43 de ani de la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. 918 oameni au murit în satul ridicat de pastorul Jim Jones în Guyana

 43 de ani de la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. 918 oameni au murit în satul ridicat de pastorul Jim Jones în Guyana

În urmă cu 43 de ani a avut loc cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Peste 900 de oameni, dintre care 276 de copii, au murit pe 18 noiembrie 1978, în Guyana. Masacrul din Guyana a fost o crimă-sinucidere, întrucât cel puțin cinci persoane au fost ucise înaintea sinuciderii, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Adepții lui Jim Jones, pastor american și fondatorul sectei religioase Templul Popoarelor, au băut o băutură răcoritoare contaminată cu cianură în Jonestown, satul construit într-o zonă izolată a statului sud-american Guyana, care în acea perioadă era colonie britanică.

Jim Jones a fondat secta Templul Popoarelor în Indianapolis, în 1955, descriind-o drept o congregaţie care promovează socialismul creştin. Până în anii ’70, el respinsese în mod deschis creştinismul tradiţional şi susţinea că este Dumnezeu.

În 1974, Jones a construit aşezarea „Jonestown” în Guyana, apoi şi-a îndemnat adepţii să vină să locuiască alături de el, promovând ideea unui „paradis socialist” liber de opresiunea guvernului american.

În 1978, Leo Ryan, un congresman american, venit în vizită în satul lui Jones pentru a verifica acuzațiile aduse de foștii adepți ai acestuia din Statele Unite. La finalul vizitei, Leo Ryan și alte patru persoane din delegația sa au fost ucise de adepții lui Jones. În urma acestui eveniment, Jones a orchestrat o sinucidere în masă a adepţilor săi. Majoritatea au băut de bunăvoie băutura otrăvită, iar unii părinți le-au dat să bea copiiilor lor. În același timp, se consideră că unii adepți au băut sub amenințarea armei.

Pastorul Jim Jones s-a sinucis împușcându-se cu arma sa. În total, 918 oameni au murit pe 18 noiembrie 1978.

Maria Palade

https://shok.md/