Artistului plastic Andrei Mudrea a decedat: „Va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați”

 Artistului plastic Andrei Mudrea a decedat: „Va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați”

Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni a decedat. „Va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni”, a menționat, într-un mesaj, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.

„Cu profund regret am aflat de trecerea în neființă a artistului plastic Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni.
Andrei Mudrea (n. 29 aprilie 1954 – dec. 16 ianuarie 2022) s-a născut în satul Mitocul Vechi, Orhei. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzător aspirațiilor artistice.
Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg (Consiliul Europei). În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România.
Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice din Moldova, dar și în colecții particulare în o mulțime de țări.
Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.”

Maria Palade

https://shok.md/