A fost lansat documentarul „MyEverest”, despre expediția unor moldoveni în inima munților Himalaya. Episoadele vor fi difuzate în această toamnă

 A fost lansat documentarul „MyEverest”, despre expediția unor moldoveni în inima munților Himalaya. Episoadele vor fi difuzate în această toamnă

Echipa de creație și participanții la expediția din Nepal în primăvara anului curent, au prezentat la Chișinău, documentarul MyEverest. Cele 12 episoade despre expediția moldovenilor în Himalaya, produse cu suportul financiar al Uniunii Europene, scrie SHOK.md cu referire la neotour.

Proiectul MyEverest este un serial documentar despre expediția a unor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului, în inima munților Himalaya. Producția este realizată de regizoarea moldoveană, Lucica Tăut, cu scene de călătorie și alpinism condimentate cu istorii și legende din cultura nepaleză: trekking spre baza Everestului, apoi către cel mai frumos munte al Himalayei – muntele Mera Peak de 6 467 metri.

„Vom fi martorii unei căi compuse din mai multe «Everesturi», trecute de fiecare dintre cei patru eroii ai filmului. Și toate cu un scop, să ajungă în final cu un vis împlinit. Traseul parcurs de moldoveni este plin de emoții și adrenalină, experiențe și provocări, uneori răpuși de oboseală și de traiul în condiții extreme. Expediția în căutarea Everestului meu este realmente o călătorie pe două căi. O călătorie interioară, menită să exploreze ce se află în fiecare dintre noi; și o călătorie în afară, menită să exploreze oportunitățile din lumea ce ne înconjoară”, a menționat autoarea filmului, Lucica Tăut, în cadrul evenimentului de prezentare.

Autorul proiectului și organizator al expediției, Iulian Bercu, a accentuat, în cadrul deschiderii evenimentului, că „grație finanțării Uniunii Europene am generat un exemplu prin care am demonstrat că înălțimea «zidurilor» pe care le întâlnim în calea spre o țintă, depinde doar de noi înșine, iar imposibilitatea obținerii acesteia, de cele mai multe ori, este alimentată doar de fricile noastre și neîncrederea în propriile forțe. Cea mai importantă concluzie a fost că o echipă, formată din amatori ai unui mod activ de viață de pe ambele maluri ale Nistrului, care nu s-au cunoscut până în primele zile de expediție, a ajuns să „funcționeze ca ceasul elvețian” pe toată durata expediției, ba mai mult, au devenit buni prieteni, care și-au continuat escaladările comune și după acest proiect”.

Oleg Bordeniuc, om de afaceri din Tiraspol și participant al expediției MyEverest, a menționat în cadrul evenimentului că „participarea la acest proiect, în special, situațiile extreme prin care am trecut împreună, mi-a demonstrat încă o dată importanța lucrului de echipă, în condițiile în care reușita escaladării muntelui depinde în egală măsură de fiecare dintre participanții la expediție”.

Alpinistul Andrei Hohlov, ghidul expediției MyEverest, aflat într-o expediție în Georgia, a transmis un mesaj video prin care spus că: „A fost o combinație a tot ceea ce iubesc atât de mult: peisaje uimitoare, căldura și confortul uimitor în interiorul grupului, o muncă grea în escaladare, lacrimi în momentele insuportabile transformându-se în râs interminabil la finalizarea încercărilor, nedorința de a ne despărți la încheierea expediției. M-a incomodat mult, desigur, prezența constantă a camerelor, în special în cele mai dificile momente. Nu-mi pot imagina cum au făcut față cameramanii și regizorului nostru la toate încercările, motiv pentru care le mulțumesc lor și întregii noastre super-echipe!”.

Natalia Chernikevich, participanta din Tiraspol la această expediție, a menționat că „cel mai mare beneficiu, pe urma participării la MyEverest, au fost oamenii minunați cu care am făcut cunoștință și cu care continuăm să comunicăm și să escaladăm noi munți și până acum”.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și