Vladimir Putin a sărit în apărarea Kamilei Valieva, patinatoarea de 15 ani prinsă dopată la JO 2022. Mesajul transmis

 Vladimir Putin a sărit în apărarea Kamilei Valieva, patinatoarea de 15 ani prinsă dopată la JO 2022. Mesajul transmis

8176101 26.04.2022 Russian President Vladimir Putin and Olympic champions Denis Spitsov, Kamila Valieva, Viktoria Sinitsina, Anastasia Mishina, Aleksandr Galliamov attend a state awards ceremony for Russian athletes – gold medalists of the 2022 Beijing Olympic Winter Games at the Kremlin in Moscow, Russia.,Image: 686212738, License: Rights-managed, Restrictions: Editors’ note: THIS IMAGE IS PROVIDED BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK., Model Release: no, Credit line: Profimedia

Vladimir Putin a sărit acum în apărarea patinatoarei Kamila Valieva, implicată într-un scandal de dopaj la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022, spunând că performanța ei nu ar fi putut fi realizată cu substanțe interzise, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

„O astfel de perfecțiune nu poate fi atinsă în mod necinstit, cu ajutorul unor stimulente, manipulări…. Înțelegem și știm foarte bine acest lucru”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu medaliați olimpici ruși, potrivit Insider.

Russia Putin Olympic Medalists

„Toată țara, fanii de patinaj artistic din întreaga lume, au fost îngrijorați în privința Kamilei”, a mai spus Putin.

Russia Putin Olympic Medalists

Kamila Valieva a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 fiind favorită să câștige aurul la probele de patinaj artistic feminin. Însă eligibilitatea tinerei de 15 ani de a concura a fost pusă sub semnul întrebării după ce a apărut vestea că a picat un test antidrog din decembrie.

Atunci, ea fusese testată pozitiv pentru trimetazidină, un medicament pe care Agenția Mondială Anti-Doping îl clasifica drept „modulator hormonal și metabolic”. Atunci când este luat fără o cauză clară, medicamentul poate spori rezistența și poate îmbunătăți circulația. Ambele efecte ar putea oferi unui patinator artistic un avantaj competitiv.

Valieva a fost inițial interzisă de la competiție, după ce echipa ei a câștigat aurul, dar un arbitru a stabilit în cele din urmă că poate continua să concureze. Multe voci din lumea sportului au criticat decizia de a o menține pe tânăra stea în competiție, mai ales după ce mai multe publicații au spus că Valieva a fost testată pozitiv pentru două medicamente.

Doar trimetazidina a fost interzisă de la Jocurile Olimpice, dar celelalte două – hipoxen și L-carnatina – doar au pus sub semnul întrebării scuza sportivei că și-a încurcat medicamentele.

Înainte ca rezultatele testului să iasă la lumină, Valieva a început în forță Jocurile Olimpice și chiar a făcut istorie în timpul primului ei eveniment. Ea a devenit prima femeie care a făcut un salt cvadruplu într-o competiție olimpică în timpul evenimentului pe echipe.

Dar, având în vedere testul pozitiv, Comitetul Olimpic Internațional a declarat că nu va acorda medalii în proba pe echipe până când situația nu va fi rezolvată.

Performanțele Kamilei Valieva au avut de suferit considerabil după acest anunț. A căzut de mai multe ori în timpul unei finale. A ieșit pe locul patru și a ieșit plângând din ring.

Totuși, când s-a întors acasă, în Rusia, a fost întâmpinată ca o eroin

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și