(FOTO) Topul locurilor bântuite din Republica Moldova

 (FOTO) Topul locurilor bântuite din Republica Moldova
13Shares

Fiecare oraș are mai multe legende. Chișinăul are și el legenda lui. Locurile pe care le vedem zilnic pot fi pline de mister. Vezi care sunt locurile cu o legendă înfricoșătoare, scrie SHOK.md. cu referire la provincial.

Legenda urbană despre râsul unui copil în trecerea subterană de lângă magazinul „UNIC”

Subteranele din Capitală par foarte înfricoșătoare, mai ales noaptea. Se spune că există o legendă urbană care se referă anume la trecerea subterană de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Ismail. Zvonurile susțin că în timpul unei inundații, cu mulți ani în urmă, o fetiță s-ar fi înecat acolo. Mai multe voci, în special ale celor care au fost paznici, spun că noaptea la colțurile trecerii se aude un râs de copil. Apoi, dimineața, pe țiglă pot fi văzute urme de picioare goale umede. Tălpile sunt mici, de parcă ar aparține unui copil.

Legenda urbană despre casa cu fantome

O casă cu fantome sau doar legenda că ar exista o asemenea casă a devenit un lucru aproape obișnuit pentru fiecare oraș. Chișinăul nu este o excepție în acest sens. Deși faptul că în oraș există mai multe case bântuite de fantome sunt doar zvonuri, acestea oricum intrigă pe oricine. Una dintre aceste case este pe strada Orhei. Localnicii străzii mărturisesc că în anii 90, într-o casă de pe această stradă a fost săvârșită o crimă. Corpul victimei a fost găsit în iazul din spatele casei, decapitat. Nimeni nu cunoaște exact cine a fost victima și asasinul. Poate toate acestea sunt zvonuri, dar sufletul nefericitei bântuie câteodată ferestrele casei vechi. Casa la rândul său este într-o stare atât de deteriorată, încât a început să se prăbușească sub pământ. Dacă totuși vă hotărâți să mergeți acolo, să știți că la intrare vă așteaptă inscripția „Pe cei care au fost aici după noi, îi așteaptă Moartea”.

Legenda urbană despre Moara Roşie

Moara Roşie este una dintre cele mai misterioase clădiri din oraş. Edificiul a aparţinut mai multor persoane, ultimul fiind Abram Levenzon, care a cumpărat-o în 1889.  La începutul sec. XX în edificiu a fost un incendiu puternic, astfel moara trebuia reconstruită de la zero. De menţionat, documentele de arhivă confirmă că în 1901 aici a avut loc un incendiu. Clădirea a fost ridicată din nou din cărămidă roșie.  De aici încep lucrurile mistice. Una dintre legende spune că în timpul reconstrucției, meșterii au zidit în unul dintre pereţi o femeie. Astfel moara a lucrat fără probleme încă 100 de ani. Mai mulți curajoşi care au vizitat locul afirmă că acel perete nu se proiectează pe fotografii. O altă poveste se referă la denumirea clădirii. Se spune că proprietarul acesteia şi-ar fi omorât familia, iar apoi ar fi dat foc la clădire. Se consideră că în urma acestor evenimente edificiul a fost numit Moara Roşie, culoarea roşie semnificând sângele vărsat. Astăzi clădirea arată înfricoșător și așteaptă să fie renovată.

Legenda urbană despre Hotelul Național

Hotelul Național este părăsit de mai mulți ani și în această perioadă a reușit să capete o faimă proastă ca majoritatea locurilor părăsite. Câțiva doritori de senzații tari, care au pătruns în interiorul edificiului, susțin că au auzit mai multe râsete. Atmosfera sinistră te întâmpină încă de la intrarea în hotel, de aceea nu este de mirare că, coridoarele lungi, părăsite îi sperie pe toți vizitatorii acestuia. Deși existența acestor sunete nu poate fi demonstrată, Hotelul Național rămâne a fi un loc sinistru chiar în inima Capitalei. Bijuteria Chișinăului de altădată, acum s-a transformat într-un schelet.

Legenda urbană despre clădirea fostului gimnaziu de fete al Iuliei von Gheiking

O altă legendă urbană circulă prin oraș despre clădirea fostului gimnaziu de fete al Iuliei von Gheiking. Acesta este un monument de arhitectură legendar, dar care ascunde multe mistere. Clădirea a fost construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea. Din 1892 a fost sediul gimnaziului pentru fete fondat de baroana Iulia A. von Gheiking.

Mai multe voci susțin că liceul a fost construit pentru educarea elitei aristocratice. Despre această clădire legendele spun că la începutul sec. XX mai mulţi lucrători s-ar fi spânzurat aici, iar clădirea a fost cuprinsă de flăcări.

În acea perioadă și-ar fi pierdut viața mai mulți servitori, dar și proprietara, baroneasa Iulia von Gheiking. Se spune că din ruinele clădirii se aud zgomote şi strigăte, iar dacă te reţii după miezul nopții, poţi da ochii cu fantoma baronesei în copacul din fața clădirii.

Secretele cimitirului Gaudeamus

Încă o legendă urbană este despre un cimitir care nu mai există, adică despre construcțiile de pe acesta. O altă clădire ridicată pe un fost cimitir este cinematograful Gaudeamus. De fapt, zona cu morminte se extinde și pe locul unde sunt construcțiile din apropiere, inclusiv căminele studențești. Câțiva studenți locatari în căminele studențești din apropierea Cinematografului Gaudeamus s-au plâns că în anumite seri aud voci stranii și au văzut chiar figuri care se aseamăna cu stafii. Deși studenții ar avea o fantezie foarte bogată, nimic nu confirmă, dar nici nu infirmă experiențele povestite de studenți. Până și istoricii nu exclud că sufletele celor decedați ar putea bântui pe acolo.

 

Tot pe morminte a fost ridicat și un centru comercial, unde acum câțiva ani o butelie de gaz a explodat, rănind șapte persoane. De asemenea, oamenii din apropiere susțin că, casele lor sunt înconjurate cu morminte.

Porțile Orașului

Porţile oraşului reprezintă locul de atracţie turistică, dar şi unul cuprins de mister. Statistica arată că anual aici au loc cele mai multe tentative de suicid. Se consideră că acestea se întâmplă din cauza vechiului cimitir pe locul căruia au fost construite clădirile.

13Shares

Maria Palade

https://shok.md/