Amenințarea „apocalipsei cuantice”. Cât de periculoase ar putea deveni cele mai puternice computere din lume

 Amenințarea „apocalipsei cuantice”. Cât de periculoase ar putea deveni cele mai puternice computere din lume

Imaginați-vă o lume în care fișierele secrete criptate sunt deschise brusc. Scenariul a primit numele de „apocalipsă cuantică”, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Computerele cuantice funcționează complet diferit de computerele dezvoltate în ultimul secol. În teorie, acestea ar putea deveni mult mai rapide decât mașinile de astăzi.

Confruntat cu o problemă incredibil de complexă și consumatoare de timp – cum ar fi încercarea de a decripta datele – în care există miliarde de permutări, un computer normal ar avea nevoie de ani întregi pentru a sparge acele criptări – presupunând că ar reuși să facă acest lucru. Dar un viitor computer cuantic, în teorie, ar putea face acest lucru în doar câteva secunde.

Astfel de computere ar putea rezolva tot felul de probleme pentru umanitate. Guvernul Marii Britanii investește în Centrul Național de Calcul Cuantic din Harwell, Oxfordshire, sperând să revoluționeze cercetarea în domeniu.

Mai multe țăriprintre care SUA, China, Rusia și Marea Britanie, fac eforturi și investesc sume uriașe de bani pentru a dezvolta aceste computere cuantice superrapide, în vederea obținerii unui avantaj strategic în sfera cibernetică.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și