(VIDEO) Poetul Anatol Gugel este omagiat: A împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani

 (VIDEO) Poetul  Anatol Gugel este omagiat: A împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani
0Shares

Poetul, eseistul, publicistul și traducătorul Anatol Gugel eminent al culturii, deţinător al Medaliei „Mihai Eminescu”, a împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani, scrie SHOK.md.

Șefa Direcției Cultură a municipiului Chișinău Valentina Volontir a venit cu un mesaj:

„A fost unul dintre puţinii poeţi citadini de la noi, fiind născut la Iaşi în perioada interbelică. Şi limbajul lui este unul livresc, şi, în consecinţă, unul artizanal. Anatol Gugel s-a manifestat cu pregnanţă în ziaristica noastră postbelică, fiind secretar de redacţie la ziarele „Tinerimea Moldovei” şi „Moldova Socialistă”, apoi redactor-şef adjunct la revista „Moldova”. (Arcadie Suceveanu)
 Din partea Direcției Cultură și al meu personal, adresez gânduri luminoase și pline de recunoștință Distinsului Domn Anatol Gugel, cel care reprezintă o carte de vizită prin creația veșnic vie.
Apreciem mult efortul depus în mod constant și consecvent în vederea promovării valorilor culturale în Republica Moldova. La Mulți Ani!”.

Anatol Gugel s-a născut la 6 aprilie 1922, la Iaşi, România. A absolvit școala primară, după care face studii la liceele „Alexandru Donici” şi „B. P. Hasdeu” din Chişinău.

În 1945 urmează studiile la Institutul Pedagogic din Chişinău (azi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”).

Debutează editorial cu plachetele de versuri „Generația mea” (1951) şi „Schimbul nostru” (1952).

Publică alte, numeroase, culegeri de versuri. A fost secretar de redacţie la ziarele „Tinerimea Moldovei” (1945) şi „Moldova Socialistă” (1959), redactor-şef adjunct la revista „Moldova” (1966-1996).

A cultivat o publicistică de calitate, inclusiv la rubrica permanentă „De la Naslavcea la Giurgiuleşti”, în revista „Moldova”.

Din 1947 promovează la „Tinerimea Moldovei” pleiade întregi de tineri poeți basarabeni, mulți dintre ei devenind nume de referință în lirica basarabeană.

Publică prezentări la cărțile de versuri ale lui Vitalie Tulnic, Emil Loteanu ș.a.  Este autorul volumelor de poezii: „Fereastra cu trei mușcate” (1956), „Sonata lumii” (1965), „Lanterna magică” (1978), „Crug” (1982), „Post-scriptum” (1998) etc.

În 2004 publică volumul de sinteză „Am fost odată ca niciodată”. Tot în 2004, este distins cu Premiul de excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/