(video) Noi recorduri mondiale: Cel mai mare fulger din lume s-a întins pe 768 de kilometri și a traversat 3 state americane. Cel mai lung, a durat 17 secunde

 (video) Noi recorduri mondiale: Cel mai mare fulger din lume s-a întins pe 768 de kilometri și a traversat 3 state americane. Cel mai lung, a durat 17 secunde
0Shares

Două fulgere monitorizate de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) au înregistrat noi recorduri mondiale. Cel mai lung fulger depistat vreodată are 768 de kilometri și a fost detectat în SUA în aprilie 2020, în timp ce fulgerul care a durat cel mai mult s-a format în timpul unei furtuni care s-a abătut peste Uruguay şi Argentina și s-a manifestat timp de 17 secunde, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Fulgerul care a doborât recordul de lungime în 2020 a acoperit o distanţă orizontală de 768 de kilometri pe cerul din sudul Statelor Unite (statele Texas, Louisiana şi Mississippi), scrie Agerpres. Distanţa este echivalentă aproximativ cu cea dintre oraşele Londra şi Hamburg.

Recordul a fost deţinut anterior de un mega-fulger de 709 kilometri, care a brăzdat cerul din sudul Braziliei pe 31 octombrie 2018.

Cele două noi recorduri au fost înregistrate în zone din America de Nord şi America de Sud în care astfel de fenomene sunt frecvente: Marile Câmpii şi bazinul La Plata.

„Fulgerele reprezintă un risc major şi fac numeroase victime în fiecare an. Aceste noi înregistrări evidenţiază preocupările grave de siguranţă publică suscitate de norii electrificaţi care produc fulgere ce pot parcurge distanţe considerabile”, a comentat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Datele despre noile recorduri validate de OMM, o agenție a ONU care a observat fulgerele folosind tehnologia de monitorizare prin satelit și care ţine evidenţa oficială a extremelor de pe glob, au fost publicate în jurnalul Bulletin of the American Meteorological Society.

Noi recorduri meteo: cele mai lungi mega-fulgere din lume s-au întins pe 768 de kilometri și au durat mai bine de 17 secunde
Cel mai lung fulger a traversat 3 state americane – imagine din satelit. Foto: Organizația Meteorologică Mondială

Care sunt locurile sigure de adăpostire în timpul unei furtuni cu fulgere

„Probabil există valori şi mai mari şi, fără îndoială, le vom putea observa atunci când tehnicile de detectare a fulgerelor vor fi şi mai avansate”, a subliniat Randall Cerveny, raportorul OMM pentru evenimente meteorologice şi climatice extreme.

Potrivit lui Ron Holle, renumit specialist în fulgere şi membru al Comitetului OMM pentru evenimente meteorologice şi climatice extreme, cele două fulgere „nu au fost fenomene izolate, ci au avut loc în timpul furtunilor”.

„De îndată ce auzi tunet, trebuie să te adăposteşti de fulgere”, a avertizat Holle. Potrivit OMM, singurele zone sigure în acest sens sunt clădirile solide de dimensiuni suficiente, cu instalaţie electrică şi conducte; nu o câmpie, o plajă sau o staţie de autobuz.

De asemenea, o persoană aflată în interiorul unui vehicul complet închis, cu un acoperiş metalic poate fi mai bine protejată decât alta care se află pe o motocicletă.

Noi recorduri meteo: cele mai lungi mega-fulgere din lume s-au întins pe 768 de kilometri și au durat mai bine de 17 secunde
Singurele zone sigure de adăpostire împotriva fulgerelor sunt clădirile solide de dimensiuni cât mai mari, cu instalaţie electrică şi conducte; nu o câmpie, o plajă sau o staţie de autobuz. Foto: Profimedia Images

Cel mai mortal fulger cu „impact direct” a omorât 21 de persoane

Există şi alte tipuri de recorduri asociate fulgerelor. Cel mai mortal fulger cu „impact direct” s-a produs în 1975 în Zimbabwe, când 21 de persoane au fost ucise dintr-o singură lovitură în timp ce se adăposteau într-o colibă.

Recordul de decese în urma unui „impact indirect” datează din 1994, când 469 de persoane au murit în Dronka, Egipt, după ce un fulger a lovit un depozit de carburant care a luat foc şi s-a deversat în localitate.

0Shares