(VIDEO) Rudele cuplului decedat la Coșcalia, sub nămeți, își caută dreptatea: Niciun oficial nu și-a cerut scuze măcar, de parcă nu s-a întâmplat nimic

 (VIDEO) Rudele cuplului decedat la Coșcalia, sub nămeți, își caută dreptatea: Niciun oficial nu și-a cerut scuze măcar, de parcă nu s-a întâmplat nimic
30Shares

Rudele celor doi pensionari decedați în mașina acoperită de troiene la Coșcalia, în timp ce așteptau serviciile de intervenție urgentă să-i salveze își caută dreptatea. La peste 2 luni de la tragedie, fiica și ginerele lui Sava Leontean, dar și nepoata Mariei Gondiu spun că nimeni din rândul autorităților nu i-a contactat să-și ceară scuze pentru cele întâmplate sau cel puțin să le transmită condoleanțe .„Nu a venit nimeni cu explicații, nu au zis un cuvânt măcar, „oameni buni, mă scuzați că nu am putut să trimit tractorul”, de exemplu. Nimeni nu a fost. Parcă nici nu s-ar fi întâmplat nimic”, au declarat aceștia, în cadrul emisiunii „Aici Moldova”, scrie UNIMEDIA.

Ginerele bărbatului decedat în mașina acoperită de nămeți spune că el a fost cel care și-a găsit socrul fără suflare, iar apoi a alertat Serviciul 112. Spre deosebire de ziua precedentă, când a apelat de mai multe ori autoritățile responsabile, cerându-le ajutor, iar acestea nu au mai ajuns la victime, de această dată, pompierii erau la fața locului deja peste 30 de minute: „Mașina nu se vedea deloc sub omăt. Am început să săpăm și am dat de acoperiș, apoi de geamuri, erau transpirate, înăuntru nu se vedea nimic. Când am deschis ușa, erau ambii fără respirație. Eram cu un cumătru, el a pus mâna pe ei, ea era rece, iar el încă era cald. Spre dimineață cred că a murit. Am sunat imediat la 112 și am spus că sunt morți. Pompierii au venit primii, au răzbătut cu mașina la distanță de aproximativ 100 de metri, apoi au venit pe jos”.

„După ce au anunțat că persoanele sunt decedate, la 30 de minute au apărut serviciile de salvare. Deci, când viața lor încă era în pericol, se putea de ajuns peste 40 de minute, se putea… De ce când s-a cerut ajutor nu au ajuns atât de repede. Vorbim de o problemă sistemică, mai ales că eram în stare de urgență deja de 2 ani. Era obligatorie raportarea pe minute, pe ore prim-ministrului și ceilalți, după ierarhie, trebuiau să raporteze: „Putem, nu putem, ce trebuie ca să putem și să reușim, începând cu satul. Sătenii știu vreun telefon din sat, unde să apeleze pentru ajutor? Sunt sigur că nu”, a concluzionat avocatul Iurie Mărgineanu.

Toată lumea a știut cu 3-4 zile înainte că va fi nevoie. Respectiv, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență era obligat să prezinte măsurile ce pot fi întreprinse de către raioane, sate și în genere pe republică, să le pună pe masa președintelui Comisiei Situații Excepționale și să explice că în dependență de situația care va fi, să lucreze. Este o miopie politică și un sabotaj adevărat din partea Comisiei Situații Excepționale și în primul rând al șefului al Inspectoratului General. În toate aceste zile nu l-am auzit pe șeful IGSU de la Căușeni, de la Ștefan Vodă, unde a fost problema, ce au făcut și cum au făcut, nu am auzit nicio explicație de la primarii din satele respective, care trebuie să fie președinți ai celulei de criză. Iar ministrul de Interne a raportat ca un statist. Au cumpărat recent 12 șinilate, care cu cât e mai mare omătul, cu atât mai bine merg. Dacă au știut că sunt probleme în zona respectivă, trimite 3-4 mașini acolo”, a declarat avocatul Vladimir Covali.

„Reacția autorităților nici nu știu dacă o putem numi reacție, o clounadă totală. În primul rând, ministrul de interne e și fost angajat militar. Fiind membru al CSE, trebuia să mobilizeze armata, doar au Piranii, Hammer-uri cu care defilează și ne arată că sunt dotați. A comentat despre echipa care a lucrat în teritoriu. Pe așa un teritoriu mare a lucrat doar o echipă? Mobilizați armata, doar aveți tehnică. Plus că se cunoștea din timp. Am avut o bucățică de stare de urgență și conducerea a dat-o în bară, printr-o neglijență și indiferență totală”, a menționat avocatul Dorin Podlisnic.

Fiica bărbatului decedat spune că mătușa sa a apelat și la Primărie, pentru a cere ajutorul: „I-au spus că nu sunt tractoare, că vor veni abia dimineață, de la Soroca”.

„Au lăsat o regiune practic fără ajutor. Cum venea salvarea în sat? Dacă se întâmpla ceva cu copiii? Procuratura ar trebui să se deranjeze de acest moment, să ancheteze cine se face responsabil de tot ce se întâmplă”, a comentat Iurie Mărgineanu.

Pe un canal de Telegram au apărut înregistrări telefonice, potrivit cărora, la ora 17:58, dispecerul de la ISGU le-a transmis pompierilor informațiile despre automobilul blocat între satele Coșcalia și Florica și faptul că femeia se simte rău. Aceștia au spus că au de tractat două microbuze, unul cu copii, iar dispecerul le-a răspuns că atunci când se vor elibera le va transmite numărul de telefon al femeii. Din motive neclare, însă, salvatorii așa și nu au ajuns la cuplu.

„Banii care s-au dat de către prietenii noștri de peste hotare pentru 112 permit ca atunci când sună o persoană de pe telefonul mobil, să fie localizată și identificate toate coordonatele. Doamna de la 112 nu trebuia să spună că e lângă Coșcalia sau în afară, ci transmite coordonatele stabilite la IGSU și îi găsesc acolo mai ușor decât albinele găsesc știubeiul”, a comentat avocatul Vladimir Covali.

La ora 21:50, echipele care au intervenit în apropiere de Coșcalia au raportat despre faptul că au deblocat automobilele din acea zonă: „De la Coșcalia, Căinari, în total 4 automobile, 3 microbuze și 4 tractoare. Tractoarele au venit în ajutor și s-au înglodat și ele. Le-am scos, ne întoarcem la bază”.

Cum s-a uitat despre mașina blocată la doar câțiva kilometri distanță, nu se știe.

„Se verifică după cartelă: S-a eliberat mașina 1,2,3. Mai avem? Nu mai avem. Atunci am plecat. Responsabilitatea este a acelor de pe loc și a persoanei responsabile de celula de criză. Dacă nu s-a verificat după chemări și cartele, persoane trebuie să meargă la răcoare”, a subliniat avocatul Iurie Mărgineanu.

„Vrem dreptate, nu s-au dus să-i salveze. Directorul Serviciului 112 a fost eliberat din funcție, se va duce în altă parte și altă lume va suferi cum suferim noi. Acești oameni s-au chinuit acolo 18 sau 24 de ore, a fost un chin mare. Iar el că a fost dat afară e nimic”, a spus nepoata pensionarei decedate sub nămeți, Maria Gondiu.

„Nu a sunat nimeni dintre autorități și nu a zis nimic, măcar un cuvânt. Nu a fost nimeni”, au spus fiica și ginerele bărbatului decedat, Sava Leontean.

„Să fi zis măcar un cuvânt: Oameni buni, mă scuzați că nu am putut trimite acel tractor sau mașina. Nimeni nimic. Parcă nici nu s-a întâmplat nimic”, a adăugat nepoata Mariei Gondiu.

Sava Leontean și Maria Gondiu au fost găsiți fără suflare, în dimineața zilei de 27 noiembrie 2023, în mașina lor, blocată în nămeți. Tragedia a avut loc în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni.

Presa locală a publicat mai multe imagini de la locul tragediei.

A doua zi, Inspectoratul de Poliție Căușeni a deschis un proces penal pe acest caz. Victimele ar fi apelat toată noaptea 112, dar nu i-a salvat nimeni. De cealaltă parte, comunicatoarele de la IGP susțineau că IP Căușeni ar fi primit un singur apel de la 112 privind mașina blocată la Coșcalia – cel din dimineața tragediei, în care s-au descoperit cele două cadavre.

La 29 noiembrie au apărut detalii noi despre tragedia de la Coșcalia. Cuplul găsit fără suflare în mașina blocată sub nămeți urma să ajungă în sat la sora bărbatului, imobilizată la pat, pentru a-i lăsa un telefon mobil.

Tot la 29 noiembrie, premierul Dorin Recean a cerut demisia directorului de la 112, în legătură cu tragedia de la Căușeni. „Așa am constatat că 112 se ocupă doar de plasarea informației în loc să ia cazul și să-l urmărească cap coadă”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, ministrul de Interne, Adrian Efros, a anunțat, într-o conferință de presă, detalii pe tragedia de la Căușeni. Serviciul 112 a fost apelat în jur de 10 ori de diferite persoane, inclusiv de cele decedate în automobilul înzăpezit la Coșcalia, potrivit oficialului. Efros a prezentat cronologia evenimentelor, în urma cărora cuplul s-a stins din viață, în mașina acoperită cu nămeți.

În aceeași zi, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în subordinea căruia se află serviciul.

Liviu Oboroc a venit cu o reacție, după ce a fost demis. „Operatorii 112 și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu în conformitate cu legea, fără nicio abatere și au transmis toate informațiile colectate către instituțiile responsabile de intervenții”, a declarat Oboroc, în exclusivitate pentru UNIMEDIA.

La două zile după tragedie, Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că a fost deschisă o anchetă de serviciu în cadrul IGSU, „pentru a identifica lacunele în procesele desfășurate în această acțiune complexă și deloc ușoară în care au fost implicați mai mulți actori”.

La 30 noiembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus în Parlament crearea unei Comisii de anchetă, care să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia de la Căușeni. Propunerea, însă, a fost respinsă de majoritatea parlamentară a PAS. Totodată, deputatul Lilian Carp a menționat că urmează a fi audiate instituțiile responsabile de gestionarea intemperiilor.

La 2 decembrie, discuțiile telefonice dintre operatorul Serviciului 112 și angajații IGSU, din seara în care cuplul blocat cu mașina în nămeți a fost lăsat să moară, la Coșcalia, au apărut în spațiul public. Înregistrările au fost publicate de bloggerul Eugen Luchianiuc.

Rudele cuplului decedat în mașina înzăpezită la Coșcalia au făcut mai multe mărturii despre ziua tragediei. Sora femeii a declarat că autoritățile nici nu au încercat să-i salveze, iar duminică dimineața, cadavrele au fost scoase din automobil de ginerele și feciorul bărbatului.

Cei doi pensionari decedați nu au fost singurii care s-au pomenit blocați între cele 2 sate, în ziua tragediei. Tot acolo au mai fost și alte mașini, care, însă, au reușit să iasă din nămeți, iar oamenii aflați în ele au scăpat cu viață. O locuitoare de la Florica, Gheorghina Polisciuc, a povestit că în acea duminică se întorcea de la spitalul din Căușeni, unde a vizitat-o pe sora sa, iar când a apelat la salvatori, după ajutor, a rămas șocată de răspunsul pe care l-a primit din partea autorităților.

 

30Shares

Aura Mereuta

https://shok.md