Zeci de soldați moldoveni luptă în Ucraina împotriva Rusiei. Au fost martori la ororile din Bucea: „Am văzut cu ochii proprii”

 Zeci de soldați moldoveni luptă în Ucraina împotriva Rusiei. Au fost martori la ororile din Bucea: „Am văzut cu ochii proprii”

Zeci de moldoveni luptă de partea Ucrainei în războiul care a început acum o lună și jumătate. Majoritatea s-au înrolat în armata ucraineană încă în primele zile de război. Moldovenii au evitat să traverseze direct frontiera moldo-ucraineană, din cauza legii marțiale din Republica Moldova, care interzice cetățenilor moldoveni înrolarea în armate străine, scrie TV8, care a reușit să ia legătura cu unul dintre moldovenii înrolați în armata ucraineană.

Acesta a comunicat că a ajuns pe frontul de luptă în prima săptămână de război, mai exact în 28 februarie. Bărbații din Republica Moldova au fost dislocați de comandamentul ucrainean pe frontul din regiunea orașului Kiev și s-au aflat în timpul ocupației ruse în orășelele Irpin și Bucea.

„Am văzut cu propriii ochi crimele pe care soldații ruși le-au comis în aceste orășele. Am văzut cum împușcau civili la nimereală. Am luptat împotriva lor. Din păcate, nu am putut face prea multe, pentru că, în perioada de asediu, comandamentul ne-a cerut să nu ieșim din locul în care ne aflam ca să nu fim deconspirați și să punem în pericol viața celorlalți colegi”, a spus unul dintre bărbați.

Potrivit acestuia, printre moldovenii care luptă în Ucraina se regăsesc persoane de vârste diferite, de la 20 până la 60 de ani. „Noi am venit aici ca să apărăm inclusiv Republica Moldova ca să nu devină următoarea țintă”, a adăugat moldoveanul.

Bărbatul a declarat pentru sursa citată că soldații ucraineni îi tratează cu mult respect și le sunt recunoscători, inclusiv cetățenilor moldoveni, pentru sprijinul acordat refugiaților, dar au și anumite critici, după ce în presa din Ucraina a apărut un material despre faptul că autoritățile moldovenești ar urma să încheie un contract de achiziții cu o companie rusă pentru lucrări de reparație la Termoelectrica.

„Ei nu pot înțelege aceste acțiuni, pentru că orice ban care ajunge în Rusia este tratat de către ucraineni ca o sursă financiară pentru procurare a armelor, ca să lupte împotriva Ucrainei”, a spus sursa noastră.

Acum, moldovenii înrolați în armata ucraineană se află la Kiev și se pregătesc să meargă spre frontul de est, acolo unde, potrivit mai multor oficiali ucraineni, se așteaptă lupte grele în următoarele săptămâni.

Federația Rusă a invadat Ucraina în data de 24 februarie. În urma luptelor, infrastructura a zeci de localități a fost distrusă în totalitatea, iar mii de civili au fost uciși. În ultima săptămână, opinia publică a fost oripilată după ce la Bucea, sute de civili au fost descoperiți morți. Unii zăceau în stradă, iar cadavrele altora au fost descoperite aruncate în gropi comune.

 

Citește și