(VIDEO) „Mai puțin cu TikTok-ul și mai mult cu învățatul.” Vloggerul român venit la Chișinău, despre salariile și pensiile moldovenilor, comparativ cu cele de peste Prut

 (VIDEO) „Mai puțin cu TikTok-ul și mai mult cu învățatul.” Vloggerul român venit la Chișinău, despre salariile și pensiile moldovenilor, comparativ cu cele de peste Prut
9Shares

Vloggerul din România Cosmin Avram, care a venit în Moldova, pentru a vedea „cea mai săracă țară din Europa”, a mai postat un clip făcut la Chișinău. În acesta, tânărul a vorbit despre salariile și pensiile moldovenilor, despre facturi, prețurile la chirii și apartamente, dar și despre cele la produse alimentare. „Problema din România o întâlnim și aici, pensiile sunt foarte, foarte mici, de la circa 130 de euro”, a constatat acesta. Câți bani a cheltuit pentru a face cumpărături într-un supermarket din capitală vedeți mai jos.

Vloggerul a decis să facă o plimbare pe străzile capitalei, înainte de a ajunge la supermarket: „M-am îndepărtat de centru, pur și simplu am luat-o la pas, la întâmplare pe străduțe. În aceste locuri trăiesc oameni simpli, curățenia este întreținută, pe alocuri găsim și clădiri noi, dar în mare parte, prin această zonă sunt clădiri vechi, sunt și blocuri „comuniste”, pe care le întâlnim și în România. Găsim foarte mulți copaci, acest lucru la noi a început ușor să dispară”.

„Litrul de carburant în această țară este de 6-7 lei românești. Asta în condițiile în care salariul minim este de 1000 de lei oficial, în mod neoficial știm cu toții cum funcționează, sunt persoane care câștigă mult mai puțin de atât. Iar pensia minimă este de aproximativ 650 de roni”, a menționat tânărul.

„Sunt foarte multe persoane care câștigă mai puțin de 200 de euro pe lună”

„O hotărâre a Guvernului arată că începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim în R. Moldova este de 4.000 de lei moldovenești, puțin peste 1000 de lei românești sau circa 200 euro. Ca o paranteză, în Bulgaria, salariul minim este de 399 euro, iar în România – de 606 euro. Sunt date oficiale, dar din ceea ce am găsit, sunt foarte multe persoane care câștigă mai puțin de 200 de euro pe lună, din păcate, sunt suficiente persoane care câștigă și 130-150 de euro pe lună, dar în Chișinău, salariile sunt ceva mai mari – de circa 500 de euro pe lună”, a constatat Cosmin Avram.

„Salariile profesorilor sunt infim de mici, o spune rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, potrivit căruia, salariul unui doctor conferențiar este, astăzi, 8400 de lei, circa 430 de euro pe lună”, a mai adăugat acesta.

„Mai puțin cu TikTok-ul și mai mult cu învățatul”

Vloggerul a pregătit mai multe exemple de salarii, „pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile”: „În prezent, salariul unui profesor în R.Moldova variază între 7600 și 11.000 de lei, adică între 390 și 560 de euro. Un specialist în marketing câștigă 230 de euro, un contabil – 240, în IT se câștigă circa 500 de euro pe lună, un judecător ajunge la 1300 de euro, un jurist – la circa 400 de euro. Toate acestea sunt salarii nete, iar un mecanic poate să câștige și salariul minim pe economie, contează foarte mult pregătirea pe care o are. Persoanele care au diplomă de BAC câștigă în medie cu 17% mai mult decât cei care au absolvit doar liceul. Persoanele care au licența câștigă cu 24 la sută mai mult decât colegii lor, care au doar diploma de BAC. Profesioniștii cu masterat câștigă cu 29% mai mult decât cei care au licența. Iar cei care dețin un doctorat câștigă cu 23 la sută mai mult decât cei care dețin un master, făcând aceeași activitate, așa că mai puțin cu TikTok-ul și mai mult cu învățatul”.

„Înainte de alegeri, Guvernul a majorat salariile și a oferit sporuri bugetarilor, dar aceste salarii nu cresc pentru toată lumea”

„Când vine vorba de pensii, problema din România o întâlnim și aici, sunt foarte foarte mici. Pensia minimă este de 2620 de lei moldovenești, după ce la 1 aprilie a fost majorată cu 15%. Aici au fost majorate doar pensiile ce nu depășesc salariul minim. Cu toate acestea, pensiile în R.Moldova sunt extrem de mici – circa 130 de euro. Înainte de alegerile locale, Guvernul a majorat salariile și a oferit sporuri bugetarilor, dar aceste salarii nu cresc pentru toată lumea. Dacă lucrezi la stat, ești ceva mai norocos”, a constatat vloggerul.

„Cei cu pensia minimă au probleme la plata facturilor”

Cosmin Avram a vorbit și despre facturi: „Rata lunară pentru apă, gaze și electricitate pentru un apartament de 80 m.p. este de aproximativ 140 de euro pe lună – în acest caz, cei cu pensia minimă deja au probleme. Noile tarife la energia electrică au intrat în vigoare pe 7 iulie anul acesta. Astfel, consumatorii finali plăteau 2,57 lei/1kWh, iar cei din nord -3,20 lei. Cam aceleași tarife le avem și noi în România”.

„Abomantul la TV și Internet costă circa 10 euro pe lună. Eu mi-am cumpărat cartelă cu număr, le găsești aproape peste tot, eu am cumpărat de la un chioșc, nu a fost nevoie de un document de identitate, nu mi-a cerut nimeni pașaportul, dar dacă descarc aplicația și introduc datele din pașaport, mai primesc un supliment de 20 de giga”, a relatat tânărul.

„Taxa pentru posesorii de câini în Chișinău este de 120 de lei pe an, foarte puțini știu de ea”

Și pentru că a trecut și pe lângă Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale, vloggerul a vorbit și despre ele: „Începând cu 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Fiscal, pentru persoane fizice, întreprinzători individuali, dar și persoane necalificate, zilierii. Toți aceștia plătesc 12% impozit. Pentru gospodăriile țărănești, fermieri, se aplică un impozit de 7% din venitul impozabil, pentru că sunt foarte multe scutiri de taxe. Taxa pentru posesorii de câini în Chișinău este de 120 de lei pe an, circa 6 euro. Aceasta există de mai bine de 15 ani și totuși, foarte puțini știu de ea”.

„Prețurile chiriilor au explodat în Chișinău”

Cosmin Avram a adus în discuție și prețurile pentru chirii: „Prețurile chiriilor au explodat în Chișinău. Dacă vrei să închiriezi o garsonieră, plătești între 250 și 300 de euro pe lună, un apartament cu 2 camere este între 400 și 500 de euro, iar dacă vrei mai mult de 2 camere, te costă de la 500 de euro în sus. Noi suntem cazați în centru și plătim 35 de euro pe noapte, mi se pare un preț decent. Dacă vrei să cumperi, prețurile pleacă de la 50 de mii de euro. Un apartament care arată cât de cât ok în Chișinău te costă circa 70 de mii de euro”.

Vloggerul a mers și într-un supermarket din capitală, pentru a face cumpărături, dar și pentru a vedea care sunt prețurile.

Ce spune despre diversitatea produselor, dar și despre costul acestora, ce și-a ales pentru cină și cât a cheltuit pentru cumpărături vedeți în video:

Vloggerul din România, venit în Republica Moldova, a prezentat, într-un clip, centrul Chișinăului, a relatat statistici interesante despre țara noastră și a amintit despre mai multe evenimente istorice, care au avut loc pe aceste meleaguri. Cosmin Avram, însoțit de partenera sa, a făcut o plimbare lungă pe străzile capitalei, comentând mai multe aspecte care i-au părut interesante. „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”, a menționat tânărul, în vloggul său.

Într-un alt clip, vloggerul a făcut o prezentare a Pieței Centrale din Chișinău. „Este imensă această piață. Nu exagerez, este mult mai mare decât cea pe care am vizitat-o în Odesa. Se apropie de cea din Cernăuți. Găsiți absolut orice aici. Este curățenie peste tot. Andreea spune că o piață ca asta nu a mai văzut”, a relatat vloggerul, povestind și câteva curiozități istorice interesante. Tânărul, însoțit de iubita sa, a vizitat și Piața Lokomotiv, amplasată în apropiere de Gara Feroviară, în care se vând lucruri second hand.

9Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/