(FOTO) „Lidera funambul” – Maia Sandu, pe locul 6 într-un top politic realizat de politico.eu

 (FOTO) „Lidera funambul” – Maia Sandu, pe locul 6 într-un top politic realizat de politico.eu
0Shares

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a fost poziționată pe locul 6 în cea de-a doua categorie, a topului Politic, scrie SHOK.md.

„În calitate de președintă a Republicii Moldova Maia Sandu a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, evitând aderarea la NATO și promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică. Această acrobație este extrem de importantă pentru securitatea energetică a micuței țări, în timp ce Republica Moldova încheie simultan un nou acord de furnizare a gazelor naturale cu Rusia, în timp ce aprovizionează țara din surse alternative prin Ucraina, cu ajutorul granturilor UE. Sandu încearcă să abordeze o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut trupelor să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei”, scrie în analiza Politico.

În topul celor 5 s-au calificat:

Ursula von der Leyen – Președinta Comisiei Europene, Gabrielius Landsbergis -ministrul de externe al Lituaniei, Eleni Myrivili – consiliera principală pentru reziliență și durabilitate a orașului Atena și Péter Márki-Zay – contracandidatul premierului în exerciţiu al Ungariei, Viktor Orban, la alegerile din 2022.

Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/