Preparatul de care Andreea Marin nu se atinge de Paște: A marcat-o profund în copilărie
Astăzi marcăm Ziua mondială a Animalelor. Eveniment care ne îndeamnă să recunoaștem rolul animalelor în viața noastră

Acest eveniment are îndemnul la recunoașterea rolul animalelor în viața noastră, de a promova drepturile și bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. Această zi este cu atât mai importantă și relevantă cu cât experții în biodiversitate și în protecția mediului trag numeroase semnale legate de situația actuală a speciilor de animale.
Realizând importanța conservării și protecției faunei, Republica Moldova a ratificat Convenția privind diversitatea biologică, Strategia Paneuropeană în domeniul diversității biologice și peisagistice, Convenția privind comerțul internațional cu specii de floră și faună pe cale de dispariție (CITES), Convenția privind Conservarea Vieții Sălbatice și a Habitatelor din Europa (Berna), Convenția privind speciile migratoare de animale sălbatice (Bonn).
Lumea animală este afectată atât local, cât şi la general de agricultură, industrie şi urbanizare. Dintre principalii factori cu impact negativ sunt lucrările hidrotehnice, exploatarea excesivă a resurselor biologice, emisiile în atmosferă, distrugerea habitatelor etc.
Cauzele dispariției animalelor pot fi diverse (schimbări climatice, concurența cu alte specii etc.), însă factorul principal este cel antropic.
Una dintre modalitățile de a preveni declinul faunei sălbatice și, în general, relele tratamente aplicate animalelor este educația. Prin conștientizare și educație sporită putem crea o lume în care animalele să fie întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare și se acordă întotdeauna atenție deplină bunăstării lor.
Ziua Mondială a Animalelor nu este doar un omagiu adus tuturor necuvântătoarelor și oamenilor care le iubesc și le respectă, ci și un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredințat natura. Suntem datori cu toții să înțelegem că omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea și menirea de a gestiona, cu rațiune și responsabilitate, viețuitoarele planetei.