VIDEO Vladimir Putin, filmat într-o ipostază neobișnuită: Erdogan îl ține de braț familiar și protector. Semnificația acestei imagini

Noi imagini de la summitul din Uzbekistan ridică semne de întrebare în privința liderului de la Kremlin. Vladimir Putin este ținut de braț de liderul turc, Recep Tayip Erdogan. Președintele turc pare chiar să îl și susțină la un moment dat pe liderul de la Kremlin. Iată imaginile prezentate de digi24.ro:
Pentru fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, imaginea nu denotă o slăbiciune fizică sau o stare proastă de sănătate a liderului rus, care va împlini 70 de ani în mai puțin de o lună, ci are aceeași semnificație ca fotografiile care l-au arătat pe Putin într-o ipostază neobișnuită, chiar umilitoare, la summitul din Uzbekistan: înghesuit pe o canapea. Este vorba despre un deficit de imagine și de un mesaj pe care i l-au transmis chiar aliații lui din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai.
Imaginea cu Erdogan ținându-l de braț trebuie interpretată în sensul unei patronări, al unei autorități pe moment, a arătat Cristian Diaconescu, sâmbătă seara, la Digi24. „Nu există, în această lume și la astfel de nivel, atingere fizică decât dacă dorești să transmiți un anume mesaj. Dacă dorești ca opinia publică să vadă un anume tip de comportament. Nu, atingerea fizică nu există” – a punctat fostul ministru de externe.
„Adică, Vladimir Putin era, cum se spune, demandeur-ul, cel care venea să ceară, să solicite, iar Turcia era cea mai semnificativă participantă, jucătorul cel mai important de la acest summit – pe fundalul detașării lui Xi Jinping (președintele Chinei – n.r.), pe care îl așteaptă un congres acasă. Summit-ul a fost o escală pentru președintele chinez, nu a fost un scop anume. Pentru președintele turc și pentru președintele Federației Ruse, însă, situația era diferită. Ei erau atenți care sunt semnalele pe care le personalizează de la o astfel de reuniune”, a arătat Cristian Diaconescu.
De ce se lasă Vladimir Putin dominat de Recep Erdogan?
Întrebat de ce se lasă Vladimir Putin prins în această ipostază – pentru că nu are de ales sau pentru că îi convine, Cristian Diaconescu a explicat că în momentul în care ar fi avut un gest de delimitare, o lume întreagă ar fi văzut acest lucru, or în acest moment, președintele Erdogan este acceptat atât la Kiev, cât și la Moscova ca fiind partenerul din NATO cu care se mai poate discuta.
„S-au realizat o serie de proiecte, coridoarele de refugiați, coridorul privind exportul de cereale, care este monitorizat de la Istanbul, deci practic din lumea liberă, președintele Erdogan este singurul cu care se mai poate discuta, așa că gestul oarecum intruziv al președintelui trebuia acceptat ca atare de președintele Putin. Altfel, delimitarea ar fi fost una vizibilă în întregul sistem global de securitate”, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de externe este de părere că în orice caz, liderul de la Kremlin nu a obținut ceea ce și-a dorit de la summit-ul Grupului de la Shanghai, „organizație care, practic, este în acest moment singura structură multilaterală din această lume care l-ar invita pe președintele rus la o dezbatere, pentru că nu au existat concluzii concrete după această reuniune”, a punctat fostul șef al diplomației.