(VIDEO) „Un loc unic pe planetă!” Vloggerul român venit în Moldova, în vizită la Cramele Cricova. Prin ce l-a impresionat orașul subteran

 (VIDEO) „Un loc unic pe planetă!” Vloggerul român venit în Moldova, în vizită la Cramele Cricova. Prin ce l-a impresionat orașul subteran
43Shares

Vloggerul din România Cosmin Avram, care a venit în Moldova, pentru a vedea „cea mai săracă țară din Europa”, a vizitat și cramele Cricova, iar orașul subteran l-a impresionat mai mult decât se aștepta.

„Mă aflu la Cricova, regatul vinului. Astăzi voi vizita undel dintre cele mai mari crame din lume, practic e un oraș subteran, are 120 de km”, a menționat Cosmin Avram.

Vloggerul nu a mers singur, ci însoțit de iubita sa, ca de obicei, dar și de doi ghizi – Igor și Nadea: „Primim foarte multe mesaje atunci când ajungem într-un anumit loc, în care ni se propune să ne vedem. Așa a fost și în acest caz, mi-a scris Igor și am acceptat să ne întâlnim”.

Cuplul de moldoveni i-a făcut vloggerului o excursie prin orășelul Cricova la un restaurant tradițional, dar și la biserica din localitate, înainte de a ajunge la vestitele Crame Cricova.

„Toți oaspeții de rang înalt sunt aduși la Beciurile Cricovei, gustă și vinul nostru, probabil care este unul dintre cele mai bune din lume. Toți pereții acestui canion sunt locurile unde au fost extragerile de piatră și în sine beciurile din Cricova sunt o mină de piatră. Acest obiect a fost introdus în patrimoniul cultural. Orașul subetran este inclus în patrimoniul național al RM”, i-a spus vloggerului ghidul său moldovean, Igor.

Pentru excursia prin orașul subteran, Cosmin Avram și-a luat și alt ghid, pe nume Ana: „I se zice orașul subteran pentru că aici avem străzi, semafoare, semne de circulație, bulevarde, cu denumiri interesante: Dionis, Cabernet, Feteasca etc. Lungimea totală a orașului nostru este de 120 km, dintre care 80 îi folosim pentru păstrarea și maturarea vinului, iar ceilalți 40 sunt labirinturi goale. Istoria noastră a început în urmă cu 500 de ani, pe atunci aici era o mină de extracție a pietrei de calcar. Mina dată este funcțională și până în prezent. În 1947, pentru a se extrage piatra cât mai rapid, aici s-a adus o mașinărie, numită tăietorul de pietre al lui Galanin, urmele căreia le puteți observa pe tavan și pe pereți. În același an, vinificatorul Petru Ungureanu a adus aici primele sticle de vin, a făcut experimente și a observat că avea microcilmatul perfect pentru păstrarea și maturarea vinului, și anume, o temperatură constantă de 12 – 14 grade Celsius pe tot parcursul anului, și umiditatea în jur de 80%”, a relatat ghidul.

Ana i-a dus pe oaspeți și la peretele cu pozele personalităților care au vizitat orașul subteran, dar și în sălile de degustare: „Unii dintre ei păstrează și colecții aici. Și Vladimir Putin a avut aici colecție, dar nu mai este”.

Ce curiozități interesante a mai aflat vloggerul român venit la Chișinău despre Cramele Cricova, dar și cum i-au părut vinurile pe care le-a degustat vedeți mai jos:

Vloggerul din România, venit în Republica Moldova, a prezentat, într-un clip, centrul Chișinăului, a relatat statistici interesante despre țara noastră și a amintit despre mai multe evenimente istorice, care au avut loc pe aceste meleaguri. Cosmin Avram, însoțit de partenera sa, a făcut o plimbare lungă pe străzile capitalei, comentând mai multe aspecte care i-au părut interesante. „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”, a menționat tânărul, în vloggul său.

Într-un alt clip, vloggerul a făcut o prezentare a Pieței Centrale din Chișinău. „Este imensă această piață. Nu exagerez, este mult mai mare decât cea pe care am vizitat-o în Odesa. Se apropie de cea din Cernăuți. Găsiți absolut orice aici. Este curățenie peste tot. Andreea spune că o piață ca asta nu a mai văzut”, a relatat vloggerul, povestind și câteva curiozități istorice interesante. Tânărul, însoțit de iubita sa, a vizitat și Piața Lokomotiv, amplasată în apropiere de Gara Feroviară, în care se vând lucruri second hand.

Cosmin Avram a vorbit și despre salariile și pensiile moldovenilor, despre facturi, prețurile la chirii și apartamente, dar și despre cele la produse alimentare. „Problema din România o întâlnim și aici, pensiile sunt foarte, foarte mici, de la circa 130 de euro”, a constatat vloggerul, care a făcut și cumpărături într-un supermarket din capitală.

43Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/