Preparatul de care Andreea Marin nu se atinge de Paște: A marcat-o profund în copilărie
Niște astronauți au reușit să crească ardei iuți în cosmos: „Houston, avem piper”

„Houston, avem piper!”, s-a raportat din cosmos. Pentru prima dată, astronauții SUA au reușit să crească la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) ardei iuți. Despre asta a anunțat și NASA pe contul oficial de Twitter, scrie SHOK.md.
Potrivit astronauților, planta de ardei iute este de tip chili și a crescut un pic mai greu decât ar putea să crească pe pământ, în aceleași condiții. Nu este clar deocamdată din ce cauză s-a întâmplat așa.
Experimentul a început din 12 iulie curent și a avut loc în condiții de microgravitație și a fost necesar pentru misiunile lungi efectuate în spațiul cosmic, astfel încât astronauții să poată avea acces mereu la vitamina C. La el, au participat astronauții NASA și angajații Centrului „Kennedy”.
🌶️ Houston, we have a pepper!
The chile pepper plants growing on the @Space_Station recently bore fruit. The flowers were pollinated remotely by teams at Kennedy & by hand with the help of @NASA_Astronauts on station. Watch for harvesting later this year: https://t.co/DNndkwtTZk pic.twitter.com/917JNYlCt5
— NASA's Kennedy Space Center (@NASAKennedy) October 5, 2021
Florile de ardei iute au fost polenizate de la distanță, iar prima roadă va fi culeasă la sfârșitul lunii octombrie.
SSI este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.
Fiind plasată pe orbită la o altitudine, ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ. Este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (SUA), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).