Chișinăul, în pragul unei crize umanitare? Capitala riscă să rămână fără apă

Primarul capitalei, Ion Ceban, avertizează consumatorii că astăzi, 24 noiembrie, ar putea rămâne fără apă. Totodată acesta menționează că „este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol”.
„Stimați locuitori, am fost avertizați că astăzi putem rămâne și fără apă. Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale.
Nu arătați cu degetul la Primărie după ce ați scumpit totul. Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei.
Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015. Este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene.
Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău. Nu exclud că se vrea o nouă schemă din partea statului ca și în cazul Termocom.
Iată de ce, îndemn CMC să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat”, a declarat Ion Ceban.
Chișinăul riscă să rămână de joi fără apă, după ce Apă-Canal a primit o notificare pe datorii la curent. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban. „Eu nu știu dacă cineva vrea să vadă personal cum e să stea Chișinăul fără apă și canalizare câteva zile sau o perioadă mai lungă”, a spus primarul.
Tariful actual, pe care îl aplică Apă-Canal Chișinău pentru consumatorul casnic este de 8,65 lei pentru apă și 2,04 lei pentru canalizare, în timp ce producerea unui metru cub de apă costă ACC în jur de 14,88 lei, iar pentru canalizare, furnizorul suportă în jur de 7,79 lei. Declarațiile au fost făcute de șefa Apă-Canal, Irina Gutnic. În aceste condiții, susține Gutnic, „există un risc major de sistare a aprovizionării orașului și suburbiilor cu apă și canalizare”.
CSE Chișinău a declarat, anterior, situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare în capitală și suburbii.
ANRE s-a aratat îngrijorat de faptul că pe ordinea de zi a ședinței CMC s-a regăsit subiectul „Cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”. Instituția menționează că în prezent „Apă Canal Chișinău” activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.