(VIDEO) „Tata m-a fript cu fierul de călcat. Ne băga mâna în lenjerie”. Mărturiile cutremurătoare ale unei moldovence dintr-o familie cu 12 copii

 (VIDEO) „Tata m-a fript cu fierul de călcat. Ne băga mâna în lenjerie”. Mărturiile cutremurătoare ale unei moldovence dintr-o familie cu 12 copii
3.8K+Shares

Are 40 de ani, nu este căsătorită și nici nu are copii, pentru că a fost traumată psihologic în copilărie, de tatăl său, care era foarte violent. Este povestea unei doctorițe din Moldova, care a relatat, într-un monolog la Dorin Galben, despre teroarea pe care a trăit-o împreună cu alți 11 frați, în copilărie, alături de părinți – tatăl care îi bătea crunt și mama care nu le lua apărarea. Aceștia se considerau și credincioși, frecventând o biserică din localitate, fapt ce nu i-a împiedicat să-și „exploateze copiii”, susține eroina. 

„Mă numesc Tatiana, am 40 de ani și provin dintr-o familie baptistă, de 12 copii și chiar dacă totul pare bine și frumos, eu vreau să spun că există violență și am avut curajul să povestesc public despre asta”. Așa și-a început istoria eroina monologului.
„Niciodată nu am putut înțelege, de ce mergem la biserică, dar trăim în atâta violență și stres”
Tatiana s-a născut în satul Sîngereii-Noi și a fost al patrulea copil în familie: „Eu ca copil niciodată nu am putut înțelege, de ce mergem la biserică, dar trăim în atâta violență și stres. Familia mea este formată din 7 fete și 5 băieți, am trăit cam sărac. Nu zic că am trăit doar în violență, dar eu am fost mai sensibilă și am perceput-o altfel. Eu am fost un pic mai ascultătoare și pe copilul mai ascultător, părintele mereu îl utilizează. Asta mi-a provocat multe traume psihologice”.
„Tatăl nostru ne umilea că am câștigat 30 de bani pe zi”
Mama Tatianei nu mergea la serviciu, stătea cu copiii acasă, iar tatăl nu avea un serviciu stabil. „Ceea ce era stabil erau banii primiți pe copii. La un moment dat el a luat mai multe pământuri și ne-a exploatat pe noi, copiii. Au fost momente când veneam de la deal, dacă spălam picioarele bine, dacă nu, așa murdară mă culcam și nici nu mâncam. Așa era zilnic, tatăl nostru ne umilea că am câștigat 30 de bani pe zi. Pe arșiță și cu puțină mâncare munceam foarte mult”, își amintește femeia.
„Dacă ai făcut copii, 12 la număr, ia-ți angajamentul, nu-l pune pe spatele nostru”
„În toată duminica frecventam cu părinții biserica, dar când veneam acasă, mereu era scandal, foarte rar îi vedeam calmi. Tatăl meu striga din senin, avea sindromul bordenline (n.r. – o afectiune de sănătate mintală, aflată la granița dintre două tulburări – nevroza și psihoza). Din senin putea și să ne lovească. Tata în sat era cel mai bun om, nimeni nu va crede că am venit la acest monolog, pentru oameni vor fi niște aberații, dar eu am trăit asta cu sufletul meu, ca copil, nimeni nu m-a auzit, nimeni nu m-a ascultat. Mama lucra acasă, dar avea și scăpări, obosea și stătea la vecină, de câte ori aveam nevoie de ea, mereu era la vecină. În acei ani era tare strict cu televizorul, pe noi ne bătea că fugim repede să privim și noi un desen animat, iar ea stătea la film la vecină. Fă rai din colț ce ai, dacă ai făcut copii, 12 la număr, ia-ți angajamentul, nu-l pune pe spatele nostru. Mamele care au născut 8-10-12 copii cred că toată lumea le e datoare”, spune Tatiana.
„Când aveam ciclu menstrual, ne lovea cu pumnul în burtă”
„Problema părinților mei a fost perfecțiunea. Când lucram acasă, tata mereu ne bătea, pentru că nu făceam ca oamenii maturi, tata voia să facem lucrul perfect. Mereu mă lua pe mine, pentru că eu iubeam să fac lucrul mai calitativ, să nu fie strigăte și bătăi și totuși, primeam câte un pumn. Îl enerva că nu am făcut anume așa cum vrea el. Ne bătea cu hârlețul peste mâini, peste față. Dar ce m-a durut cel mai mult, de câte ori am fost pe deal, la prășit, la scos cartofi, la ridicat, e că atunci când aveam ciclu menstrual, ne lovea cu pumnul în burtă, și nu doar atunci. Dar când aveam ciclu, mă uram pe mine însămi. Am ajuns să trăiesc cu o fată, la cămin și m-a întrebat de ce urăsc atât de mult când am perioada asta. I-am spus și mi-a zis că trebuie să iubesc acest lucru. Din cauza pumnilor în burtă am avut blocaje ale sexualității. Ceea ce spun acum încă e puțin zis”, mărturisește Tatiana.
„A luat o curea, m-a bătut măr pentru că i-am spus că nu mă pot pocăi”
Femeia spune că a simțit violența în familie de pe vremea când avea vreo 10 ani: „Cu cureaua ne bătea. Dar ce m-a durut mai mult, la vreo 15 ani, când fetele se pocăiau la biserică, iar mie îmi era rușine și nu puteam face pasul, le-am spus părinților că nu puteam trăi sfânt și curat. Eram un copil, dar simțeam vina părinților, pe care ei o puneau în capul nostru și eu mă consideram foarte păcătoasă de violențele ce le produc ei. I-am spus tatălui că nu mă voi pocăi și el a luat o curea m-a bătut măr. Să te abuzeze ca tu să te pocăiești? Eram dezechilibrată, nu știam ce să fac mai departe, nu vedeam niciun rost îm viață, la o vârstă fragedă”.
„Ne dădea cu palmele peste față, cu pumnii în burtă, așa de tare, că ni se tăia respirația”
Bătăile erau la ordinea zilei în familia din care provine Tatiana: „Tare ne mai obijduia când mergeam la deal, cu palmele peste față, cu pumnii în burtă, așa de tare că ni se tăia respirația. Veneam acasă și ne jăluiam mamei, iar ea zicea: „Ei, ce să îi fac, dacă e nebun”. Noi prostuțe atunci, o credeam, săraca mamă, dar ea putea să-i dea divorțul, de exemplu. De ce să ții acasă abuzatorul?”
„Știți ce înseamnă 4 îngeri să lucreze pe dealuri?”
Întrebările au urmărit-o mereu, chiar și la maturitate: „Foarte mult am studiat să înțeleg care e motivul abuzului – neputința – ți-ai luat angajamentul să faci copii, din neputință ai început a-i abuza și din neputință ai pus pe umeri la fetițe. Știți ce înseamnă 4 îngeri să lucreze pe dealuri? Unii zic că fac mulți copii, că Dumnezeu le va purta de grijă, Dumnezeu va lucra. Nu lucra un Dumnezeu, ci 4, eram 3 surori și un frate, pe parcursul vieții am observat că cei mai afectați sunt aceștia”.
„Până la 1:00 – 2:00 noaptea spălam toți copiii, făceam curat, iar a doua zi dimineață – la biserică”
„Toată săptămâna lucram foarte mult, eram sleiți de puteri. Dacă ne duceam la școală, mama ne aștepta să venim la fuga să ne hrănească un pic sau nu și repejor la deal, veneam seara, lecțiile nu le mai făceam. Iar duminică ne trezea dimineața pe toți, la biserică, dar noi nu mai puteam. Pe tata îl hrănea și el se culca, iar a doua zi se ducea odihnit la biserică, iar noi până la 1:00 – 2:00 noaptea spălam toți copiii, făceam curat. Te trezești dimineața și mai vrei biserică, mai auzi ceva acolo? Stai într-un colț și nu vrei nimic decât să dormi. Și așa toată săptămâna. La biserică ne abuza emoțional prin privire, să stăm într-un loc, sfinți lângă el”, relatează Tatiana, emoționată și în prezent de cele trăite în copilărie.
„Violența în familiile religioase e mult mai profundă”
„Violența nu se întâmplă doar în familiile alcoolice sau social-vulnerabile, ci și în familiile religioase”, constată Tatiana: „Ca medic, consider că violența în familiile religioase e cu mult mai profundă, pentru că noi suntem învățați cu frica de a nu spune, de a nu te pozorî. Nu era violent cu cei străini”, susține Tatiana.
„Eu nu am putut să-mi fac o relație cu un bărbat, din cauza lui”
În plus, spune aceasta, fetele sunt mai sensibile, ele trebuie să fie protejate de tată: „Eu nu am putut să-mi fac o relație cu un bărbat, pentru că nu am avut o relație tată-fiică”.
„Tata cu mama mâncau separat, ascundeau mâncare prin beci”
Tatiana povestește că tatăl său era violent cu copiii, dar nu și cu soția: „Pe mama nu o bătea, a început să mă enerveze chestia asta, voiam să o ia și pe ea la deal, să ne protejeze. Dar nu, ea trebuia să fie femeie pentru bărbat. Noi asta nu știam, dar pentru că nu a fost violent cu ea, ei îi convenea. Cred că și ea a fost foarte traumată, pentru că nu a putut spune nu. Pe noi ne neglija total, era absentă la nevoile noastre, iar la ale lui – la fuguța. Uneori tata cu mama mâncau separat, ascundeau mâncare prin beci. Dar de ce să nu ne dai nouă, copiilor? Împarte dacă ai făcut copii. Uneori când dădeam patul la o parte să facem curățenie erau hârtii de ciocolate, înghețată. Nouă ne cumpăra înghețată de 1 leu, iar sie de 10, dar eu o iubeam tare pe mama și ziceam că e însărcinată, o jeleam. Eu nu știam că e egoistă, nu îmi dădeam seama”.
„S-a enervat și mi-a pus fierul de călcat fierbinte pe mână. Mi-am inhibat și cursul lacrimilor”
„Aveam vreo 15 ani, încleiam pelicula pentru seră și trebuia să facem frumos. El era primul și eu a doua, la un moment dat s-a enervat și mi-a pus fierul de călcat pe mână. Vă imaginați ce a fost pentru mine asta? Și acum am semne, mai ales când mi-e frig, se învinețește, am cicatrici. S-a luat și pielea de pe mine. Eu ca reacție m-am închis emoțional, nu știam cum să reacționez, nu am fugit, am stat acolo. Îmi curgeau lacrimile, dar el îmi spunea să fac, mă străduiam din răsputeri să nu lăcrimez, mi-am inhibat și cursul lacrimilor. M-a pus în gardă de ce mama nu a reacționat, dar nu i-am spus. După asta, peste o zi, că nu a vrut, că a fost din greșeală. Nu, asta nu a fost o greșeală, eu tare bine sesizez. Dar să ajungi tu să te frigă cu fierul de călcat… Eu ce, sunt animal pe fața pământului? Ce am făcut eu ca să ajung așa? Peste ani am întrebat-o pe maică-mea de ce a stat ca stana de piatră atunci. Dacă eram eu mamă, luam fierul de călcat și-l dădeam peste el”.
„Cu un furtun negru, gros m-a bătut atât de tare, încât pe picioare, spate erau echimoze din care a țâșnit sânge”
După cazul cu fierul de călcat au urmat și alte momente de violență: „Trebuia să mă duc la școală, după atestat, după clasa a 11-a. Sora mi-a adus o rochie foarte simplă. Eu voiam doar atestatul, nouă nu ni se dădea voie la școală, să nu dansăm, Doamne ferește, că eram baptiști. Sora mă ajuta să îmi fac și niște cârlionți, cu un feon împrumutat. Mama când m-a văzut îi spune tatălui: du-te și vezi în ce s-a îmbrăcat fiic-ta. El când a luat un furtun, din cele negre, groase, m-a bătut atât de tare, încât pe picioare, pe coapse, pe spate erau echimoze din care a țâșnit sânge. Tricolul meu era de pete de sânge. Nu a fost prima dată, ne bătea cu ce nimerea, cu cablul, cu furtunul, cu cureaua, cu pumnii, după cap, prin burtă, cu fierul de călcat. A fost atât de dureros, am dormit în fân, surorile mă hrăneau. Mama parcă se bucura la un moment dat, ea doar știa că e violent și de la orice nimic se enervează, dar ea parcă primea plăcere de la asta. Nu pot percepe nici până în ziua de azi. Voiam undeva să mă duc, să nu mai trăiesc, să nu mai exist. Mângâierea era de la surori, dar de obicei era așa că ne bătea pe toți odată”.
„La biserică nu povesteam nimic, Doamne ferește să afle cineva, era rușine”
Tatiana spune că s-a plâns mătușilor pe violența tatălui, dar se temeau și ele de el: „La biserică nu spuneam nimic despre asta, Doamne ferește să afle cineva. Era o rușine extraordinară. Așa că noi ne-am închis emoțional. Eu cu prietenele nu prea puteam comunica, nu puteam spune nimic de acasă, curățenie nu se reușea să facă, am crescut și făceam noi”.
„Erau momente când îmi doream mai repede să ne bată, ca să mă culc liniștită”
Bătăile erau frecvente și seara, înainte de culcare: „Nu înțelegeam de ce ne bate iar, parcă nu am făcut nimic. Ne bătea cu cureaua ca să adormim mai repede, să-și satisfacă nevoile sexuale. Copilul plângând adoarme mai repede, iar noi nu înțelegeam. Erau momente când îmi doream mai repede să ne bată, ca să mă culc liniștită. Așteptam bătaia, pentru că așa știam sigur că apoi mă culc. În caz contrar, nu știam dacă mă va bate sau nu și nu puteam adormi. Nu am spus nimănui, dar oricum nimeni nu mă asculta, cui să-i spun?”
 Uneori primea bătaie și din cauza mamei sale. „Mama se ducea o bucată de zi la o vecină, altă bucată – la alta. Seara, tata o întreba ce a făcut. Odată i-a spus că a făcut mâncare, deși făcusem eu, dar pentru că o iubeam tare, am tăcut, taică-meu m-a bătut pe mine. Altă dată a spus că a făcut curat la bucătărie, deși am făcut eu. Iar m-a bătut. Cum copilul tău a primit pentru tine și tu habar nu ai să te mustre conștiința? Mama mea a devenit narcisistă grandioasă, la ea totul era perfect, știa că copiii vor lucra, îi vor face”, spune Tatiana.
„Mai bine ți-ai lua frânghia și te-ai spânzura”
Aceste cuvinte i le-a spus tatăl său, după ce ea și- a luat vina pentru un lucru din gospodărie mutat cu locul, de către unul dintre frați. Venise acasă într-un weekend, de la universitate: „Tremura carnea pe mine, nu am crezut că pot face un tată să spună așa cuvinte. Am revenit la facultate, 2 examene am prăvălit. Pluteam, nu știam ce era cu mine”.
„Tata ne-a băgat mâna în lenjeria intimă, să verifice dacă suntem virgine sau epilate”
Mai mult, Tatiana spune că a fost molestată de tatăl său, iar surorile sale i-au povestit că a procedat și cu ele la fel: „Surorile mele mi s-au destăinuit, ele nu au spus nimănui, dar asta trebuia să se rezolve cu poliția. Odată m-am enervat și i-am spus mamei că ambii trebuiau să fie în închisoare, pentru așa ceva. Poate nu le-aș fi crezut pe surori dacă nu mi se întâmpla și mie. Când mi s-au dezvoltat glandele mamare, mi-a pus mâinile pe ambii sâni, ca și cum să mă cuprindă. M-am închis atât de mult emoțional…Nu i-am spus mamei, dar mă temeam de el, mai ales când mergeam pe deal. Surorile mi-au povestit că tata le-a băgat mâna în lenjeria intimă, să verifice dacă sunt virgine sau epilate. Ce traume au căpătat surorile mele… Vina părinții o pun pe surorile mele”.
Cum a ajuns tatăl său să o blesteme, dar și în ce relație este acum Tatiana cu părinții săi, aflați din interviu:

3.8K+Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/