VIDEO. Scene haotice la Shanghai. Rămași fără provizii după lockdownul prelungit, oamenii au jefuit un supermarket

 VIDEO. Scene haotice la Shanghai. Rămași fără provizii după lockdownul prelungit, oamenii au jefuit un supermarket

Locuitorii din Shanghai au rămas fără mâncare, după ce au fost obligați timp de mai multe zile să stea închiși în casă din cauza covid. O înregistrare video, care arată cum mai mulți localnici jefuiesc un supermarket din centrul financiar al Chinei, a devenit virală pe rețelele sociale, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Exasperaţi de situaţie, oamenii au atacat magazinul, de unde au furat alimente în adevărate scene de haos. De menționat că autenticitatea înregistrării, postată vineri pe Twitter, nu poate fi verificată în mod independent.

Într-o altă înregistrare, postată tot vineri, oamenii par să fi ieșit din locuințe și vociferează, în ceea ce pare a fi începutul unui protest, dar sunt împinși înapoi de autorități îmbrăcate în combinezoane și cu mască. La un moment dat se aud niște pocnituri, iar cel care a postat imaginile spune că e posibil să fie focuri de armă:

https://twitter.com/Ray_HHH/status/1512472101566877703?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1512472101566877703%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Fexterne%2Fvideo-scene-haotice-la-shanghai-ramasi-fara-provizii-dupa-lockdownul-prelungit-oamenii-au-jefuit-un-supermarket-1902423

 

 

Oamenii, avertizați din drone să nu iasă pe balcon

În Shangai a fost instituit cel mai extins lockdown, pentru că autoritățile, fidele principiului „covid zero”, au vrut să mențină această politică și să combată cel mai serios focar apărut până acum.

Carantina a fost impusă în Shanghai la 28 martie, când 26 de milioane de oameni nu mai avut voie să-și părăsească locuințele, indiferent de motiv, nici măcar pentru a-și cumpăra alimente. Li s-a spus să comande alimente și apă și să aștepte livrările pe care le vor face autoritățile.

Regulile stricte au provocat însă adevărate scene de groază, cu oameni care urlă pur și de la ferestre că mor de foame.

Autoritățile au trimis drone care au zburat prin oraș avertizându-i pe oamenii care protestau la balcoane să rămână în casă: „Respectați măsurile anti-covid. Controlați-vă! Nu deschideți ferestrele și nu cântați!” – a fost mesajul transmis din drone.

Rămași închiși în casă, fără mâncare

Inițial, oficialii din Shanghai promiseseră că vor pune capăt carantinei după 8 zile, adică pe 5 aprilie, dar noi cazuri apărute le-au făcut să prelungească perioada de izolare. Pe Weibo, rețeaua socială locală, locuitorii s-au plâns că nu mai au ce să mănânce și au criticat autoritățile, a relatat The Guardian.

„Indiferent unde locuiești, indiferent dacă ai bani sau nu, îți faci griji: ce mai poți mânca și cum poți cumpăra lucruri”, scria joi un utilizator.

„Vreți să îi înfometați pe oamenii din Baoshan până mor?”, a scris un locuitor din acest cartier, care se plângea de lipsa de alimente.

Au existat, de asemenea, informații că inclusiv voluntarii medicali care au fost aduși în oraș pentru a ajuta la efortul de combatere a pandemiei n-au avut de unde să facă rost de mâncare.

Citește și