„Am mers cinci zile, din sat în sat”. Evadarea unei familii cu patru copii din Mariupol, după două luni petrecute în subsol

 „Am mers cinci zile, din sat în sat”. Evadarea unei familii cu patru copii din Mariupol, după două luni petrecute în subsol
0Shares

Orașul-port Mariupol este asediat de peste 60 de zile, perioadă în care cei care au rămas în oraș au fost nevoiți să-și mute viața în adăposturi, așteptând un moment în care să poată ieși în siguranță din zona încercuită și bombardată de ruși. Este și cazul unei familii cu șase membri, dintre care 4 copii, scrie SHOK.md cu referire la libertatea.
„Am mers cinci zile, din sat în sat. Noaptea, niște bătrâni ne adăposteau”, povestește familia cum a reușit să părăsească orașul după două luni în care au fost captivi, pentru Euronews.

Părinții și cei patru copii au mers pe jos 100 de kilometri pentru a putea lua un tren din Zaporojie, de unde au reușit să evacueze spre Liov, în vestul Ucrainei, o regiune care este ferită de lupte directe cu trupele ruse, dar a fost atacată aerian în cele două luni de război. Tetiana Komisarova se declară foarte mândră de copiii ei, despre care afirmă că au dat dovadă de o hotărâre interioară nemaivăzută până acum.

„Nu aveam idee că sunt atât de puternici. Sunt foarte puternici, sunt foarte mândră de ei.” Anna, care are doar 10 ani, a explicat cum era viața în subsolul lor. „Nu a fost atât de înfricoșător. A tremurat foarte mult când au lovit clădirea de nouă etaje de lângă subsolul nostru. Era mult praf care a căzut din tavan”. Ajunși în Liov, ei încep acum să se uite spre viitor, chiar dacă ce au trăit în cele două luni petrecute în plin război în Mariupol va fi greu de șters. „Nu vom uita niciodată ce s-a întâmplat”, a explicat tatăl, Evgeny Tishchenko . „Nu putem. Dar trebuie să ne păstrăm spiritul și să ne creștem copiii”.
În Mariupol, forțele ruse controlează aproape în întregime orașul, ultimul bastion al rezistenței fiind uzina Azovstal unde se adăpostesc soldații ucraineni, luptătorii din batalionul Azov, dar și numeroși civili – în special copii și femei. În total, peste 100.000 de oameni dintre cei 450.000 care locuiau în Mariupol înainte de război sunt încă blocați în oraș.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/