred că dânsele apreciau că vreau să învăț limba română, am avut discuții interesante cu ele, dar de fiecare dată, la un moment dat se oprea. Moldovencele îmi plac până și acum foarte mult, cred că sunt cele mai frumoase pe care le-am văzut în viața mea și am trăit în multe țări. Mi-au părut foarte cochete. De 4 luni sunt în Ucraina și acolo fetele abordează de multe ori. Aici fetele erau mai timide cu mine și mai reci. Încă sunt singur, așa că mai am șansa să mă căsătoresc cu o moldoveancă”.

Ce a observat la vorbitorii de limbă rusă care locuiesc în țara noastră, ce mâncăruri tradiționale i-au plăcut cel mai mult, dar și de ce a fost nevoit să plece din Moldova aflați din monolog:

23Shares

Aura Mereuta

https://shok.md