(video) Moldova s-a clasat pe locul 8 în topul celor mai oneste țări din lume. Ce arată rezultatele unui experiment social, făcut pe străzile Chișinăului

 (video) Moldova s-a clasat pe locul 8 în topul celor mai oneste țări din lume. Ce arată rezultatele unui experiment social, făcut pe străzile Chișinăului

Experții Institutului Internațional de Sociologie din Paris au clasat Republica Moldova pe locul 8 în topul celor mai oneste țări din lume. Potrivit cercetătorilor, studiile au arătat că cetățenii din țara noastră se dovedesc a fi mai cinstiți decât cei din statele asiatice, de exemplu, iar în Europa suntem depășiți doar de unele țări scandinave și Germania, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Potrivit clasamentului publicat pe site-ul Institutului Internațional de Sociologie din Paris, cea mai onestă țară din lume este Danemarca. Aceasta este urmată de Canada, Germania, Finlanda, Suedia, Noua Zeelandă și Norvegia. Pe a opta poziție se clasează Moldova care a înregistrat un scor de 87 din 100 de puncte.

Indicele a fost calculat în baza mai multor parametri. Moldova a reușit să obțină un punctaj mare la capitolul care stabilește gradul de onestitate a persoanelor fizice. Astfel, în timp ce media globală a furturilor lunare este de 174 la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova cifra este de 4 furturi la 100 de mii de locuitori.

Pentru a verifica exactitatea studiului, în realitățile din Republica Moldova, am decis să desfășurăm un experiment social. Astfel, în plin centrul capitalei, am plasat mai multe sticle de vin în parcul Catedralei, în fața magazinului Unic și strada Alexei Mateevici, lăsându-le fără supraveghere.

Experimentul a durat o oră și jumătate, iar, în acest timp, 23 de persoane au trecut pe lângă sticle fără a le acorda atenție, iar alte 11 persoane au analizat de departe sticlele cu vin. Nimeni, însă, nu a sustras vreo sticlă. Totodată, unii oameni s-au arătat îngrijorați și au încercat să găsească proprietarii. Doar după ce am plasat mesajul „Ia sticla, dacă vrei! Cadou!” 4 persoane s-au hotărât să o ia.

În 2021, Moldova s-a clasat pe locul 17 în topul onestității. Experții explică saltul din acest an prin faptul că, anterior, datele ar fi fost calculate în mod greșit, iar de vină ar fi cifrele incerte privind populația țării.

Disclaimer: Dacă nu te-ai prins până acum, află că noutatea este o farsă organizată de Ziua Păcălelilor! Un top oficial al celor mai oneste țări din lume nu există. Iar dacă ar fi, noi ne-am clasa cu siguranță pe prima poziție!

Citește și