(Vox Populi) „Unele moldovence – gospodine, altele – vânătoare de bani”. Ce cred românii despre frații de peste Prut
„Frații basarabeni sau oameni cu accent ciudat, care iubesc alcoolul și vorbesc rusa?” Cum sunt văzuți moldovenii de către români aflăm dintr-un voxpopuli realizat la București, de echipa Abraziv, scrie UNIMEDIA.
În timp ce majoritatea românilor care au fost de acord să-și spună părerea despre moldoveni s-au exprimat pozitiv cu privire la frații de peste Prut, altfel sunt văzute lucrurile de însăși moldovenii care își fac studiile sau lucrează în România. Iată ce cred românii despre românii din Republica Moldova:
„Că sunt super faini și super cool, mie îmi plac.”
„Sunt frații noștri.”
„Oamenii din RM sunt chiar super tari, eu am o părere foarte bună despre ei.”
„Mie îmi plac, eu am fost în Chișinău de 4-5 ori, e super tare.”
„Vă place alcoolul. Moldovenii au un accent frumos în general, e nice.”
„Românii din România au o părere foarte bună despre românii din R. Moldova, mai ales cei care au cetățenie română.”
„Cei care sunt pro-occidentali sunt chiar ca lumea, sunt deschiși la minte.”
„Eu am avut colegi foarte buni de facultate din RM, au fost judecători buni, procurori buni, notari extraordinari. Eu personal îi apreciez. Aș fi foarte fericită să ne unim, ar fi o împlinire pentru noi, dar nu cred că se va întâmpla.”
„Când eram mic îl urmăream pe Ilie vlog, îmi plăcea de el…”
„Eu sunt din Republica Moldova. Am observat că prietenii mei, majoritatea, cred că sunt proști, iar fetele sunt vânătoare de bani și greu de abordat.”
„Îi compătimesc pe românii din RM, pentru că nu li se respectă anumite drepturi.”
Întrebați dacă moldovenii sunt sau nu discriminați în România, intervievații au răspuns diferit:
„Discriminarea moldovenilor din RM în România este atât negativă, cât și pozitivă. Se poate spune că moldovencele sunt și femei casnice, care gătesc foarte bine nuci, sau pelmeni, dar, în același timp, sunt o groază de fete care vin din RM care doresc să parvină (n.r. a parveni – a ajunge, fără merite deosebite, prin mijloace neoneste sau printr-un concurs favorabil de împrejurări, la o bună situație materială, politică sau socială; a pătrunde într-o pătură socială înaltă).”
„Multe persoane au ceva cu accentul lor.”
„Nu cred că se discriminează, noi nu avem chestii de acestea. Românii în general nu sunt rasiști.”
„ Sunteți super tari și foarte curajoși. Trebuie să fiți încurajați mai ales în perioada aceasta cu războiul și vă urez mult succes.”