(VIDEO) Un bărbat cu atac cerebral, trimis singur să-și facă investigații. Mama sa, disperată, cere intervenția Maiei Sandu: Nu l-au ajutat medicii cu nimic, o infirmieră chiar l-a bătut, înainte să moară

 (VIDEO) Un bărbat cu atac cerebral, trimis singur să-și facă investigații. Mama sa, disperată, cere intervenția Maiei Sandu: Nu l-au ajutat medicii cu nimic, o infirmieră chiar l-a bătut, înainte să moară
0Shares

„Și-a pierdut singurul fiu și dă vina pe medicii din raion, că i l-au „băgat în mormânt”. Este istoria unei femei din nordul țării, care susține, într-un interviu cu Adrian Prodan, că băiatul său de 55 de ani nu a fost transportat cu ambulanța la Bălți, pentru investigații, după ce a fost diagnosticat cu AVC (n.r. accident vascular cerebral), ci ar fi fost lăsat să se descurce cu forțele proprii. Acum, mama devastată de durere își caută dreptatea în instanță, scrie UNIMEDIA.

„Pe 8 iunie 2022, eram acasă. Pe la ora 15:30 Vadim a intrat pe poartă și m-am mirat de ce vine așa devreme. Mi-a spus că îi este rău, îi amorțește mâna și îi pare că I se strâmbă gura. M-am speriat și am chemat Salvarea, care a ajuns în vreo 10 minute. Sora medicală l-a verificat și a spus că la el e trombă, AVC (n.r. accident vascular cerebral). A mai spus că trebuie repede dus la spital, să-i pună picurători și va fi salvat dacă va interveni medicul”, își amintește femeia.

„Ca să-l transporte ambulanța trebuia să plătească 3700 de lei, deși avea poliță de asigurare”

„A plecat la spital, peste o oră l-am sunat, a luat receptorul vecinul lui de palată. Mi-a spus că stă culcat și că I s-a administrat riboxină, dimedrol și paracetam. I-am spus să se țină până dimineața, când va veni medicul curant. Nu am mai dormit până dimineața. Pe la ora 8:00 am vrut să-l sun, iar el a venit acasă. A fost trimis la Bălți. Ca să-l transporte ambulanța trebuia să plătească 3700 de lei. Polița de asigurare a fost cumpărată pe data de 8, iar pe 9 a venit acasă. Așa era regulamentul, să plătească ambulanța”, relatează mama bărbatului decedat.

„A stat 6 ore la Bălți, pentru o investigație. Nu i-a sunat nimeni pe medici, să le spună că au trimis un bolnav cu AVC”

La 9 dimineața, bărbatul a plecat la Bălți, cu un prieten de al său, cu mașina: „S-a dus acolo, dar acolo era lume de peste lume, tare mulți merg, este aparataj performant. A așteptat acolo vreo 3 ore, apoi a așteptat iar vreo 3 ore. Nu a sunat nimeni de aici la acei medici, să le spună că au trimis un bolnav cu AVC, cu îndreptare, să-l ia de urgență. Probabil se simțea rău, dar era așa că nu arăta niciodată.

„A început să-l scuture, se zbătea ca peștele”

Bărbatul a revenit cu rezultatele investigației acasă: „Și așa se știa că are AVC, dar a mai stat 6 ore la Bălți. El s-a dus și a lăsat rezultatul, medicul nu era, l-a lăsat la sora medicală pe masă. Deja se simțea foarte rău, pentru că s-a dus și s-a culcat și a început să-l scuture, se zbătea ca peștele când m-am dus. Eu sunasem încolo să văd cum se simte și băiatul care era cu el mi-a spus: „Doamna Eugenia, nu știu ce e cu el că se zbate ca peștele și-i iese spumă din gură. Când am auzit asta, nu știu cum am ajuns acolo. Șeful spitalului îl ținea de mâini, iar 3 surori medicale – de picioare. Nu vă puteți imagina ce am văzut eu. Apoi Brînză a spus să fie dus în reanimare. Nichitoi cică i-au pus picurătoare, dar eu eram acolo, nu avea el nimic, poate i-au pus mai târziu, în reanimare”.

„Nu se poate transporta în niciun caz pacient cu așa diagnostic”

A doua zi dimineață femeia a sunat la spital să vadă ce e cu fiul ei: „Era de serviciu Brînză, a ridicat receptorul o soră medicală, am întrebat-o: „Ce e cu Vadim Reaboi?” „Nu avem voie să spunem, sunați la medic”. Medicul nu a răspuns, m-am dus iar la Reanimare, la ora 8:00. Când am ajuns, încă nu erau medicii, am cerut voie să intru la el, dar nu mi-au permis. Când a venit medicul, mi-a spus că reacționează când îl strânge de mână, dar nu vorbește, îmbunătățiri nu-s. A venit Nichitoi, neurologul care l-a trimis la Bălți. M-am apropiat și am întrebat: „De ce l-ați trimis fără să-i puneți o picurătoare, fără să-i faceți o analiză, de ce l-ați trimis fără însoțitor?”. Ea a spus că propune să fie dus la Bălți. Am sunat un prieten de al lui, directorul Institutului de Cardiologie, și mi-a spus: „Nu se poate transporta în niciun caz pacient cu așa diagnostic”. Indiferent unde ar fi dus, trebuia din start să-i pună acidul ASA (preparat care distruge tromba)”.

„Chiar dacă e medic curant și ea l-a trimis la Bălți, nici nu a venit să îl vadă, să îi prescrie ceva”

Pacientul așa și nu a fost transportat la Bălți: „Nichitoi a spus că sună la Bălți și va veni o ambulanță specială. Până la ora 13:00 nu a mai venit nimic. Ea s-a dus la policlinica, unde la fel activează, și mare nevoie avea. Chiar dacă e medic curant și ea l-a trimis la Bălți, nici nu a venit să îl vadă, să îi prescrie ceva”.

„Era de nimic, nici nu deschidea ochii, nici gura, legumă era”

Femeii i-au permis accesul la fiu tocmai peste 5 zile: „Era de nimic, nici nu deschidea ochii, nici gura, legumă era. Doar respira singur în acea zi. Am sunat șefa policlinicii și i-am povestit, iar ea a spus că nici într-un caz nu poate fi transportat la Bălți, în așa stare”.

„Îl ducem înapoi să moară acolo”

La data de 27, bărbatul a fost transferat în Secția Boli Cronice: „M-am dus acolo, din Reanimare l-au dus acolo, dar ei au amăgit că mi l-au dat acasă. Au scris că pe 27 a fost externat. Am întrebat ce face el acolo? Au spus că au crezut că e mai bine și l-au dus acolo să mai stea vreo 2 zile. Acolo au văzut că are temperatură și ce-or fi zis: „Îl ducem înapoi să moară acolo”. Către mine l-au pus pe targă și l-au dus la neurologie. El avea febră din cauza pneumoniei. Nichitoi nu s-a interesat măcar o dată să îl controleze. Nicio analiză de sânge nu i s-a luat, nimic absolut. M-am dus la ea în cabinet, nu era. Pe 28 iar m-am dus acolo, era tot la Neurologie, avea febra până la 40. Am întrebat unde e doamna Nichitoi, mi-au spus că a ieșit.”, povestește mama răposatului.

„O infirmieră l-a bătut seara. Toți bolnavii au auzit”

Mai mult, femeia spune că fiul său, fiind în comă, a fost bătut de o infirmieră: „L-a bătut seara, el dacă nu avea simțire, a murdărit un cearșaf și ea l-a bătut peste cap, peste tot. Toată secția a auzit, toți bolnavii, dar se temeau să se ducă, pentru că se temeau de ea”.

„Era mort, dezbrăcat, am început a răcni. Nu-și poate imagina nimeni să-și vadă copilul mort”

Nimeni nu a anunțat-o pe mamă că fiul său este mort: „M-am dus acolo pe data de 29, dar nu voia nimeni să-mi spună că el deja era mort. A ieșit o soră medicală și mi-a spus: „Doamna Eugenia, să mergem la Vadim”. Seara la 18:00 el deja era mort. Era deja cu pielea, fără nimic, neînvelit. Am început a răcni, nu știau ce să-mi facă. Nu-și poate imagina nimeni să-și vadă copilul mort. Nu a venit măcar un medic, să îmi explice, sau să-mi pună măcar o injecție. Eu am stat în spital și am ieșit, iar el… Mai bine muream eu. Am crezut că are cine mă căuta la bătrânețe, are cine mă îngropa..”.

„Băiatul ei avocat ședea cu mașina sub gardul meu și mă pândea”

Femeia a decis să-și caute dreptatea la oamenii legii, după ce și-a înmormântat singurul fiu: „După ce l-am îngropat pe Vadim, m-am gândit că nu o pot ierta. O dată nu a venit să spună că a greșit, să-și ceară iertare. Niciodată. Băiatul ei avocat ședea cu mașina sub gardul meu și mă pândea, cine vine la mine, ce fac eu”.

„Am scris plângere la poliție, la Ministerul Sănătății, la Procuratura Generală și Maiei Sandu”

Răpusă de durere, femeia s-a plâns la toate instanțele posibile: „Am scris plângere la poliție, apoi am scris trei scrisori: la Ministerul Sănătății, la Procuratura Generală și Maiei Sandu. Apoi au trimis o comisie specială de la Medicina Legală din Chișinău. Prima oară au scris că nu i-au acordat ajutor medical în primele 30 de minute. Au constatat că Nichitoi a fost vinovată că l-a trimis fără însoțitor, fără Ambulanță la Bălți”.

„Eu eram în spital și era vorba că am murit. Credea că va scăpa așa”

„Doctorița nici nu se arăta la Poliție, eu eram în spital și era vorba că am murit. Credea că voi muri și că va scăpa. Apoi a preluat dosarul un procuror, o chema și nu se ducea nici acolo. Luam taxi și mă duceam la el, iar el zicea: „Femeia asta vrea cu buldozerul să treacă peste tot, o chem și ea nu vrea să vină”, mai relatează mama bărbatului.

„La judecată ea venea cu feciorul său, care e avocat. A adus vreo 40 de martori”

La 23 februarie 2023, Procuratura a expediat dosarul în judecată: „Deja la judecată ea venea cu feciorul, că e avocat. Eu cred că nu are voie, odată ce e mama lui. Am sunat și la Uniunea Avocaților și au spus că se poate. La prima judecătoare, avocatul a spus că nu e de acord, că e neam cu unul dintre martori, fostul șef al spitalului, Brînză Gheorghe. Peste o săptămână după ce am scris peste tot, el s-a mutat la Bălți. M-am dus la a 2-a judecătoare, iar ea mi-a spus că nu poate judeca, pentru că am scris plângere. A ajuns rândul lui Nogai, președintele Judecătoriei. A adus vreo 40 de martori, surori medicale, și Brânză a fost. Dar eu primele săptămâni nu am fost, nu puteam merge și ea era așa bucuroasă că a scăpat. Apoi au început să mă duc eu și vorbeau niște aberații, nici nu știau cine e Vadim”.

„Mulțumesc că mi-ai băgat băiatul în pământ, așteptai să mă duc și eu și nu ți-a mers”

Femeia spune că după decesul fiului său, a comunicat o singură dată cu doctorița pe care o acuză acum: „Într-o zi doar rămăsesem noi ambele la urmă în instanță și i-am spus: „Mulțumesc că mi-ai băgat băiatul în pământ, așteptai să mă duc și eu și nu ți-a mers”. Vreau să simtă toată viața, până la moarte, ce simt eu, o durere neasemuită, când îți pierzi copilul tău, mai ales că era singurul meu copil, singura nădejde și mângâiere”.

„După 45 de ședințe de judecată, magistrații încă nu au luat o decizie”

Până la moment, au avut loc 45 de ședințe de judecată. Între timp, s-a mai realizat o expertiză medico-legală, deja la solicitarea avocatului doctoriței, care este și fiul acesteia: „Rezultatele au fost total invers față de prima, că Nichitoi nu e vinovată, că lui i s-a acordat ajutor. Mă gândesc că sunt cumpărați. Aceeași medici să scrie invers nu se poate”.

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md