Actrița Whoopi Goldberg, în centrul unui mare scandal, după ce a declarat că Holocaustul „nu a fost despre rasă”

 Actrița Whoopi Goldberg, în centrul unui mare scandal, după ce a declarat că Holocaustul „nu a fost despre rasă”

Actrița și prezentatoare de televiziune americană, Whoopi Goldberg, a declarat în cadrul unei intervenții la emisiunea The View” de la postul ABC, că genocidul nazist al evreilor, cunoscut drept Holocaust, „nu a fost despre rasă” și că a implicat „două grupuri de oameni albi”, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.

Discuția din emisiunea de luni a fost declanșată de interzicerea de către un consiliu școlar din statul american Tennessee a unui roman grafic despre atrocitățile comise în lagărele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Maus, romanul grafic creat de Art Spiegelman în anii ‘80 și câștigător al premiului Pulitzer, îi înfățișează pe evrei ca șoareci și pe naziști ca pisici. Cartea prezintă memoriile tatălui autorului, un evreu polonez care a supraviețuit holocaustului, iar de-a lungul timpului a câștigat o serie de premii literare.

Consiliul școlii din Tennessee a spus că a interzis cartea deoarece profanarea, nuditatea și prezentarea sinuciderii sunt nepotrivite pentru copiii cu vârsta de 13 ani.

În timpul discuțiilor din cadrul mesei rotunde de la „The View”, Goldberg a declarat că a fost surprinsă că nuditatea din „Maus”, și nu Holocaustul în sine, este ceea ce i-a făcut pe cei din consiliul școlar să adopte o astfel de măsură.

Colega lui Whoopi Goldberg, Joy Behar, a replicat și a spus că preocupările legat de nuditate au fost probabil „un argument care să distragă atenția de la faptul că membrilor consiliului școlar nu le plac istoria care face referire la faptul că oamenii albi au făcut lucruri rele”.

„Ei bine, atrocitățile au fost comise de oamenii albi”, a comentat apoi Goldberg, referindu-se la Holocaust.

Conversația din platou s-a dus ulterior în direcția în care subiectul a devenit modul în care unii încearcă să interzică predarea în școlile americane a părților urâte ale istoriei SUA, în special istoria care se ocupă de problemele rasiale.

„Haideți să fim sinceri cu privire la aceste probleme. Holocaustul nu este despre rasă”, a precizat Whoopi Goldberg. Apoi a adăugat că Holocaustul, care a ucis aproximativ șase milioane de evrei și alte cinci milioane de victime ca urmare a ideologiei rasiste a naziștilor, este despre „lipsa de umanitate a omului față de om”, subliniind și că Holocaustul este o problemă istorică între „două grupuri albe de oameni”, notează CNN.

Joy Behar a contrazis-o pe Goldberg și precizat că naziștii au spus că evreii sunt o rasă diferită.

Kathy Griffin accuses CNN of 'misogyny and ageism' for firing her but keeping Jeffery Toobin despite his Zoom masturbation scandal, as she appears on ABC's The View

La scurt timp după terminarea emisiunii au apărut și criticile. Jonathan Greenblatt, liderul Ligii Anti-Defăimare, o organizație care supraveghează accentele rasiale din societatea americană, a scris pe Twitter că „Holocaustul a fost despre anihilarea sistematică de către naziști a poporului evreu, pe care ei îl considerau o rasă inferioară”.

„Naziștii, care se credeau o rasă stăpână (ariană), au ucis șase milioane de evrei în timpul Holocaustului. Hitler însuși și-a exprimat ura față de evrei în termeni rasiali,” a punctat Greenblatt.

„Denaturarea Holocaustului este periculoasă. Este periculos să folosești propagandă rasistă pentru a justifica sacrificarea a șase milioane de evrei”, a mai comentat acesta.

La rândul său, Meghan McCain, o fostă co-gazdă a emisiunii The View, a scris pe Twitter că „antisemitismul este un cancer și o otravă, care este din ce în ce mai scuzată în cultura și la televiziunea noastră”.

În completare, comentatorul conservator Ben Shapiro a postat pe Twitter un citat din liderul nazist Adolf Hitler, care scria în opera propagandistică Mein Kampf (lupta mea) despre evrei: „Nu se bazează însăși existența lor pe o mare minciună, și anume că sunt o comunitate religioasă, în timp ce în realitate sunt o rasă?”.

O reacție a venit și din partea Muzeului Holocaustului din SUA, care a transmis că „rasismul a fost esențial pentru ideologia nazistă. Evreii nu erau definiți de religie, ci de rasă. Credințele rasiste naziste au alimentat genocidul și crimele în masă”.

Pe fondul criticilor tot mai mari, Whoopi Goldberg, în vârstă de 66 de ani și câștigătoare a unui premiu Oscar, și-a cerut ulterior scuze.

„În emisiunea de astăzi am spus că Holocaustul nu este despre rasă, ci despre lipsa de umanitate a omului față de om. Ar fi trebuit să spun că este vorba despre ambele”, a scris Goldberg într-o postare pe Twitter.

„Poporul evreu din întreaga lume a avut întotdeauna sprijinul meu. Îmi pare rău pentru durerea pe care am cauzat-o”, a adăugat aceasta.

Citește și