(video) „Moartea lentă a secolului XXI”: Medicul Arcadie Astrahan dezvăluie cele mai grave dependențe ale oamenilor

 (video) „Moartea lentă a secolului XXI”: Medicul Arcadie Astrahan dezvăluie cele mai grave dependențe ale oamenilor
0Shares

Psihoterapeutul Arcadie Astrahan a fost noul invitat al interviului lui Dorin Galben. Acesta a vorbit despre dependențe și tratamentul acestora, de ce unii oameni fac depresie, iar alții nu, cât de periculos este fumatul ierbii, dacă există sau nu dependența de sex și cum putem pleca dintr-o relație toxică, scrie SHOK.md.

„De natură noi toți suntem dependenți de tot ce ne înconjoară, doar că unele dependențe sunt dăunătoare iar altele nu”, spune Arcadie.

Întrebat despre dependența de rețelele de socializare, Arcadie a spus că nu este stabilit un termen fix a aceste dependențe și nu este nicăieri scris concret că aceasta a r fi o problemă a societății. Atâta timp cât acest fenomen nu aduce daune fizice sau morale persoanelor nu putem să o numim neapărat o dependență.

Mâncatul compulsiv ar fi o problemă pentru ca acesta duce la boli grave fizice și morale. Bulemia sau obezitatea fiind un rezultat negativ a acestui fenomen.

„Mâncatul compulsiv este practicat de oameni pentru că ceea ce îți aduce plăcere te provoacă să o încerci din nou, pentru că mintea a memorat că ție atunci ți-a fost bine”, a spus psihoterapeutul.

Dependența de alcool nu este numaidecât o boală genetică sau cronică. Majoritatea copiilor care provin de la părinți alcoolici nu sunt neapărat și ei alcoolici.

„Alcoolicii sunt o problemă majoră în Moldova. Mulți dintre ei aderă la ajutor și reușesc să se dezică de alcool pentru totdeauna, alții se dezic dar apoi consumă iar dar mai este o categorie de persoane care sunt impuse de rude și acest tratament nu este funcțional.

Fiind treaz alcoolicul în remisie chiar și treaz este foarte impulsiv și agresiv. Foarte des vor fi multe motive de ce el trebuie să bea și că el nu are o problemă cu alcoolul. Asta este o autoamăgire”, spune Arcadie.

În Moldova sunt înregistrați alcoolici care încep de la 8 ani până la 80 de ani. Sunt atât bărbați cât și femei.

„Se spune că alcoolismul feminin este mai greu de tratat de cât cel masculin, dar noi nu vedem o diferență. Sunt foarte multe femei care au fost tratate cu succes și bărbați care nu au putu rezista.

Sunt multe momente și tratamente care se intersectează, gen terapie plus tratament medicamentos. Codarea fiind o soluție dar nu o putem numi absolut funcțională pentru că aici totul depinde de persoană. Dacă persoana are tărie de caracter și într-adevăr vrea să scape de acest viciu atunci este o soluție dar dacă persoana face asta doar pentru că este impus de cei apropiați atunci efectul v-a fi egalat la zero.

Nici într-un caz rudele unei persoane dependente, indiferent de ce dependență are acea persoană nu trebuie să îl impună să recurgă la tratament, pentru că atunci se vor strica relațiile dintre ei. Cel mai efectiv ar fi apelarea la un specialist care să se implice în rezolvarea problemei fără efect negativ.

Cea mai gravă dependență, este dependența de nicotină.

„Nicotina și substanțele din țigări au efecte nocive la distanță. Persoana care fumează este mai acceptabilă, însă consecințele sunt mult mai dramatice. Este o moarte lentă. Cancerul, probleme cardiovasculare, pulmonare și de rinichi sunt doar unele afecte ale fumatului.

Dependența de fumat nu au constatat probleme grave dacă te lași de fumat. Trei zile o să-ți fie greu dar pe urmă o să fie mai ușor. Dacă vrei să te lași de fumat trebuie să o faci brusc. Ai spus ca lași și ai lăsat. Atunci când spui ca de mâine mă las sau începi să fumezi mai puțin sau folosirea gumelor sau plasture pentru oprire din fumat, atunci nu este efect este o mințire de sine”, spune psihoterapeutul.

Dependența de droguri se poate stabili foarte simplu, dacă îi propui persoanei să se abțină pe o perioadă și încep să apară motive din partea persoanei date.

„Mai puțin contează substanța de care este persoana dependentă decât efectele care sunt cauzate de consumul substanțelor psiho-stimulente. Drogurile pot aduce la halucinații până la deces”, spune Arcadie.

Acesta a mai spus că este total contra legalizării drogurilor în Moldova în scop recreațional. Drogurile nu au nici un beneficiu la fel ca și alcoolul sau țigările.

– Dorin când ai mâncat ultima oară papaya?

-Niciodată.

-Și cum ai putu trece la sărbători fără papaya?, acum propune-i cuiva să nu bea deloc alcool și o să te întrebe „cum nici la Anul Nou?”.

Alcoolul are efecte care sunt pe placul persoanelor, te relaxează te scoate din problemele de rutină însă asta nu trebuie să devină o deprindere.

O altă problemă este depresia. Și este cu drept numită problema secolului 21. Depresia apare tot mai des printre rândurile oamenilor și deseori aduce la efecte severe.

„Depresia se manifestă prin somnolență, sentimentul de neajutorare sau că persoana este neimportant. Aceasta apare în urma unei pierderi sau a unei despărțiri sau depresia postnatală care apare foarte des la mamele care nu au parte de suport.

Aceasta poate fi tratată atât medicamentos cât și prin terapii. Cu cât este mai agravată cu atât mai lungă v-a fi și durata tratamentului”, spune Arcadie.

Încă o dependență ar fi dependența de sex care se manifestă prin comportamente sexuale exagerate cu mai mulți parteneri. Dacă ai probleme din acest motiv se poate numi o dependență.

Relațiile toxice la fel este o problemă a societății. Persoana știe că suferă dar nehotărârea o împiedică să iasă din această problemă. Creierul vrea mereu o soluție rapidă dar nu e mereu așa și atunci apar gânduri că este ceva normal și rămânem în acest gen de relație.

„Să pleci din această relație te poate ajuta doar înțelegerea acestei probleme. Sunt multe persoane care renunță la relație dar apoi se întorc. În societatea noastră exista problema „ce v-a zice lumea?”, „cum o să mă descurc singur?”, „mai bine cu el decât singură”, dar persoana doar alege o cale mai ușoară dar nu și rezolvarea problemei”, spune Arcadie.

Întreb pentru un prieten:

„Singurătatea este dăunătoare pentru oameni?”.

„Da, în mod natural de obicei da, dar pentru unii este mai confortabil să fie singuri, dar în linii generale omul are nevoie de corelare socială”.

„Închisoarea îl face pe om s-și conștientizeze greșeala?”.

„Cel mai des nu, închisoarea nu are potențial de a preveni ci invers aceasta aduce persoana la gânduri iraționale”.

„Copiii care au mai multă libertate de la părinți riscă să aibă mai des dependență de alcool și droguri?”.

„Controlul asupra copiilor este legat de riscul mai mic de consum. Dacă tu vezi că cineva consumă alcool sau droguri controlul părinților ar fi o modalitate de salvare”.

„Cum un om poate depăși mai ușor pierderea unei persoane dragi?”.

„Cu suport. Rudele și cercul de prieteni dar nu foarte insistent care își arată disponibilitatea de a ajuta dar nu foarte insistent”.

„Ce contează cu adevărat în viață?”.

„Dragostea și cunoștințele”.

Vezi interviul în video de mai jos.

 

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md