(VIDEO) „Moldova are un loc mare în inima noastră.” Un cuplu de elvețieni s-a mutat cu traiul la Ungheni și a deschis o fermă

După ce au vizitat Moldova ca voluntari și au îndrăgit satele și oamenii, Tobias și Simona Veber s-au stabilit cu familia la Ungheni. Este istoria unui cuplu din Elveția, care și-au lăsat țara pentru meleagurile noastre, iar acum spun că aici, se simt ca acasă. Cum au luat această decizie a aflat Europa Liberă.
După ce au vizitat Moldova ca voluntari și au îndrăgit satele și oamenii, Tobias și Simona Veber s-au stabilit cu familia la Ungheni. S-a întâmplat acum 11 ani, la 3 ani după prima lor vizită.
„După ce am venit de 2-3 ori în Moldova, atât de tare ne-a plăcut. Am venit din dragoste aici. Împreună ne-am gândit, cred că a fost un spirit de aventură, nouă ne plac aventurile. Și ne-am zis: Hai, de ce nu? Să ne mutăm în Moldova, să încercăm ceva nou”, își amintește Simona Veber.
„În anul 2010 prima dată am venit cu o misiune creștină. Am oferit ajutor umanitar, am organizat o tabără pentru copiii din sat. Mi-a fost așa interesant, am primit o satisfacție de la a face ceva pentru oamenii care într-adevăr trăiesc cu mult mai dificil decât cetățenii noștri din Elveția”, a povestit Tobias Veber.
„Cred că oamenii mi-au plăcut foarte tare. Noi am mers direct în sat, am făcut tabără, iar oamenii au fost atât de deschiși și generoși. Ne-au invitat la ei acasă, au gătit mămăligă pentru noi”, a mărturisit Simona.
La început au stat într-o rulotă, apoi și-au construit o casă și au deschis o fermă de vaci, la Sculeni.
„Am văzut că în Moldova, acest model de afacere practic lipsea. Cândva au fost fermele colective, care parțial mai lucrează, sunt liderii mari, care lucrează pământuri, dar ferme de animale nu mai sunt. Noi am început cu vacile pe care le-am cumpărat de la gospodăriile din zonă, cu o productivitate între 3 și 4 mii de litri de lapte pe an”, a relatat Tobias.
Cea mai mare problemă a fermierilor este lipsa brațelor de muncă, așa că la fermă muncește toată familia: „Statistica spune că Moldova e o țară săracă și nu sunt locuri de muncă, noi am crezut că lumea va sta la rând să lucreze. În realitate nu e chiar așa, mulți tineri cu potențial au plecat”.
„În Elveția, în magazine, roșiile, merele și totul arată ca blocuri de contructror lego, toate au aceeași formă, dar nu au niciun gust. Aici sunt mai mari, mai mici, mai pocite, dar foarte gustoase”, spune capul familiei.
Cuplul nu are încă cetățenia R. Moldova și își prelungește an de an permisele de ședere provizorie. Singurul cetățean moldovean din familie este mezinul Basil, care s-a născut în maternitatea din Ungheni.
„La al treilea copil eram deja aici, dar nu aveam curajul să nasc aici și am mers în Elveția. Dar la al patrulea băiat, care are 6 ani, m-am gândit: „Aici femeile nasc, de ce nu pot și eu?” Și am născut”, a mărturisit Simona.
Elvețienii vorbesc româna și spun că „sunt acasă” în Moldova, iar cei patru copii ai lor frecventează școala și grădinița de stat din Ungheni.
Vedeți întreaga istorie a cuplului în reportajul de mai jos:
https://www.facebook.com/share/r/HQGaom4hZykRRkqv/?mibextid=an1DBN