Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie, omagiat: „Vă adresăm cordiale urări de bine, însoțite de profunde sentimente de respect și admirație”

 Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie, omagiat: „Vă adresăm cordiale urări de bine, însoțite de profunde sentimente de respect și admirație”

Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie își sărbătorește astăzi, ziua de naștere. Maestru în Artă, a împlinit vârsta 61 de ani.

Cu acest prilej, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir a venit cu un mesaj de felicitare.

„La ceas aniversar, vă adresăm cordiale urări de bine, însoțite de profunde sentimente de respect și admirație față de talentul înalt apreciat și valorificat în prodigioasa activitate pe care o desfășurați pe tărâmul artistic. Vă urăm ani fericiți înainte, sentimente durabile de satisfacție și înălțare sufletească, inepuizabilă energie creatoare și perpetuă armonie spirituală alături de cei dragi!”, a scris Valentina Volontir, pe Facebook.

Mihai Amihalachioaie  s-a născut la data de 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi –  Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet de la Chișinău. În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie etc.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.