JO 2022: Actorul Jackie Chan a purtat Flacăra olimpică pe Marele Zid

 JO 2022: Actorul Jackie Chan a purtat Flacăra olimpică pe Marele Zid

Actorul Jackie Chan, 67 de ani şi medaliaţi olimpici chinezi s-au numărat, joi, printre cei care au purtat, pe rând, flacăra olimpică pe Marele Zid Chinezesc, de-a lungul unui traseu scurtat la trei zile din cauza Covid-19.

Potrivit agerpres, peste 1.000 de persoane au început miercuri să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasăre”. Printre acestea s-a număart și Jackie Chan, actor originar din Hong Kong.

„Sunt foarte mândru să port flacăra pentru a doua oară”, a precizat starul american de cinema, evocând un „sentiment diferit” de data asta.

„Flacăra aduce lumii iubire şi pace, iar ştafeta oferă oportunitatea ca un număr mai mare de oameni să poată descoperi cultura chineză graţie Marelui Zid”, a adăugat Jackie Chan.

Actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, care a participat şi la ştafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, a fost trecut în comunicatul oficial de presă sub numele său chinezesc, Chen Gangsheng.

Parcursul flăcării a demarat miercuri la Beijing. Primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian.

 


Participarea la ştafeta olimpică a unui soldat chinez, implicat într-un incident la graniţa chinezo-indiană din Himalaya, în 2020, a produs nemulţumire în India.

Qi Fabao, comandantul unui regiment al Armatei de eliberare a poporului chinez, a fost prezent în 2020 la înfruntarea violentă la altitudine, în Valea Galwan. Presa chineză de stat l-a descris pe Qi drept ”erou”, el fiind rănit grav la cap în această confruntare soldată cu moartea a 20 de soldaţi indieni şi patru chinezi.

Parcursul flăcării până în China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.

Mai multe ţări occidentale, printre care SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong.