(VIDEO) Moldoveanul Zaharia Triboi e meșter popular! Andi Moisescu: Cred că e despre bucuria omului de a împărtăși lucrul în care crede și la care ține cel mai mult. Marele câștig e că…”

Zaharia Triboi are 66 de ani, vine din satul Ciorăști, Republica Moldova și este meșter popular, olar și poet, scrie ProTV.ro.
De peste 40 de ani, Zaharia se ocupă cu olăritul, fiind specializat în ceramica neagră tradițională. De-a lungul carierei sale, a obținut numeroase premii importante la târguri din România și Moldova și a participat la expoziții internaționale în orașe precum Shanghai, Dubai, Milano.
Deține titlul de “Meșter Faur” și este recunoscut ca „Purtător al tezaurului uman viu”. Talentele sale principale includ olăritul, pictura și scrierea de epigrame. Aceste abilități au fost descoperite în decursul anilor. Talentul său pentru pictură, care este înnăscut, a fost descoperit încă din anii de școală, când obișnuia să deseneze caricaturi. Olăritul l-a învățat lucrând la o fabrică de ceramică, unde și-a dat seama că aceasta este vocația lui. În tinerețe, și-a descoperit și pasiunea pentru poezie și epigrame.
Familia sa nu a manifestat aceste talente, deci nu le-a moștenit. Talentul său pentru epigrame reprezintă o modalitate de a-și exprima opinia cu privire la diverse aspecte din politică și viața de zi cu zi. Zaharia este autodidact, neavând studii formale în domeniu. Admiră creațiile multor personalități care au lăsat în urmă un bogat tezaur literar, precum Păstorel Teodoreanu, Ion Pribeagu și alții despre care a aflat de-a lungul timpului. Zaharia este susținut de cei care îi ascultă și apreciază poeziile și epigramele. De-a lungul vieții, a avut ocazia să participe la diverse emisiuni TV și să apară în fața unui public numeros.
Visul său este să ajungă cunoscut de un public mai larg, să publice o carte și să își dezvolte atelierul de ceramică, creând astfel condiții mai bune pentru vizitatori. Cele mai importante momente din viața sa au fost primirea titlurilor de “Meșter Faur” și “Purtător al tezaurului uman viu”, iar cele mai fericite clipe le-a trăit alături de familie și prin aprecierea în plan profesional. Cele mai triste momente au fost pierderea părinților și a surorii sale.
Zaharia nu ar dori să își schimbe viața, considerând că toate experiențele, fie bune sau mai puțin bune, l-au format ca om. Dorința de a-și îndeplini visurile îl motivează să participe la emisiunea „Românii au talent”.
Pe vremea comunistilor nu erau lasati sa lucreze cu ceramica, lucrau pe ascuns in paduri, inclusiv cand faceau butoaie pentru vin.
La final, jurații l-au aplaudat în picioare:
Andi Moisescu: Cred că e despre bucuria omului de a împărtăși lucrul în care crede și la care ține cel mai mult. Marele câștig e că poate unii dintre noi am auzit pentru prima dată de asta.