(video) „Șase luni pentru un pacient cu cancer este mult”. Medicul Vadim Ghervas vorbește despre efectele dezastruoase ale pandemiei pentru unii bolnavi

 (video) „Șase luni pentru un pacient cu cancer este mult”. Medicul Vadim Ghervas vorbește despre efectele dezastruoase ale pandemiei pentru unii bolnavi

Medicul oncolog Vadim Ghervas a declarat în cadrul unui interviu cu Dorina Galben că pandemia a afectat foarte mult bolnavii oncologici, întrucât le-a limitat accesul la analize și tratament: jumate de an pentru un pacient cu cancer este mult”, a menționt Ghervas. Acesta a mai vorbit și despre probabilitatea decesului a unei persoanele bolnave de cancer, dacă se infectate cu Covid, scrie SHOK.md.

„Foarte mult a influențat pandemia bolnavii de cancer, limitând accesul. În perioada când era totul orientat spre pandemie, unui pacient care avea cancer îi era mult mai greu să ajungă la specialist, doar din cauza limitării fizice și atunci omul acesta a stat acasă. Eu nu zic că jumate de an sau un an cât a fost perioada cea mai critică a influențat semnificativ, însă aceasta este un termen. Pentru un pacient care este versat pentru el jumate de an îi mult”.

Vadim Ghervas a mai adăugat că accesul la investigațiile de rutină a fost destul de limitat din cauza pandemiei: ,,nu mai vorbim de analizele elementare de sânge, aceasta a influențat să scadă incidența (nr de cazuri noi diagnosticate). În 2020 a scăzut semnificativ numărul de cazuri diagnosticate cu cancer, dar toți ne dăm seama că oamenii aceștia nu au dispărut, ei doar nu au reușit să ajungă la medic, vor ajunge în 2021 și o să avem compensarea indicatorilor respectivi”.

Întrebat dacă un bolnav de cancer se îmbolnăvește de Covid, moare mai repede, acesta a spus „În dependență de cancerul care-l are și vârstă. Nu uităm că majoritatea pacienților oncologici sunt vârstnicii, vârsta+Covid+cancerul favorizează un rezultat mai puțin pozitiv pentru pacient, dar nu e corelație directă”.