(vox) Este războiul din vecinătate un impediment pentru moldoveni să vină acasă de Paște și cum vor sărbători Învierea lui Hristos: Un sondaj realizat în diasporă

 (vox) Este războiul din vecinătate un impediment pentru moldoveni să vină acasă de Paște și cum vor sărbători Învierea lui Hristos: Un sondaj realizat în diasporă

Se estimează că numărul moldovenilor aflați peste hotare este la nivel de 912 mii, cei din dreapta Nistrului și circa 160 mii cei din stânga Nistrului. Deşi atât plecarea, cât şi adaptarea la alt mediu sunt grele, ei nu renunţă şi, de multe ori, familii întregi ajung în alte state şi decid să rămână acolo definitiv. Totuși, cei plecaţi nu uită de ţara lor, încearcă să revină sau păstrează tradițiile sărbătorilor de acasă oriunde s-ar afla. Mai mulți moldoveni din diasporă au răspuns, pentru UNIMEDIA, la întrebarea „cum vor sărbători anul acesta paștele și dacă vor veni acasă sau războiul de la graniță este un impediment”. Sondajul a fost realizat de repotera-stagiară Adriana Grițco. Vă invităm să vedeți mai jos cum au răspuns cei intervievați.

Pentru fiecare moldovean, fie el în țară sau peste hotare, Paștele este o sărbătoare sfântă, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Cei întrebați cum vor sărbători Paștele și dacă vor veni acasă, în Moldova, au răspuns diferit. Unii nu mai văd rostul să se întoarcă acasă, iar alții susțin că, deși războiul îi pune pe gânduri, dorul de a-și revedea părinții și oamenii dragi e mult mai mare.

Bloggerița Valeria Secureanu, stabilită în Germania spune că, atunci când îl ai pe Dumnezeu în inimă, locul pentru a sărbători Paștele nu contează. „Paștele îl vom sărbători în Germania, însă prin mai vom merge acasă la căpșuni și cireșe. Și nu, războiul nu este un impediment. Când îl ai pe Dumnezeu în inima, locul nu contează! Paștele e mai mult decât casa părintească și părinții. Paștele e Iisus, pe el îl sărbătorim oriunde ne-am afla”.

Moldoveanca Ana Stegărescu, stabilită în Marea Britanie spune că nu poate veni acasă din cauza muncii și nu a războiului. „Nu vin acasă pentru că eu călătoresc cu lucrul, de altfel m-aș duce. Războiul nu mă împiedică”.

  Natalia Scobioală, stabilită în Italia 

spune că ar merge cu drag în țară de Paște, însă din motiv că nu are încă acte pentru copil, nu poate pleca : „Aș merge cu drag de Paște în țară, dar am copil mic, încă nu are acte și nu pot ieși din țară cu el. Nu cred că războiul e un impediment, știu doar că din ce în ce mai puțini oameni de peste hotare mai ajung de Paște acasă, nemaivorbind de Paștele Blajinilor. Cel puțin așa vedeam eu în ultimii ani în satul meu, multe morminte abandonate. În sate au rămas bătrâni, mulți au murit, cei tineri vad Paștele altfel și nu mai este cum a fost cândva”.

Bloggerița Viorica Fetescu stabilită în Marea Britanie: „Eu deja am bilete cumpărate pentru a zbura acasă de Paști, războiul din țara vecină și situația instabilă desigur este un factor ce te pune pe gânduri, dar în cazul nostru dorul de a revedea părinții și oamenii dragi e mult mai mare”.

Tânăra Ludmila Lazarenco stabilită în Germania

cu familia sa spune că nu vede rostul să se întoarcă acasă. „Vom sărbători Paștele în familie, aici în Germania, nu vom pleca acasă. Nu este războiul un impediment, dar aici îmi este familia și nu văd rostul să mă întorc acasă”.

Bloggerița Viorica Stavinschi, stabilită în Marea Britanie

„Din păcate nu vom fi acasă, și nu din motiv de război, ci din cauza că vacanța copiilor nu coincide cu sărbătorile din Moldova. Am ales să vină rudele la noi”.

În acest an, creștin-ortodocșii vor sărbători Paștele pe 16 aprilie, iar Paștele catolic, pe 9 aprilie. Creştinii ortodocşi sărbătoresc, duminică, cu o săptămână înainte de Paşte, Floriile, ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind aclamat de discipolii lui şi locuitorii oraşului. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește. Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stâlparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei.

 

Aura Mereuta

https://shok.md