13 ani de la moartea lui Michael Jackson, idolul controversat al unei întregi generații

 13 ani de la moartea lui Michael Jackson, idolul controversat al unei întregi generații
La data de 25 iunie s-au împlinit  13 ani de la moartea Regelui Muzicii Pop. Michael Jackson a încetat din viață în anul 2009, la vârsta de 50 de ani, în locuința lui din Los Angeles.
Decesul starului pop a venit ca un șoc pentru familia lui și milioanele de fani din întreaga lume. În data de 25 iunie 2009, Jackson, care după o absență îndelungată din viața publică se pregătea pentru o serie de concencerte ce ar fi trebuit să aibă loc la Londra, a fost găsit fără suflare în locuința sa din Los Angeles, scrie eva.ro.

Medicii legiști au ajuns la concluzia că starul a fost ucis în urma administrării unei doze prea mari de propofol, un sedativ puternic folosit ca anestezic. În corpul său au fost găsite urme și de alte droguri. Medicul personal al lui Michael, Conrad Murray, care se afla în locuința acestuia atunci când Regele Muzicii Pop a murit, îi administrase propofol cu regularitate, timp de câteva săptămâni la rând, pentru a-l ajuta să doarmă. Medicul a fost găsit vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare. Acesta a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.
Pe 7 iulie 2009, peste 20.000 de fani au participat la înmormântarea lui Jackson, care s-a desfășurat la Staples Center din Los Angeles. Alte peste 30 de milioane de persoane au văzut ceremonia transmisă live la TV, în timp ce alte milioane de persoane au urmărit online.

De-a lungul vieții, starul american s-a confruntat cu numeroase controverse.
El a fost acuzat și judecat pentru molestarea unor minori, fiind achitat de justiția americană. Prezentarea filmului „Leaving Neverland”, lansat în anul 2019, a împărțit lumea în două tabere: tot mai mulți oameni apreciază că mărturiile prezentate în film sunt adevărate și că Michael Jackson a fost un pedofil care a acționat la adăpostul popularității și influenței sale uriașe, dar fanii îi rămân fideli și consideră că este nevinovat.
În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea 13 ani. În 2013 și 2014, după decesul lui Michael Jackson, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson și James Safechuck, care au susținut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanță pentru că faptele au fost prescrise.

Starul a fost criticat în timpul vieții și pentru operațiile estetice obsesive și procedurile pentru albirea pielii. Deși era afro-american, Michael a reușit de-a lungul anilor, prin tratamente speciale, să își deschidă foarte mult culoarea pielii.

În ciuda faptului că a avut o viață presărată cu numeroase scandaluri și acuzații, Michael Jackson rămâne un idol pentru milioane de oameni din întreaga lume.

La rândul lor, cei trei copii ai megastarului au numai cuvinte de laudă pentru tatăl lor.

Paris, în vârstă de 24 de ani, Prince, de 25 de ani, și Prince Michael, cunoscut drept „Blanket” în copilărie, în vârstă de 19 ani, și-au făcut apariția împreună pe covorul roșu la începutul acestui an pentru lansarea musicalului „MJ: The Musical”, un show care celebrează cariera tatălui lor.

„MJ: The Musical” le oferă spectatorilor o perspectivă asupra procesului creativ al lui Michael Jackson și îl prezintă pe starul pop în timpul repetițiilor pentru turul mondial Dangerous Tour din anul 1992. Rolul lui Michael este interpretat de actorul Myles Frost. Show-ul include peste 25 dintre cele mai mari hit-uri ale lui Michael. Coregrafia și regia este asigurată de Christopher Wheeldon, deținător al unui Premiu Tony. O sursă din cadrul teatrului a dezvăluit pentru People la acea vreme că fiul cel mare al lui Michael a fost impresionat de spectacolul care pune în valoare munca depusă de tatăl său.
De Ziua Tatălui, sărbătorită în Statele Unite în cea de-a treia duminică din luna iunie, Paris Jackson a publicat pe Instagram o serie de fotografii cu „cei mai minunați tați” pe care îi știe, printre care se afla și o imagine cu propriul său tată, Michael Jackson.

„La mulți ani de Ziua Tatălui celor mai minunați tați pe care îi știu”, a scris Paris, adăugând în postare tag-uri cu unii dintre prietenii ei muzicieni, inclusiv cu vărul său, TJ Jackson, și tatăl său.
TJ, care este tatăl a patru copii, a jucat un rol major în viața lui Paris și a fraților ei după moartea lui Michael.
Katherine Jackson, mama starului pop, a fost cea care a primit custodia lui Paris și a fraților ei, Prince și Blanket.

În anul 2012, TJ a fost numit tutore legal și s-a ocupat de creșterea celor trei copii.

Paris a vorbit adesea despre cât de mult îi lipsește tatăl său. Într-un interviu din luna martie pentru publicația LVR, tânăra a dezvăluit că s-a confruntat cu aceleași dependențe ca faimosul său tată. Ea a făcut un apel la medicii psihiatri să nu mai prescrie substanțe care dau dependență.
„Ar trebui să existe un proces de verificare mai bun în orice: înainte de a lua medicamente sau în chestiuni mult mai periculoase, cum ar fi vânzarea unei arme”, a declarat Paris.
„Medicii psihiatri dau medicamente care provoacă dependență ca pe bomboane, fără să verifice cu adevărat pacientul”, a spuse tânăra.
Michael Jackson s-a confruntat ani la rând cu dependența de medicamente. Jurnalistul de investigații Dylan Howard a dezvăluit într-o carte lansată în anul 2020 conținutul jurnalului pe care artistul îl ținea în secret. În volumul „Bad: An Unprecedented Investigation into the Michael Jackson Cover-Up” se arată că artistul era obsedat de ideea de a fi imortalizat precum Charlie Chaplin sau Walt Disney şi dorea să devină primul multimiliardar-actor-regizor.

În alte pagini ale jurnalului, Michael își exprimă cele mai negre gânduri. Era convins că cineva urmărea să-l omoare și uneori simțea că cineva vrea să-l distrugă.

„Mă tem că cineva încearcă să mă ucidă”, a scris el. „Oameni diabolici sunt peste tot. Vor să mă distrugă și să-mi ia compania de publishing. Sistemul vrea să mă lichideze pentru catalogul meu. Nu-l vând”, a adăugat el.

Dylan Howard arată că volumul său oferă „o privire intimă în mintea unui superstar dependent de pastile care se pregătea să facă o ultimă încercare de a-și relansa cariera și să-și plătească datoriile care creșteau”.

Citește și